Hratelná skupina na ME dává šanci

UDÁLOST V Bělehradě, tedy ve městě, kde za sedm měsíců vyvrcholí ženský EuroBasket, se dnes účastnické týmy dozvěděly své soupeře. Šestnáct celků bylo na základě losu rozděleno do čtyř čtyřčlenných skupin. Už potřinácté v řadě mezi nimi nechybí ani reprezentace České republiky!

celý článek
Štefan Svitek: Byla to dobrá volba!

S KOUČEM LVIC ŠTEFANEM SVITKEM Reprezentantkám se v Belgii na závěr úspěšné kvalifikace ME 2019 podařil navzdory čtyřbodové porážce (66-62) skvělý kousek. Ve druhé půli se výrazně zlepšeným výkonem v obraně přitáhly z až 18bodového deficitu na kýžené čtyři body, jež jim zajistily lepší vzájemné zápasy se čtvrtým týmem světa z letošního šampionátu a tím i vítězství v kvalifikační skupině. Jejich závěrečnou jízdu ve vyprodané hale korunovala přetěžkou a velmi šťastnou trojkou v poslední sekundě Romana Hejdová.

celý článek
ME žen U20 v Klatovech s top ambicemi!

UDÁLOST Do České republiky se v létě po čase vrátí velká mezinárodní basketbalová akce mládeže. Na začátku srpna se v Klatovech uskuteční A-divizní evropský šampionát žen do 20 let. V šestnáctičlenném startovním poli nebude chybět ani česká reprezentace, která by měla mít vysoké ambice. „Mezinárodní federace FIBA se na nás na základě dlouhodobých pozitivních zkušeností obrátila s žádostí, jestli bychom neuspořádali jedno z mládežnických mistrovství Evropy. Rozhodli jsme se ji vyslyšet a postarat se o organizaci šampionátu dvacetiletých basketbalistek,“ uvedl generální sekretář ČBF Michal Konečný.

celý článek
Nejlepší Tour Evropy pro Humpolec

UDÁLOST 3X3 Finálový turnaj Chance 3x3 Tour a Central European Tour na pražské Letné ovládl nejlepší český tým letošní sezony Humpolec Bernard. Ve finálové bitvě složil brněnského rivala Mach1nes (21-16), ten však i tak doprovodí Humpolec a také český reprezentační tým Marienbad na turnaj prestižní série FIBA World Tour, který se hraje v Praze 4. a 5. srpna.

celý článek
Mega akce 3x3 míří na Letnou!

18.7. CENTRAL EUROPE TOUR 3X3 Už tento víkend se na pražskou Letnou chystá velkolepá akce v basketbalu 3x3. Ve zcela nových kulisách vyvrcholí premiérový ročník Central Europe Tour (CET) a v jejím rámci i česká Chance 3x3 Tour, jejíž turnaje letos kompletně spadaly právě pod CET. Velkou akci navíc doplní i U23 Nations League, která má v plánu hned dva turnaje – v pátek a v neděli.

celý článek
Náctileté CZ komety na španělském nebi

O HVĚZDNÉM ŠPANĚLSKÉM MISTROVSTVÍ KREJČÍHO S HANZLÍKEM Nadšený z výkonů dvou českých mládežnických reprezentantů se vrátil ze španělského jihozápadu, kde se v Badajozu odehrál závěrečný šampionát U18 celé země, kouč lvů do osmnácti let Luboš Bartoň. Ten byl na mistrovství v zajímavé dvojroli – jako asistent Barcelony pomáhal svému celku ke konečnému třetímu místu, jako repre kormidelník pak po očku sledoval i velmi slibné české zelenáče – letos šestnáctiletého křídelníka Ondřeje Hanzlíka, který před necelými dvěma lety zakotvil na osmiletý kontrakt v Baskonii, a za měsíc osmnáctiletého guarda Víta Krejčího ze Zaragozy, který už od příští sezony bude ve Španělsku zařezávat pouze mezi muži. 

celý článek
Svéráz národního lovu i patálie v legiích

JAK VÁLČÍ LVICE V ZAHRANIČÍ Legionářky ze současné reprezentace lvic v řadě případů těžký chleba mají. Ani ve francouzské lize nemohou beztrestně klít ve své mateřštině a to se přitom ve vlastním týmu nedomluví ani anglicky. Nebo si ani nemohou jít sednout na střídačku, protože musí zachraňovat tým v nejvyšší soutěži. Případně jim trenér v půlce sezony řekne, že vlastně hledal někoho jiného. V některých případech to zase nefunguje mezi cizinkami a domácími hráčkami chemicky, a když už dojde na společnou akci, musí do sebe v rámci tmelení-chmelení i legionářky klopit lampy vína ve sklípku, byť by radši týmového ducha budovaly aktivněji na paintballovém hřišti. Lvice ze zahraničních kolbišť však mají i docela opačné typy zážitků. Třeba nečekané jmenování kapitánkou hned po příchodu do klubu. Nebo když je fanoušek z řad německých důchodců na ulici vyzpovídá precizní angličtinou. Nebo když je i prezident nadšený z toho, jak dobře hrají. Anebo když na ně ve třicetitisícovém městě přijde natřískaná hala s devíti stovkami lidí a všude, kde se objeví, je zvou na kafe. Pak nejspíš už musí mít i pocit, že to, co dělají, za to stojí. Nechte se nyní pozvat od pěti českých legionářek k vyprávění o Francii, Španělsku, Maďarsku i Slovensku...

celý článek
23 minut slávy 18leté Veroniky!

ECHO DUELU 2 KVALIFIKACE ME Po ještě kostrbatějším prvním poločase, než byl ten v Německu, zamknuly lvice svou obranu na sedm západů a vedeny po všech stránkách prospěšnou „osmnáctkou“ Veronikou Voráčkovou vysunuly skromné poločasové vedení (26-22) ve třetí čtvrtině až na bezpečný 21bodový rozdíl. Po třetím období vyhraném 23-7 se tak už nezadržitelně řítily ke druhému vítězství v kvalifikaci ME 2019. Švýcarky v Praze složily nezvyklým výsledkem 62-35, když malý tým soupeře ve druhé půli přejely 36-13.

celý článek
Hanušová po výhře: Dávaly nám do žeber

S ALENOU HANUŠOVOU O 1. BITVĚ KVALIFIKACE Slovenský kouč českých lvic Štefan Svitek vstoupil pravou nohou do kvalifikace mistrovství Evropy 2019, když po defenzivně i ofenzivně kostrbatém prvním poločase (36-36) jeho tým trvajícím tlakem v obraně přejel v Saarlouis domácí Německo 56-89. Na výhře se nejvíc podílela jistá ruka kapitánky Kateřiny Elhotové (20), trojky (3/3) i nájezdy Aleny Hanušové (21) a nebývalá ofenzivní erupce ve třetí čtvrtině Romany Hejdové (11), jež byla spolu s rozehrávačkou Kateřinou Bartoňovou novou členkou základní pětice českého týmu. Po 10 bodech přidaly podkošové dámy Kia Vaughn s Terezou Peckovou. Češky do druhé půle na nulu zavřely do poločasu 11bodové Ilmberger a Brunckhorst, donutily soupeře k celkem 20 ztrátám a i díky urychlení rychlého protiútoku ve druhé půli měly výbornou úspěšnost střelby (dvojky 38/26, trojky 17/10). O pocitech ze zápasu nyní víc řekne power forwardka Alena Hanušová. 

celý článek
Zázraky na počkání umí jen Bůh

S TOMÁŠEM HOLEŠOVSKÝM O ČESKU NĚMECKU A JEHO CESTĚ VZHŮRU Je teď zřejmě nejznalejším českým expertem na německý ženský basketbal. V zemi západních sousedů začal už svou šestou sezonu v trenérském křesle. Bývalý hráč ústecké SLUNETY i někdejší trenér Karlových Varů v ŽBL Tomáš Holešovský tak má hodně co říct nejen o prvních soupeřkách lvic v kvalifikaci mistrovství Evropy 2019.

celý článek
◄◄ 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 ►►