Kouč fešák, léčka na Srby a fejk obrana

Z PEKINGU PO MS S RONENEM GINZBURGEM Patřil do nejelegantněji oblékané reprezentace šampionátu – aspoň dle ohlasů činovníků světové federace FIBA. Kromě českého realizačního týmu už jen trenérský štáb Poláků nosil na zápasy obleky. A z hráčů byli lvi jediní takto „oháknutí“ elegáni, minimálně v destinacích, kde se během turnaje pohybovali. Oděvní dům Blažek tedy v Číně získával plusové body. Tým však na MS musel „hákovat“ především na hřišti. A to až na hranici zemdlení. Totéž se týkalo, pro změu v zákulisí, asistentského štábu, do hluboké noci rozpitvávajícího hru soupeřů a chystajícího taktiku šitou na míru. Na vrcholu pyramidy pak na sebe bral zodpovědnost izraelský voják ve výslužbě, vyškolený do lecjakých bojových operací. Ronen Ginzburg má za sebou stejně jako celý národní tým přelomovou akci své kariéry. A že byl po 14denní šichtě vyčerpaný, jak zákon káže, na to vemte jed. Přesto - s plechovkou piva v ruce – už po posledním duelu MS vypadal mnohem lépe než zhruba dva zápasy zpátky, kdy na tiskové konferenci jen velmi tiše pronesl dvě věty, jež i zesílené reproduktory stěží zaznamenaly.

celý článek
"Ten tým, který tu vidíte, to je on"

Z PEKINGU S KONČÍCÍM KAPITÁNEM PAVLEM PUMPRLOU Když po získání pořadatelství EuroBasketu 2021, o nějž se jako kapitán národního týmu při finální prezentaci v Mnichově sám nemálo přičinil, prohlásil, že má teď aspoň motivaci pokračovat v reprezentaci ještě dva roky, tedy do svých pětatřiceti, žádné větší překvapení to nezpůsobilo. Když bude mít výkonnost, jako tradičně výborný obránce, může na to mít, řekli si jistě mnozí. Uběhlo ale jen pár měsíců a všechno je jinak. Nejspíš jen trenér Ronen Ginzburg už pár dní věděl, že se něco chystá, protože o předběžném záměru byl informován. A když jej Pavel Pumprla dvě minuty do konce dnešního duelu o páté místo na MS požádal, aby mohl odehrát zbylý čas, už měl jistotu. Jeho kapitán chce tímhle zápasem říct sbohem své smečce udatných lvů. Na osobním i týmovém Everestu. Když je šestý na světě. „Ten tým, který tu vidíte, to je on. To jak brání... Když nehrál na mistrovství Evropy 2017, chyběli tehdy i Jan Veselý, Blake Schilb, Ondřej Balvín. Jeho jsem ale postrádal nejvíc. On byl tmelem tohoto týmu. My teď máme v téhle roli i „Satyho“, ale potřebujeme další,“ pravil po skončení první české účasti na světovém šampionátu na adresu svého pobočníka izraelský kormidelník. A leskly se mu při tom oči...

celý článek
Poločas snů a loučení kapitána!

ECHO DUELU LVŮ O PÁTÉ MÍSTO NA MS Něco přes dvacet minut za trojkových manévrů především Martina Peterky hýčkali čeští basketbalisté naději na ještě jeden zázrak na světovém šampionátu v Číně. Do první půle však vrhnuli tolik sil, že do druhé už jich mnoho nezbylo a Srbové taženi fenomenálním skórerem Bogdanem Bogdanovičem otočili ve třetí čtrtině skore a pak už si výhru 90-81 nenechali vzít. Lvi v utkání o 5. místo v pekingské aréně přesto dorovnali československé maximum z roku 1970 a ještě mnoho dní budou na svou hlavu poslouchat hřejivá slova chvály.

celý článek
O Srbech, Bobanovi a hvězdnějším Jardovi

PŘED DERNIÉROU LVŮ NA MS SE SRBSKEM Kvartet hvězd z NBA, šest hráčů z Euroligy. To měl být srbský elixír pro triumf na Světovém poháru. Kvalita a zkušenosti týmu při matnosti USA na začátku turnaje ještě posílily akcie souboru Saši Djordjeviče na titul pro Srbsko. Jenže jeho tým obřím a až enormním očekáváním nedostál. A trenér sám přiznal, že tým jejich síle svým způsobem podlehl. Po snadné základní skupině poprvé narazil na závěr osmifinálové skupiny se Španělskem a pak přišla ještě nečekanější porážka od Scolovy Argentiny, jež nemá ani jednoho borce z NBA, což tým nasměrovalo do souboje o páté až osmé místo s USA. Přitom na tento atraktivní souboj mělo dojít až ve finále. Teď Srbové musí vzít zavděk utkáním o konečné páté místo s Čechy, kteří naopak v Číně při své premiéře na světové scéně zažívají „basketbalové Nagano“. Sobotní duel v Pekingu odstartuje ve 14:00 českého času výjimečně na stanici ČT2.

celý článek
Lidi nechodí do práce. Proto jsme až tady

ECHO ZE ŠANGHAJE SATORANSKÝ SCHILB BOHAČÍK „Je to neuvěřitelný! Sledovat, co se v Česku děje. Lidi nejdou do práce, aby se na nás mohli dopoledne koukat. V životě by mě nenapadlo, že se něco takového v českém basketu bude dít. Ta skvělá podpora je cítit a byl to jeden z důvodů, proč jsme si nemohli dovolit tenhle zápas vypustit. Jsme podporovaní spoustou lidí a to je hrozně krásný.“ Komu patří tato nadšená a tíhou únavy jako by vůbec nepoznamenaná slova? Lídrovi českého týmu na světovém šampionátu Tomáši Satoranskému, který tak přidal další z řady motivací lvů k přemožení polského soupeře v duelu o 5.-8. místo. Stejně reagoval, když se před čtvrtfinále s Austrálií dozvěděl, že děti ve školách sledují na svých mobilech vývoj českých zápasů i při vyučování. „Tak já dneska budu hrát ještě líp,“ řekl a vypadal, že to myslí opravdu vážně. Stejně zavázán podporou fanoušků se ale na dálku cítí celý tým.

celý článek
My před USA? Ne, to je nemyslitelné!

KOMPLETNÍ ZPOVĚĎ VOJTĚCHA HRUBANA PO POLSKU Je to vlastně paradox všech paradoxů – český národní tým mužů má teď v samostatné éře lepší umístění na světovém šampionátu než na mistrovství Evropy. Ze Světového poháru v Číně už si lvi přivezou nejhůř šesté místo, na EuroBasketu 2015, který se zdál být úspěšností na dlouho nepřekonatelnou metou, brali sedmou pozici. Jisté je, že ke stále dalším překonáváním milníků na světové akci měli jednu super motivaci, jež se zásadně promítla do čtvrtečního šanghajského duelu s Polskem o páté až osmé místo. A byla možná ještě větší, než dorovnání československého maxima v podobě šesté příčky z MS 1970. Z řady hráčských hovorů, narážek a poznámek během šampionátu bylo znát, že tým jen s nelehkým srdcem sledoval snadnou jízdu polských sousedů až do čtvrtfinále, když jim (i díky štěstí při losu) až do samotného momentu postupu – po čtyřech výhrách v řadě - nestál v cestě žádný složitější soupeř. Tým Ronena Ginzburga byl přitom po dvou společných vítězných přípravách nezlomně přesvědčen, že je lepší a že skončit až za Poláky by byla nespravedlnost svého druhu. A tak do vzájemného utkání vložil i při druhém zápase během 24 hodin absolutně vše, co mu ještě zbylo v nádrži. A soupeři nakonec nepomohl ani den oddychu navíc.

celý článek
Dámy a pánové, lvi jsou No.6 na MS! Zatím

ECHO DUELU S POLSKEM NA MS Překonavatelé dějinných milníků stále nemají dost. Dnes před půlnocí čínského času ve své už takřka domovské aréně v Šanghaji po několika minutách setřásli v bitvě s Polskem úvodní zatuhlost po jen den starém čtvrtfinále, vrátili soupeři ránu na solar a v závěru mu taženi MVP utkání Vojtěchem Hrubanem zasadili finální úder. Trimuf 94-84 v zápase o páté až psmé místo znamená už nejhůř šestou příčkou a tím i vyrovnání československého maxima na mistrovstvích světa. Navíc v sobotu budou mít lvi šanci dokonce na nový tuzemský rekord, pokud v souboji o konečné páté místo na MS v nastalé euforii skolí i původního adepta na titul ze Srbska. Už nyní je na každý pád jasné, že Češi za sebou nechali všechny týmy ze základní i osmifinálové skupiny, když až za nimi skončily Německo, Litva, Řecko, Turecko, Itálie, Rusko a - především obhájce trofeje Spojené státy americké, jejž čeká jen ostudný zápas o sedmé místo!

celý článek
Sato doskok od slávy, trash Joe a Poláci

PO ČTVRTFINÁLE A PŘED POLSKEM SE SATORANSKÝM HRUBANEM, BOHAČÍKEM A PETERKOU Jeden jediný doskok mu chyběl v ukrutně těžkém čtvrtfinálovém zápase, aby si zajistil nesmrtelnost, po které na tomhle super turnaji světových podkošových gladiátorů nesahal sám. Jen jeden doskok mu chyběl ke triple doublu, kterého v dopočitatelných dějinách mistrovství světa ještě nikdo nezaznamenal. 13 bodů, 13 asistencí a 9 doskoků, takový byl jeho nevídaný účet v bitvě se skvěle bránící Austrálií, plnou nesmírné kvality díky hráčům a šampionům z NBA. Ač to byl už jeho šestý zápas v rozmezí pouhých 10 dnů s průměrem 34 minut (nejvyšší z hráčů 16 týmů druhé fáze) a dokonce patnáctý (od začátku přípravy) v rozmezí posledních 33 dní, což dává naprosto bláznivý průměr zápasu téměř každý druhý den, jde ve svých číslech stále nahoru, navzdory stoupající kvalitě protivníků. S Brazilci posbíral 20 bodů, 9 asistencí a 7 doskoků, s Řeky pak 13 bodů, 9 asistencí a 8 doskoků. Je nejlepším asistentem a třetím nejužitečnějším mužem z 16 týmů druhé fáze za Bogdanovičem a Gobertem, a to s průměry 14,8 bodu, 8,3 asistence a 6,5 doskoku. I přes obrovské šichty při svých obdenkách na sobě ale Tomáš Satoranský nedává navenek znát, jak nesmírně náročný turnaj je, a neprásknout to na něj kapitán Pumprla, sám by o tom nikdy nemluvil. Ne dokud mise není u konce. A Češi stále hrají o páté místo na světě. Už dnes začnou od 15 hodin českého času bojovat o tuhle metu proti Polákům.

celý článek
"Bylo to jako s krátkou přikrývkou"

POD POVRCHEM ČTVRTFINÁLE S KOUČEM RONENEM GINZBURGEM Ačkoli lvům ve středu večer v Číně unikl kvůli souhře dvou výsledků přímý postup na první olympiádu v éře samostatnosti, a musí se tak o Tokio zkusit znovu poprat příští červen v kvalifikačním turnaji, i po čtvrtfinálové porážce s Austrálií stále mají šanci dorovnat, nebo dokonce překonat československé maximum na světových šampionátech – tedy šesté místo z roku 1970, kdy ale MS hrálo pouhcýh 13 týmů. Co bude k minimálně dorovnání rekordního milníku třeba? Skolit ve čtvrtek v Šanghaji Poláky (přenos na ČT Sport v 15:00 českého času), aby se pak v sobotním duelu o pátou příčku se Srby, nebo s USA mohla už dít takříkajíc „vůle Boží“.
 

celý článek
Show Audy, sen odložen a hněv na Boguta

ECHO ČTVRTFINÁLE MS S AUSTRÁLIÍ Jako by úvodní song puštěný v autobuse cestou na největší zápas dějin české mužské reprezentace předznamenal pozdější dění. Skladba „Life is life“ (Takový je prostě život) pasovala nakonec i na výsledek čtvrtfinálového duelu na světovém šampionátu v Číně. Lvi dali Austrálii ten největší boj, jaký uměli, přesto padli 70-82, když tentokrát nenašli dostatek palebné síly. Konečné skore však nebrali jako tragédii, ani jako konec své velké čínské jízdy. Porážka spolu s předchozím selháním Američanů proti Francii sice znamenala, že tým vedle snového postupu do semifinále přišel i o šanci na přímý postup na olympiádu, ale stále ještě může skončit pátý, šestý, nebo sedmý na světě. A to stojí za to se bít dál. Už ve čtvrtek přijde na řadu utkání o páté až osmé místo (15:00 na ČT Sport) s Poláky, kteří budou mít nemalou výhodu v o den delším odpočinku.

celý článek
◄◄ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 ►►