Dvě křídla o zápase do konce života

ECHO DUELU S USA: VOJTĚCH HRUBAN JAROMÍR BOHAČÍK Shodně se 13 body byli Jaromír Bohačík a Vojtěch Hruban druhými nejlepšími střelci českého týmu v premiéře lvů na MS v samostatné éře. Křídelník Hruban navíc svými šestkami v úvodu zapsal vůbec první české body v dějinách světových šampionátů. A tady už je sumář jeho i Bohačíkových dojmů a postřehů po jednom VELMI nevšedním zápase, v němž ústředním tématem bylo ohromné překvapení z nebývalého počtu českých fanoušků.

celý článek
Ultimátní pochvala lvů od Popoviche

ECHO ČESKÉ LVÍ PREMIÉRY NA MS Centr Ondřej Balvín vystřihl úžasnou trefu z otočky, na světelné tabuli zasvítilo skore 11-7 pro jeho tým a napěchovaná šanghajská aréna hlasitým hučením dávala najevo údiv nad úvodním děním. Několik set českých fanoušků za oběma koši i leckde jinde prožívalo euforii po šňůře lvů 9-0, když už předtím si vybral svůj první timeout kouč USA Gregg Popovich. České tažení vedl najíždějící i pro míč si pod koš sbíhající Tomáš Satoranský a historicky první duel samostatné české reprezentace na světovém šampionátu nemohl mít o moc lepší start - a to i díky úvodnímu poměru faulů 0-4 v český prospěch.

celý článek
Bude to run and gun! Kemba? Úkol kariéry

1.9. Z ŠANGHAJE S VOJTĚCHEM HRUBANEM PŘED USA Zatímco v patře šanghajské arény probíhala v zaplněném sále oficiální předturnajová tiskovka amerického týmu, na níž směly být položeny celé tři dotazy a trvala plné dvě minuty, odcházel český tým do šatny po dnešním dopoledním předzápasovém tréninku v naprosté tichosti, nikým neobtěžován. Jako by šlo o ono pověstné ticho před večerní šanghajskou bouří proti obhájci trofeje z USA (přenos od 14:15 na ČT Sport). „Asi to tak je,“ pokýval po tréninku křídelník Vojtěch Hruban. „My jsme tu Američany ještě ani nezahlídli a poprvé se tak s nimi potkáme až na place před zápasem. Zatím je tedy docela klid,“ dodal.

celý článek
Strašně se těšíme, až budou vlajky vlát!

DOUBLE INTERVIEW Z ŠANGHAJE LUKÁŠ PALYZA MARTIN PETERKA Už jen nemnoho hodin je dělí od zápasu, který nepůjde nikdy vymazat z paměti. Ať už dopadne jakkoli. Národní trojkový snajpr Lukáš Palyza a národní power forward Martin Peterka se se lví družinou v neděli ve 14:30 českého času utkají s tuctem současných i budoucích hvězd nejlepší ligy planety - NBA. V předzápasové zpovědnici oba reagovali na stejný set otázek k 18tisícové aréně v Šanghaji, její kráse, velikosti i zrádnosti a hlavně k tomu, jaké to bude, až bude po střechu napěchovaná na historicky první duel národního týmu mužů na mistrovství světa v éře samostatnosti. Los tomu chtěl, aby na něj nikdy nezapomněli a postavil jim do cesty Kembu Walkera a spol. pod vedením bělovlasého fenoména podkošové galaxie Gregga Popoviche. Nyní už ale dejme slovo oběma lvům, kteří bonusově a se zajímavostmi proberou i nový míč pro letošní MS.

celý článek
Po rockové show: "Slyšel jsem o tisíci!"

AKTUÁLNĚ ZE ŠANGHAJE Hit od Queenů „We will rock you“ burácel po střechu napěchovanou patrovou restaurací a moderátor Jakub Kohák po rozhovorech s Tomášem Satoranským a kapitánem Pavlem Pumprlou dál hecoval atmosféru: „My ty Amíky rozsekáme!“ Poslouchalo ho v tu chvíli dobrých 250 Čechů, kteří den před očekávanou hitovkou s USA na světovém šampionátu doslova zavalili oficiální „Český dům“ basketbalové reprezentace v Šanghaji.

celý článek
Život s tátou-legendou a Sato u Pacers

S DOMANTASEM SABONISEM Během pobytu na přípravném turnaji v Soulu tvořili poměrně často zvláštní „detašovanou jednotku“ – člen Basketbalové síně slávy a dva dlouháni z NBA, kteří v minulé sezoně točili skoro double double na utkání. Legendární centr a prezident Litevské federace Arvydas Sabonis, nejmladší z jeho synů Domantas z Indiana Pacers a 213 vysoký centr Jonas Valančiunas z Memphis Grizzlies. Když tým přijel autobusem z tréninku na oběd v hotelu, VIP trojice dorazila až později taxíkem. A oba dlouháni z nejlepší ligy se většinou pohybovali pospolu - když šli na jídlo i leckam jinam. Snad i proto, že sdílejí něco, co v nejblyštivější soutěži planety poznávají pravidelně už několik let jen oni dva. Alespoň z hráčů aktuální sestavy litevské „repre“ určitě.

celý článek
Ginzburg vs "Pop". Jsou u vás za 2 vteřiny!

AKTUÁLNĚ ZE ŠANGHAJE S RONENEM GINZBURGEM Naposledy zažil v Číně na vlastní kůži drtivý „jet lag“, ale teď, po aklimatizačním turnaji v „nedalekém“ Soulu, který je dokonce o jedno časové pásmo dál než Šanghaj, se cítí na půdě nejlidnatější země už po dvou dnech v pohodě. A hned při prvním tréninku v hlavní aréně v Šanghaji, kde už v neděli ve 14:30 českého času vypukne duel jeho skvadry s obhájcem titulu z USA, potkal svého velícího důstojníka z izraelské armády, kde sloužil počátkem 80. let. „Přišel ke mně a říká: „Ty si mě nepamatuješ?“ Teď má na šampionátu na starosti televizní vysílání,“ popisuje nezvyklou zkušenost kouč lvů Ronen Ginzburg, který víc než dva dny před „zápasem do dějin českého basketbalu“ čelil otázkám hlavně na souboj s USA, a tedy i na svou osobní výzvu proti mágovi všech mágů, pětinásobnému vítězi NBA Greggu Popovichovi, přezdívanému "Pop". Ten má letos, ač s mladým výběrem a s nemnoha hvězdami, velkou touhu zamazat dva propadáky, u kterých byl před časem jako asistent. Týkalo se to světového šampionátu na domácí půdě v Indianapolis 2002 a dva roky nato i bronzového zklamání na olympiádě.

celý článek
"Těším se, až se v neděli probudím!"

S TOMÁŠEM SATORANSKÝM ZE ŠANGHAJE Lídr českého týmu se před blížící se super atrakcí přiznal k nervozitě. Povinné nervozitě. Nedělní duel na mistrovství světa s obhájcem trofeje z USA nechce Tomáš Satoranský sice brát jako ten absolutně největší v kariéře, jako součást největšího turnaje ale určitě ano. Necelé dva dny před očekávanou bitvou promluvil jak o velkém soupeři, tak o jeho legendárním trenérovi, klíčové mentální přípravě na utkání, basketbalovém šílenství v Číně, aklimatizaci na Asii, tipu amerických médií na vítěze MS a vzkazů od Wizards. A jako bonus představil celou americkou sestavu.

celý článek
"Mám zazpívat českou hymnu?"

S BLAKEM SCHILBEM ZE ŠANGHAJE Když dramatik Josef Kajetán Tyl složil téměř před dvěma sty lety text současné české hymny, která začíná až provokativní větou „Kde domov můj“, byť v době rakousko-uherské nadvlády nad českými zeměmi poměrně opodstatněnou, nemohl tušit, jak přiléhavý jednou bude například pro spousty emigrantů a exulantů, kteří opustili, nebo byli nuceni opustit svou domovinu a založit nový život úplně jinde. A pak jsou ještě trochu jiné případy, na něž 64sekundový song docela dobře pasuje. Jedním takovým je forward české mužské reprezentace, který se narodil v americkém státě Illinois, aby spojil svůj život s Češkou, s níž má tři děti, a v jejíž rodné zemi se plánuje jednou usadit. Takže kde domov tvůj, Blaku Schilbe?

celý článek
Za kulisami prvních 30 hodin v Šanghaji

DETAILY Z DĚJIŠTĚ MS S VIDEEM Armáda obslužného personálu doprovází už od samého výstupu z letadla na nekonečném šanghajském letišti každý krok českých reprezentantů na čínské půdě. Paní s cedulí s logem MS uvítala tým už po prvních krocích z trupu letounu a pak jej směrovala na všechna další místa až k autobusu, který ve středu ještě zdobil nápis Brasil. Už před úvodním čtvrtečním tréninkem ale bok busu měl českou vlaječku, starý nápis byl stržen a výlep „Czech Republic“ byl přislíben v nejbližším možném termínu.

celý článek
◄◄ 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ►►