Nový Jičín hraje o bytí v NBL! Manažer Pavel Kelar: "Hráči jsou zatím neskutečně loajální a vyčkávají"

24.06.2010 - Redakce
počet přečtení: 2380
vytvořeno 24.06.2010, upraveno 24.06.2010

24.6. Již jen dny možná chybějí k alespoň dočasnému konci druhého největšího impéria Mattoni NBL posledních let mezi českou elitou. Anebo ne? Jiskřička naděje stále bliká. O tom, jak silně, hovořil pro basketmag.cz několik hodin před jednáním městského zastupitelstva, pro klub zásadním, nikoliv však spásonosným, manažer novojičínského klubu Pavel Kelar.

 
24.6. Již jen dny možná chybějí k alespoň dočasnému konci druhého největšího impéria Mattoni NBL posledních let mezi českou elitou. Anebo ne? Jiskřička naděje stále bliká.

O tom, jak silně, hovořil pro basketmag.cz několik hodin před jednáním městského zastupitelstva, pro klub zásadním, nikoliv však spásonosným, manažer novojičínského klubu Pavel Kelar.  
 
Po odřeknutí ligové účasti ze strany BA Sparta Praha, může sportovnímu řediteli soutěže zanedlouho přibýt další vráska. Do 12 týmů pro základní část by nemusel chybět jen jeden celek, ale rovnou dva. Pokud Nový Jičín nenalezne spásu.
 
Manažer Kelar dnes prohlásil, že nyní se už nerozhoduje o kvalitě působení v NBL, ale vůbec o příslušnosti týmu k ligovému pelotonu. Do něj by se Novojičínští přihlásili i v té nejomezenější variantě. Pokud se ji podaří naplnit.
 
"Je to tak. Jde o to, jestli vůbec do ligy půjdeme," řekl.
 
Ekonomické patálie klubu začaly před koncem sezony, kdy ukončení spolupráce nečekaně ohlásila Mlékárna Miltra, dosud generální partner.
 
Dosud se zdálo, že zcela přelomové bude dnešní večerní jednání městského zastupitelstva, které klub v době nouze požádal o významnější pomoc.
 
"Máme za sebou jednání se starostou a víme, že zastupitelstvo je nám nakloněno. Jakákoliv částka by byla dobrá, ale celý rozpočet nám nemůže naplnit," přiznává Kelar.
 
I kdyby město významnější pomoc přikleplo, bude podle zástupce klubu třeba i dalších zdrojů, které momentálně chybí. Přinejlepším jsou rozjednané.
 
"Bojujeme dál. V jednu chvíli už jsme byli i hodně skeptičtí, protože už se nebylo kam obrátit. Teď máme před sebou ještě jedno jednání s významnějším potenciálním partnerem tento týden a jedno po víkendu."
 
Klub podle manažera určitými prostředky na příští sezonu disponuje, ale nutně potřebuje velkého sponzora.
 
Definitivní rozhodnutí o účasti, či neúčasti v příští sezoně mezi elitou padne v pátek 2. července na zasedání Asociace ligových klubů NBL.

Déle klub nechce čekat. Stoupá i nervozita hráčů, kteří Kelarovi často volají kvůli novinkám.     
 
"Chceme se chovat zodpovědně. Ne abychom se nechali nalosovat a za měsíc ohlásili, že krachujeme. Ze zkušenosti vím, že ani podepsané smlouvy ještě nejsou zárukou, že dohodnuté peníze dostaneme."
 
V ohromně svízelné situaci je Kelar potěšen, nebo spíš zaskočen loajalitou hráčů.
 
"Je až neskutečná. Oni pořád věří. Těch pět hráčů s podepsanou smlouvou vyčkává, stejně jako ti, kteří zatím měli jen návrhy nových kontraktů. Čekají dokonce i hráči, s kterými jednáme jako s novými."
 
Kelar věří, že tento kredit klubu stojí na předchozích výsledcích i na tom, že v minulosti platil hráčům včas, což - jak mnozí borci stále častěji přiznávají - je největší deviza jakéhokoliv klubu.
 
Z kádru zatím odešli jen rozehrávači: Gavlák do Handlové a Sanders do Děčína.
 
Za klub se perou i jeho oddaní fanoušci. Ti i díky příznivcům soupeřících ligových týmů sebrali podle Kelara přes dva tisíce podpisů na petici, apelující na zastupitelstvo, aby s udržením novojičínského sportu číslo 1 v NBL finančně pomohlo. 
 
Petr Hamták
Foto: Basketbalový klub Nový Jičín