NBA hrozí po 15 letech "lockout" rozhodčích!

30.09.2009 - Redakce
počet přečtení: 2051
vytvořeno 30.09.2009, upraveno 30.09.2009

První zářijový den vypršela smlouva mezi vedením NBA a unií rozhodčích a dosavadní jednání o jejím prodloužení potvrdilo nejhorší obavy a dohoda je stále v nedohlednu. Pokud nebude dosažena, existuje možnost, že ligy bude muset

První zářijový den vypršela smlouva mezi vedením NBA a unií rozhodčích a dosavadní jednání o jejím prodloužení potvrdilo nejhorší obavy a dohoda je stále v nedohlednu. Pokud nebude dosažena, existuje možnost, že ligy bude muset použít náhradní rozhodčí pro přípravné říjnové zápasy a možná i pro regulérní utkání sezony 2009/2010. Výluku, tedy "lockout rozhodčích," zažila liga naposledy v roce 1995.

"Je velkým zklamáním, že unie rozhodčích NBRA ignoruje současnou ekonomickou realitu a odmítla naší nabídku. Nedává nám to jinou možnost než využít náhradní rozhodčí," prohlásil viceprezident ligy Rick Buchanan.

Vedení NBA přišlo v pátek 25. záři s další nabídkou, ale ani tu unie rozhodčích nepřijala, ačkoli ji její vedení odmítlo nakonec jen těsným hlasováním 3:2. Je tak už téměř jisté, že první přípravný zápas sezony mezi Utahem a Denverem, který je na programu 1. října, budou pískat náhradní rozhodčí.

Problémem dosud byly tři body nové smlouvy a výplata odstupného pro rozhodčí, kteří odcházejí do důchodu, penzijní plán a také návrh NBA, aby z tréninkových důvodů a určitý počet zápasů pískali rozhodčí z NBDL a ženské WNBA. Podle některých zdrojů stále trvá zásadní rozpor mezi oběma stranami, pokud jde o penzijní plán. Ian Ayres z New York Times žertem navrhuje, že by se do celé věci měli vložit finančně velmi dobře zabezpečení hráči a rozhodčí "uplatit."

"Říkal jsem si, proč už někteří hráči nenabídli příspěvek na to, aby byla celá situace vyřešena," prohlašuje.  Třeba Shaq rozhodčí v jejich jednáních veřejně podporuje. Obává se, že náhradní rozhodčí zvyšují pravděpodobnost toho, že se zraní. To je celkem přirozené, protože byl zraněn během posledního lockoutu v roce 1995, kdy mu Matt Geiger během přípravného zápasu zlomil palec na ruce.

Rozhodčí z unie se dříve nebo později vrátí na palubovky a mohli by - vědomě, nebo nevědomě - favorizovat hráče, kteří je během vyjednávání podporovali. Ať už je směsice vlastního zájmu a altruismu jakákoli, Shaq by mohl udělat další krok a nabídnout třeba 100 tisíc dolarů, pokud by byla celá záležitost vyřešena ještě před začátkem sezony.

Je těžké to odhadovat, ale podle některých zpráv nejsou obě strany od sebe vzdáleny o víc než několik milionů.  Pro pár hráčů, kterých se to týká, by to byla docela nicotná částka... a třeba Shaq už asi nebude u toho, až se bude unie s ligou hádat o další smlouvu.
 

Petr Janouch
autor je komentátorem NBA na NOVA Sportu a bývalým reprezentantem