Star No.2: Hrál jsem takové kasino

ZE ŠEN-ČENU S JAROMÍREM BOHAČÍKEM PO ŘECKU Byl to hodně zvláštní úvod rozhovoru. Respondent měl za sebou možná největší individuální show v národních barvách, když skvělé obraně „řeckých brousků“ nasypal 25 bodů včetně čtyř trojek a i jako zaskakující playmaker a vyvážeč míčů snímal část ohromného břemene z ramen soupeři non stop mordovaného Tomáše Satoranského. Jenže jeho tým na závěr osmifinálové skupiny MS prohrál, byť do kýženého rozdílu 11 bodů, a ještě musel několik hodin čekat na potvrzovací razítko v podobě americké výhry nad Brazilci. Až po ní se mohl radovat naplno. Těsně po utkání to však ještě nešlo, byť Jaromír Bohačík za svých 35 minut těžko mohl odvést týmu víc.

celý článek
Bohačík králem při nejsladší porážce!

ECHO DALŠÍ DĚJINNÉ BITVY LVŮ Před dvěma roky po návratu z EuroBasketu bez skrupulí přiznal, že na turnaji této kategorie dostal „facku“. Jako nováček na této mezinárodní úrovni. Uplynuly dva roky a z Jaromíra Bohačíka je druhá hvězda lvů na světovém šampionátu za nezpochybnitelným lídrem Tomášem Satoranským. Když se celý řecký tým v zápase o čtvrtfinále soustředil právě na něj, Bohačík podřadil a v úvodu zachránil tým v zápase svými těžkými trojkami. Už tady zahájil svou cestu k 25 bodům, v řadě pasáží musel při zranění Blaka Schilba převzít odpovědnost jako zaskakující rozehrávač, když se tým ve druhé půli propadl až na nepostupových 12 bodů, vzal si míč a profičel celým hřištěm až k bezchybnému zakončení – nikoli jen jednou -, proti soupeři plnému vícenásobných euroligových vítězů, vedenému úřadujícím MVP NBA Giannisem Antetokounmpem. A na konci si při enormním celoplošném tlaku chodil pro míče, nechával se faulovat a až na jeden pokus chladnokrevně proměňoval trestné hody. Když jeho tým 25 sekund do konce ztrácel jen 72-77, i on věděl, že při rezervě až 11bodové porážky už by soupeře spasil jen Tracy McGrady. A i když Calathes svou pátou trojkou ještě natáhl náskok Řeků na 75-84, Bohačík šestkami 4 sekundy před koncem už zavíral nejcennější porážku samostatných českých dějin (77-84), hned vedle té z Maďarska 2014. A už po 16. hodině českého času se při sledování na hotelu dozvěděl, že Američané splnili svůj úkol proti Brazilcům, což byla nutná podmínka k zapsání další zlaté kapitoly do české basketbalové kroniky. K té s názvem „Postup do čtrvtfinále mistroství světa“. V něm nyní čekají Australané.

celý článek
Ti, kteří jsou v úžasu ze lví senzace v Číně

AKTUÁLNĚ ZE ŠEN-ČENU  V DOMÁCÍCH I ZAHRANIČNÍCH OHLASECH I na běžných setkáních žen se teď v Česku probírá jako jedno z hlavních témat pohádkové tažení národního týmu na světovém šampionátu v Číně. Už za pár hodin může napsat další historické pokračování v duelu o postup do čtvrtfinále s hvězdami nabitým Řeckem (vysílá ČT Sport od 10:30). Česko v těchto dnech na řadě míst přestává v době utkání lvů pracovat a lidé si na jejich dopolední zápasy berou dovolené, nebo se dívají přímo na pracovišti. Dějí se věci, kterých byla země v minulosti svědkem jen při největších turnajích fotbalové a hokejové reprezentace. Ty ale už nějakou dobu podobné chvíle neservírují, a tak přišel čas mužů zpod bezedných košů – nečekaně a senzačně. Nevěříte-li, můžete si nyní projít jen malý výběr ze záplavy reakcí na dechberoucí výkony jedné reprezentace, která v těchto dnech rozhýbala celé Česko. Od Lucie Šafářové po Karolínu Kurkovou, od Jeffa Van Gundyho po Roberta Zárubu, od Jiřího Drahoše po Milana Hniličku, od kouč Bulls Jima Boylena po ex-trenéra Nymburka Kestutise Kemzuru, takový je záběr – vedle vzkazů běžných i neběžných fanoušků – v následující galerii ohlasů, reakcí a gratulací českému týmu, který nyní přepisuje dějiny nejen v zemi pod vrchem Říp.

celý článek
Berete si na souboj titánů dovolenou?

AKTUÁLNĚ ZE ŠEN-ČENU PŘED SUPER BITVOU O ČTVRTFINÁLE MS Bude to v pondělí dopoledne českého času mač jako řemen (od 10:30 na ČT Sport). Mač, jaký tu ještě nebyl. Mač, kvůli kterému si už někteří fanoušci lvů berou i dovolenou, aby si ho nenechali ujít. Proč? O postup do čtvrtfinále se utkají dva sdíleně nejužitečnější borci ze 16 týmů druhé fáze světového šampionátu – superman zpod vrchu Říp Tomáš Satoranský a v „řeckém rohu“ nová globální ikona a úřadující MVP NBA Giannis Antetokounmpo – černošský fenomén narozený pod aténskou akropolí, který když je v Číně u míče, poznají to bezpečně i nevidomí. V sobotním duelu s USA se při každém jeho spojení s balonem zvedla obrovská hluková vlna v předtuše věcí následujících a „řecký bůh“ prostě nemohl jinak. A tak se nadechl, rozkýval svou nekonečnou postavu tu do jednoho, tu do dvou, tu i do tří obránců. Své čínské fanoušky ale zklamat nechtěl, bez ohledu na dobro týmu. Nakonec stihl 15 bodů a 13 doskoků, ale jeho celek zvládl jen 53 bodů a padl o šestnáct. Kdo z Čechů ho v pondělí bude s to krotit?

celý článek
Bez hlasu a vyždímanej. A taky No.1 na MS

KOMPLET ROZHOVORŮ S TOMÁŠEM SATORANSKÝM PO BRAZÍLII Když říká, že netušil o blízkosti triple doublu po už obvyklé porci nejméně 30 minut, při jeho nesobecké týmové hře mu nejde nevěřit. Nakonec další neskutečné vystoupení lvů na Světovém poháru zavřel proti Brazílii na 20 bodech, 9 asistencích a 7 doskocích. I když ale Tomáš Satoranský své statistiky neřeší, nedá se pominout fakt, že po čtyřech utkáních šampionátu je s řeckým MVP NBA Giannisem Antetokounmpem sdíleným nejužitečnějším mužem MS z hráčů 16 týmů, které postoupily, a čtvrtým nejužitečnějším absolutně, když za svých 32 minut doručuje 15,8 bodu, 7 asistencí (na 2,5 ztráty při tom, jak se na něj všechny obrany soustřeďují), 5,5 doskoku a 1,5 zisku.

celý článek
A víš, jak se musí cítit ti druzí?

Z ŠEN-ČENU S JAROMÍREM BOHAČÍKEM A ONDŘEJEM BALVÍNEM „Po dnešku už se nebudeme bát vůbec ničeho.“ To je hlavní a ústřední motto, které si lvi odnesli ze svého dalšího famózního vystoupení na světovém šampionátu. A to se přitom v utkání s Brazilci minimálně někteří necítili právě nejlépe. Jenže komu je po těžké letní přípravě s mnoha zápasy a přesuny či různými zdravotními limity v těchto dnech „hej“? Turnaj o korunu pro krále planety je válka, v níž přežijí jen ti nejsilnější. Poněkud starší ose Brazilců dnes došel benzín, Češi je prostě uštvali, stejně jako Turky dva dny zpátky. Oproti předchozímu zápasu byla i zraněním Blakea Schilba rozšířena opěrná rotace na osm mužů, kteří zápas naprosto ovládli a místy vedli o téměř 30 bodů. Teď stojí dobře odehraných 40 minut od říše fantazie – čtvrtfinálového duelu na mistrovství světa. Své k tomu po utkání pověděli i autor druhého double doublu v řadě Ondřej Balvín (17+11 doskoků) a střelec 12 bodů Jaromír Bohačík.
 

celý článek
Tak blízko! Píšeme historii za pochodu!

ZE ŠEN-ČENU PO BRAZÍLII S VOJTĚCHEM HRUBANEM Jako by teď neměl Čechy kdo na světovém šampionátu zastavit. Na každém kroku slyší pochvaly a ocenění. Naposledy to byl dnes kouč Jeff Van Gundy, který tým USA dovedl v kvalifikaci na Světový šampionát. Při výměně týmů na tréninku v aréně v Šen-čenu řekl generálnímu manažerovi reprezentace Michalu Šobovi, že zápas lvů s Turky byl to nejlepší, co zatím na MS viděl. A Češi tuhle pochvalu vzali jako závazek. Po Turcích smetli na úvod osmifinálové skupiny i dosud neporažené Brazilce, a nezklamou-li teď dvakrát Američané, budou Češi hrát v pondělí v 10:30 SEČ proti Řekům a MVP NBA Giannisi Antetokounmpovi o ještě nedávno něco naprosto neuvěřitelného – o čtvrtfinále mistrovství světa! Nemalý podíl na tom opět měl i křídelník Vojtěch Hruban, autor osmi bodů do brazilské obruče.

celý článek
Češi klepou na brány čtvrtfinále MS!

ECHO DUELU LVŮ S BRAZÍLIÍ NA MS Tohle už je víc než splněný sen! Češi po jednoznačné demolici kanárků (93-71) na úvod osmifinálové skupiny stojí na pokraji fenomenálního sukcesu – už i jen nevelká porážka od Řecka s výhrami favorizovaných Spojených států nad Řeckem i Brazílií jim bude stačit k postupu do čtvrtfinále světového šampionátu. To zní už víc než jen jako sen, který už několik dní sní čeští reprezentanti na čínském území.

celý článek
O posteli po Rafovi i zrádné staré gardě

ZE ŠEN-ČENU S HRUBANEM PUMPRLOU PETROVIČEM Jen český tým dorazil v pátek po poledni do hotelu Intercontinental v Šen-čenu, který hostí jednu z osmifinálových skupin MS, už se k sobě hlásily různé česko-brazilské dvojice starých známých. Tomáš Satoranský se pozdravil s bývalým kolegou z rozehry v Barceloně Marcelinhem Huertasem, od nějž pár let zpátky postupně přebíral roli hlavního režiséra Katalánců. Kapitán Pavel Pumprla pak mohl po čase prohodit pár slov s někdejším parťákem Rafou Luzem ze španělského Obradoira. A mimochodem - ve společné jídelně pro týmy z osmifinálové skupiny K (bez samostatně bydlícího týmu USA) hodoval i Satoranského nový spoluhráč v Chicagu Cristiano Felicio.

celý článek
"Máme asi největší šanci v historii"

ZE ŠANGHAJE S ONDŘEJEM BALVÍNEM Jako by potřebovali téměř ničím neomezovaný prostor, aby rozsvítili vlastní galashow, která Čechy dovedla k historickému postupovému triumfu na světovém šampionátu v Číně. Kouč Ronen Ginzburg vsadil - jak to v těchto vypjatých bitvách o všechno bývá -, na uzoučkou šestičlennou rotaci a všichni vytížení hráči tak věděli, že je čeká zhruba 30minutová šichta. Oba nejvíc zapřažení podkošoví lvi Patrik Auda a Ondřej Balvín tuhle šanci chytili za pačesy, jak se patří. Po slabším startu se rozjeli jako nezastavitelné parní stroje a snesli týmu celkem 33 bodů a 20 doskoků plus řadu důležitých defenzivních zákroků. A nový centr Bilbaa Balvín si z vítězného utkání s Tureckem odnesl i cenu pro MVP. Nepřekvapí tak, že on i Auda mají za sebou zřejmě nejhodnotnější kariérní vystoupení v reprezentaci.

celý článek
◄◄ 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 ►►