Utajená víra teenagera Krejčího

S VÍTEM KREJČÍM Když při prvním přípravném turnaji na pražské Královce zůstal před startem zápasu na konci lavičky sedět a sám k sobě v tichosti promlouval, pozornému oku to nemohlo ujít. Nejmladší člen letošní české sestavy, chystající se na světový šampionát, se tak psychicky připravuje na utkání a zároveň hledá podporu ve sféře přesahujícího neuchopitelna. Co ho k tomu přivedlo?

celý článek
Pár správných chlapů, co umí zabrat

S KOUČEM LVŮ RONENEM GINZBURGEM Jeho svěřenci v posledním přípravném utkání před mistrovstvím světa sice podlehli o tři body Litvě, ale svým výkonem trenéra národního týmu Ronena Ginzburga potěšili. Jeho bilance po odehrání všech devíti utkání je 7 výher a 2 porážky. „I když říkám, že přátelské zápasy jsou jen přátelské zápasy, tak nikdy nechcete prohrát. Jsem rád za výkon, který hráči předvedli. Hlavně tvrdě pracovali a opravdu bojovali jako lvi. To je pro nás dobrá známka. Jak už jsem říkal dřív, většinu zápasu proti top týmům umíme hrát dobrý basketbal,“ pochvaloval si i přes prohru s Litvou trenér Ginzburg, jehož tým v utkání favorita držel dlouho pod sebou zejména díky trpělivé hře v útoku a výrazně zlepšené defenzivní činnosti.

celý článek
Vteřiny a šestky od velkého skalpu

AKTUÁLNĚ ZE SOULU S OHLASEM MARTINA PETERKY Český tým byl v generálce na světový šampionát na nejtěsnější dosah velkého skalpu. Za vedení o bod v závěrečném duelu turnaje v Soulu se po získaném faulu postavil na čáru trestného hodu lídr Tomáš Satoranský. 39 sekund do konce však oba pokusy minul, na druhé straně útočně doskočil litevský centr Valančiunas, pivot Balvín vzápětí musel odstoupit pro pět faulů a Kalnietis z šestek otočil. Za Čechy pak neproměnil tísněný nájezd Satoranský, po pátém faulu na útočném doskoku musel povinně střídat i power forward Auda a Sabonis na druhé straně z trestné linie nezaváhal. Poslal favorizované Litevce do vedení 79-82 a Češi necelé 4 sekundy do konce už neměli timeout. Přesto se bývalému quarterbackovi Blaku Schilbovi podařilo poslat skvělý pas přes tři čtvrtě hřiště na Satoranského, který měl po zaváhání obránce otevřenou trojku, ale v nohou také třetí zápas za čtyři dny, kdy táhl v Soulu český tým, proti Litvě po 30 minut. Svůj souboj s litevskou obručí těsně prohrál, jeho trojka se odrazila ven a Češi tak podlehli celku vyzdobenému hvězdami z NBA či Euroligy tříbodovým rozdílem.

celý článek
"Mirotič překvapil. Není to jen o penězích"

S TOMÁŠEM SATORANSKÝM První playmaker lvů Tomáš Satoranský stihl na úsvitu soulské generálky na světový šampionát proti Litvě i rozhovor pro litevská média a ČBF, v němž zazněla některá zajímavá témata, a proto jej předkládáme v plném znění. Vedle duelu proti litevským věžím Valančiunasovi se Sabonisem, kteří v uplynulé sezoně oba doručovali v NBA bezmála double double na utkání, se dostane i na změnu české hry bez Jana Veselého, naději pro ostatní po přípravném triumfu Australanů nad Spojenými státy, nejtěžší aspekt souboje s USA, důvody amerických odmítačů, litevského kandidáta na „Nejlepšího šestého muže NBA“, příchody hráčů NBA do Evropy, překvapení z Nikoly Mirotiče v Barceloně, vlastní otevřené dveře do stejného klubu i na tip na vítěze Euroligy.

celý článek
Kvůli teplu. A aby nám nic "neskákalo"

MÓDNÍ TÉMA ZE SOULU S VOJTĚCHEM HRUBANEM Pozornému ženskému oku neunikne nic, a tak v reakcích v „Knize tváří“ zazněl v minulých dnech i dotaz jedné z fanynek českého týmu na to, proč reprezentanti dokonce i na trénink nosí pod trenýrkami elastické legíny. Jelikož jde o poměrně zajímavé a do jisté míry i osobní téma, prozkoumali jsme tuto zdánlivě pouze módní záležitost s jedním ze lvů, kteří mají nohy „opunčochované“ odshora až dolů. Ano, mnozí už možná tušíte, že řeč je tu o forwardovi Vojtěchu Hrubanovi.

celý článek
I Korejci odklizeni, téměř se stovkou

AKTUÁLNĚ ZE SOULU Po souboji s bránícím Ondřejem Balvínem odpadl na zem menší domácí hráč, aby se jej vydal pomstít naturalizovaný americký power forward v korejských službách Ratliffe, který ostře oběma rukama strčil do českého obra. Málem došlo na potyčku, než zasáhli sudí, kteří rozhodli pro tento zápas příznačně – oboustranným nesportovním faulem. Lvi takové rozhodnutí nechápali, ale už se divili jen málo. Domácí Korejci od svých arbitrů nemohli dostat takovou přísnost, jakou by si zejména jejich všudypřítomné ruce na českých najíždějících tělech zasloužily, aby zápas neztratil alespoň dílčí napětí pro spousty diváků minimálně v prvním poločase. Ani tak ale stejně jako den předtím Litevce nezastavili. Češi se vedením zápasu nenechali příliš rozhodit a po opět soustředěném výkonu zvítězili i nad dalším účastníkem MS 89-97, vedeni střeleckou divizí Bohačík (23, trojky 8/5), Satoranský (21+6 asistencí), Auda (19+6 asistencí) a Hruban (12).
 

celý článek
Sato: Je to znamení. Kříž: Já to říkal!

AKTUÁLNĚ ZE SOULU K UDÁLOSTI V PŘÍPRAVĚ NA MS Austrálie po sobotním historickém zápase stojí na nohou a pěje ódy na své „Boomers“. Nejenže země na melbournském Marvel Stadium zaznamenala největší návštěvu na basketbalovém zápase 52.079 diváků, ale její reprezentační tým vůbec poprvé dokázal pokořit USA, když díky fenomenálnímu výkonu rozehrávače San Antonia Pattyho Millse, který zařídil posledních 10 bodů týmu a celkem jich vysázel třicet, dokonal ve druhé půli obrat až k velkému vítězství 98-94. To vyznačilo konec 13leté vítězné série americké reprezentace, čítající 78 zápasů! A málokdo si vzpomněl na to, že australskému týmu letos chybí například hvězdný playmaker Philadelphia 76ers Ben Simmons.

celý článek
Angola přemožena v zápasnickém duelu

AKTUÁLNĚ ZE SOULU S ECHEM BALVÍNA A BOHAČÍKA V úvodním střetu na turnaji v Soulu neměl český tým větší problémy s dalším účastníkem MS Angolou, kterou přehrál 84-65, když o skore se nejvíc starali Balvín (17+11 doskoků za 24 minut), Bohačík (16), Satoranský (15+8 asistencí, 7 doskoků, 4 zisky a 5F+ za 27 minut) a Auda (11). Svěřencům Ronena Ginzburga patřily trojky (27/7 – 14/1), šestky (26/21 – 13/8) a doskoky (47-35, v útoku 16-8).

celý článek
Zajímavosti Angoly a detašovaný Bartoň

24.8. S JAKUBEM ŠIŘINOU A JANEM POSPÍŠILEM AKTUÁLNĚ ZE SOULU Napětí pozvolna stoupá a lvi už dnes vstoupí do prvního duelu svého posledního přípravného turnaje v jihokorejském Soulu, kde je na úvod čeká další účastník světového šampionátu Angola. „Zatím jsme viděli jedno video s jejím zápasem, ale extra moc jsme z toho nevyčetli. Před večerním utkáním nás bude čekat ještě jedno video, kde si řekneme základní signály soupeře a stěžejní hráče. Nebudeme ale zacházet moc do detailů, je to přece jen teprve příprava a není to náš soupeř na šampionátu,“ poznamenal k Angole na konci ranního předzápasového tréninku rozehrávač Jakub Šiřina.

celý článek
Ošálení vnitřních hodin světelnou hrou

S KONDIČNÍM SPECIALISTOU LVŮ O TECHNOLOGICKÉ NOVINCE Bývalý armádní kondiční specialista Michal Miřejovský z vlastní zkušenosti ví, jak daleká štreka to je až do Koreje, a jakou paseku právě posun přes sedm časových pásem směrem na východ organismu způsobí. A proto s sebou na poslední turnajovou přípravu lvů do Soulu vzal speciální brýle s oranžovými skly, které by měly hráčům zkrátit „jet lag“ alias pásmovou nemoc zhruba na polovinu. O tom, jak fungují a ve kterých úsecích dne se používají, nyní promluví kondiční expert českého národního týmu ve větších detailech.

celý článek
◄◄ 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ►►