Preview: 1. kolo Mattoni NBL

01.10.2009 - Matěj Sýkora
počet přečtení: 4696
vytvořeno 01.10.2009, upraveno 01.10.2009

Čekání je u konce, v sobotu 3. října konečně odstartuje nový ročník tuzemské nejvyšší soutěže Mattoni NBL. Na jaká střetnutí se můžeme těšit v rámci úvodního kola?

Mlékárna Miltra Nový Jičín - BK Prostějov
3.10.2009, 16:00 hod. 
rozhodčí: I. Dolinek, P.Hruša, M. Vondráček
Dle výsledků v přípravě by měl být favoritem tým Prostějova, nicméně druhý celek loňského ročníku Mattoni NBL nebude chtít v prvním kole doma ztratit body.
Tip Basketmag.cz na vítěze utkání: Nový Jičín
Koho favorizují sázkové kanceláře: Nový Jičín


BK Synthesia Pardubice - Sokol Vyšehrad
3. 10.2009, 17:00 hod.
rozhodčí: V. Lukeš, J.Karásek, P. Znamínko
Vyšehrad bude patrně okupovat poslední příčky ligové tabulky. Pardubice chtějí odčinit loňský nezdar a přesvědčit by o svých vysokých cílech měly již proti outsiderovi.
Tip Basketmag.cz: Pardubice
Tip SK: Pardubice


BK Breda & Weinstein Opava - ČEZ Basketball Nymburk

3.10.2009, 17:00 hod.
rozhodčí: R. Paulík, A. Kapl, T. Holoubek
Některé výsledky šestinásobného mistra ligy v přípravných duelech braly až dech. Opava by neměla být pro Středočechy významnějším soupeřem.
Tip Basketmag.cz: Nymburk
Tip SK: Nymburk


Karma Basket Poděbrady - Basketball Brno
3.10.2009, 17:30 hod.
rozhodčí: R. Vyklický, J. Hošek, L. Lukeš
Poděbrady prohrály poslední čtyři přípravná utkání, naopak Brno se v posledních dnech prezentovalo vítězně. Rozhodnout by ale mělo domácí prostředí, které může mírně favorizovat domácí.
Tip Basketmag.cz: Poděbrady
Tip SK: Poděbrady


NH Ostrava - USK Praha
3.10.2009, 17:30 hod.
rozhodčí: P.Vrážel, V. Kurz, I. Matějek
Oba celky nastupují s obměněnými kádry a s velkým počtem mladých hráčů na soupisce. V obou týmech by měli dominovat Američané. Především na postu rozehrávačů by se mělo jednat o ryze zaoceánský souboj.
Tip Basketmag.cz: USK Praha
Tip SK: Ostrava


BK Děčín - BC Kolín
3.10.2009, 18:00 hod.
rozhodčí: M. Macela, V. Galajda, M. Kučera
Děčín byl v létě věrný své hráčské politice, takže většina kádru zůstala pohromadě. Kolín se naopak prezentuje trojicí nových Američanů. Přesto bude patrně stát zkušenost na straně domácích.
Tip Basketmag.cz: Děčín
Tip SK: Děčín


Absence klíčových hráčů:

Přibližně 2 týdny bude týmu Nymburka chybět kapitán Ladislav Sokolovský, který si v přípravě přivodil výron kotníku. Ještě déle (cca 6 ? 8 týdnů) bude celek Nového Jičína postrádat svou hvězdu Roberta Šaroviče; srbský pivot se musí podrobit operaci achilovky.

Zásadní změna na soupisce:
Nový Jičín vítá ve svých řadách čerstvou, a nutno dodat výraznou, posilu. Je jí pivotman David Šteffel, jeden z nejužitečnějších českých hráčů Mattoni NBL  loňském roce, který se pokusí navázat na své individuálně úspěšné působení v Pardubicích.

Zajímavost kola:
Po všech utkání prvního kola podepíší jeho aktéři hrací míče. Ty budou věnovány jako symbolická podpora hráči NH Ostrava Rostislavu Uhlířovi, který bojuje s nádorovým onemocněním.