Chemie chyběla. Proti Turům to byl rozdíl

S MARKEM WELSCHEM O PRVNÍM ROCE V NCAA S VIDEEM Syn a synovec dvou bývalých reprezentantů se loni v létě vydal za „velkou louži“, aby otestoval, jak se může v basketbalových bitvách univerzitní divize 1 prosadit proti létajícím americkým atletům evropský rozehrávač se 180 čísly. A jak bývalý svitavský Tur Marek Welsch ve své nováčkovské sezoně dopadl? V 27 utkáních se dvěma základními pětkami psal v dresu Jacksonville State průměry 2,3 bodu a 1,6 asistence za 11,6 minuty, když jeho výstavním číslem byla 56procentní úspěšnost trojek. „Dvanáct minut v první sezoně je docela dobré číslo. Po stránce jejich využití ale mám rozhodně na víc. Z mé strany šlo spíš o horší sezonu, ale budu na sobě dál makat a v dalším ročníku doufat v delší minuty i lepší statistiky,“ hlásí stále ještě z Alabamy 20letý rodák z Holic, který se do Česka chystá vrátit až v červnu.

celý článek
Píše si s legendou. A Girona ji chtěla moc

S JULIÍ REISINGEROVOU Rčení „Nevstoupíš dvakrát do téže řeky“ neplatí pro českou reprezentantku Julii Reisingerovou. Ta se po roční nedokončené anabázi ve Valencii přesouvá po východním pobřeží Španělska na sever. Vrací se do Girony, klubu, kde na jaře 2019 oslavila mistrovský titul a získala trofej pro nejužitečnější hráčku finálové série. Právě tato usměvavá pivotka bude navíc hostem dalšího dílu pravidelného nedělního kvízu Kahoot na facebookovém profilu Český basketbal (18:30).

celý článek
Změna kouče, eurotažení i zmařená šance

REVIEW SEZONY SBŠ OSTRAVA Koronavirová epidemie způsobila nejedno sportovní zklamání z předčasně ukončené sezony. Výborně rozjetý ročník měly také basketbalistky SBŠ Ostrava, které byly uprostřed nejlepší sezony v klubové historii, v níž se poprvé dostaly do vyřazovacích bojů jak v ligové soutěži, tak v Evropské lize.

celý článek
Nikdy jsem to nezažila. Bude to brutální!

S KATEŘINOU ELHOTOVOU Pauza od sportovních soutěží kvůli epidemii koronaviru trápí také nejlepší českou hráčku současnosti Kateřinu Elhotovou. Předčasné ukončení domácí RENOMIA ŽBL ale dává obávané střelkyni možnost trávit ještě více času se synem Danielem. Ani tak ale na pohyb a sport nezanevřela a udržuje se v kondici tak, jako by se soutěže brzy znovu rozbíhaly.

celý článek
Šedesátníci jen doma. Velké ligy nevěřily

PANDEMICKÉ DĚNÍ V EVROPĚ A VE SVĚTĚ Velké americké ligy neměly podle ESPN pojištění proti ukončení sezony z důvodů velké zdravotní kalamity, která nastala letos v březnu. Jedním z důvodů bylo to, že si šéfové soutěží variantu ztráty celé sezony kvůli pandemii čehokoli nedokázali představit. A i proto je zřejmě nyní takový tlak na dohrání stávající sezony. Ligy by mohly přijít až o 3,25 miliardy dolarů, které nyní neutratí za konzumaci sportů miliony fanoušků. Cifra by se navíc přinejmenším zdvojnásobila, pokud by letos nezačala sezona amerického fotbalu v NFL a v NCAA. Na rozdíl od amerických lig byla naopak pro případ pandemie pojištěna olympiáda či tenisový Wimbledon, jehož zástupci už oznámili, že letošní vydání ikonického turnaje se neuskuteční.

celý článek
Jak se hledá džob v Americe

S LUBOŠEM BARTONĚM O JEHO MISI V USA Během půl roku mohl stát jako muž v pozadí druhého fantastického úspěchu. Jako pomocný asistent - po více než měsíc – u univerzitního čísla 1 celých Spojených států. Pandemie koronaviru mu však nadějně se rozbíhající jízdu krutě překazila. Tým texaského Bayloru nakonec nedostal šanci senzační sezonu završit v play-off a o zvýšení svých šancí na uchycení se v zámořské NCAA tak přišel i asistent reprezentace basketbalistů Luboš Bartoň.

celý článek
Jednoho večera v Šanghaji

S VÍTEM KREJČÍM A BLAKEM SCHILBEM Ač se odehrál ještě před loňským světovým šampionátem basketbalistů, byl to jeden z nejdojemnějších i nejemotivnějších okamžiků celého reprezentačního léta. Už na místě činu v čínské Šanghaji se jen desítky hodin před startem historického turnaje dva nejmladší lvi – tehdy 22letý Šimon Puršl a teprve 19letý Vít Krejčí – dozvěděli, že se do konečné nominace trenéra Ginzburga nevejdou. Především benjamínkovi týmu Krejčímu, který byl v jednom přípravném duelu dokonce nejlepším střelcem a ve svou nominaci velmi doufal, se v ten moment zbořil svět. A po oznámení na konci tréninku rychle zmizel v útrobách šatny. Tam však nezůstal dlouho sám. Vydal se za ním - dokonce nadvakrát - ten nejstarší z celé lví družiny, Američan v českých službách Blake Schilb. Jako o generaci zkušenější veterán v tu chvíli cítil, že zoufalému parťákovi musí hodit záchranné lano. O detaily onoho rozhovoru, nebo spíš vlastního monologu, se nyní konečně podělil.

celý článek
FIBA ruší ME mládeže. Euroliga s Final-8?

PANDEMICKÉ DĚNÍ V EVROPĚ A VE SVĚTĚ FIBA Europe rozhodla o zrušení všech letních mládežnických eurošampionátů s tím, že jejich pořadatelé je mohou zorganizovat příští rok, pokud s tím budou souhlasit. Aby se federacím, které mají své týmy na těchto mistrovstvích, alespoň trochu finančně ulehčilo, FIBA za všechny uhradí startovné.

celý článek
FIBA o ME i kvalifikaci OH rozhodne zítra

PANDEMICKÉ DĚNÍ V EVROPĚ A VE SVĚTĚ Ve čtvrtek by mělo být jasno. Už zítra se očekává verdikt FIBA směrem k novým termínům olympijských kvalifikačních turnajů a především k datům všech kontinentálních šampionátů dospělých. Všeobecně se předpokládá, že EuroBasket mužů 2021, který pořádají Německo, Itálie, Gruzie a Česko, bude o rok odložen. Ostatně šéf Italské federace Gianni Petrucci už to rovnou vyhlásil za cílovou metu. Zajímavé zprávy se ovšem objevují i o olympijské kvalifikaci mužů, která by se nemusela hrát až v červnu 2021, jak se předvídá, ale třeba už letos před zahájením sezony, což by ovšem znamenalo nutnost přeskládat následné zápasy evropské kvalifikace. FIBA už navíc na přelom září a října nasadila Final-8 Ligy mistrů.

celý článek
Kondiční lvů: Učil jsem se i od Hardena

S MICHALEM MIŘEJOVSKÝM PLUS VIDEO S TS31 Jako bývalý hráč si splnil klukovský sen. A ještě u toho mohl pomáhat jedinému Čechovi v nejlepší lize světa. Kondiční specialista národního týmu basketbalistů Michal Miřejovský stál před zápasem vedle letos končící legendy Vince Cartera, mohl se procházet kolem palubovky chicagského sportovního chrámu United Center a zblízka sledovat rozcvičku super střelce Houstonu Jamese Hardena nebo obědvat s hráči Bulls po boku Tomáše Satoranského, jehož osobním trenérem se v zámoří stal loni na podzim, hned po návratu ze senzačně završené expedice na světovém šampionátu v Číně.

celý článek
◄◄ 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 ►►