Lvice hlásí z Rigy: Všechny negativní!

10.11.2020 - red
počet přečtení: 585
vytvořeno 10.11.2020, upraveno 10.11.2020

AKTUÁLNĚ Všechny nástrahy spojené se zpřísněnými hygienickými opatřeními má ženská basketbalová reprezentace za sebou a po náročném přesunu do Lotyšska tak konečně můžou hráčky začít myslet na to, proč na sever Evropy přicestovaly. Chtějí zde vybojovat postup na evropský šampionát, který v příštím roce uspořádá Francie a Španělsko.

„Původně jsme plánovali, že pojedeme v patnácti až šestnácti hráčkách, aby se dala rozložit zátěž a měli jsme pojistku v případě zranění, ale koronavirová situace nám jako obvykle všechno zkomplikovala, takže jsme nakonec odcestovali s dvanácti hráčkami,“ říká manažer týmu Simon Bytel s tím, že z nominace na úplně poslední chvíli vypadlo trio Tereza Vyoralová, Veronika Voráčková a Klára Pochobradská.

Lvice strávily pondělní den na cestě, kdy jim situaci ještě o něco ztížilo zrušení přímých linek mezi Prahou a Rigou, letecké spojení do Lotyšska si tak prodloužily o přestup ve Varšavě. Hned po příjezdu na hotel v centru města absolvovaly hráčky i realizační tým další test na covid (pro některé z hráček už pátý za posledních deset dní) a do výsledků byl tým izolován na pokojích. Celý hotel je uzavřen pouze pro potřeby kvalifikační bubliny a bydlí v něm kromě Češek ještě sedm dalších reprezentací, rozhodčí a funkcionáři FIBA.

2451M2Y.jpeg

„Po zprávách od ostatních týmů jsme se báli, jak dlouho budeme čekat na výsledky, ale naštěstí vše proběhlo relativně hladce a dnes ráno jsme měli od všech členů týmu negativní výsledek,“ posílá fanouškům pozitivní zprávu Bytel. Úspěšně tak proběhlo připojení křídelnice Chomutova Michaely Krejzové, která s týmem poprvé trénovala v sobotu večer a zažívá tak premiéru v seniorském výběru.

„Míša projevila velký zájem reprezentovat, když jsme ji oslovili. Zrychleně absolvovala testy a přijela. Jsme rádi, že je tady s námi a můžeme jít do zápasu s dvanácti hráčkami schopnými nastoupit,“ pokračuje Bytel.

Češky čeká po náročné cestě v úterý dopoledne jen lehké protažení a odpoledne pak první trénink v zápasové hale Elektrum Olympic Center. Naplno tak bude moci odstartovat příprava na páteční duel proti papírovému outsiderovi skupiny Dánsku a následně na nedělní bitvu se silnou Itálií.

„Bez ohledu na všechny problémy jdeme do zápasů s tím, že chceme získat dvě výhry. Je dobře, že začneme proti Dánsku, takže se můžeme trochu rozehrát. Už ale není slabých soupeřů, takže i proti Dánkám si budeme muset dát pozor,“ upozorňuje trenér Štefan Svitek.

Páteční duel proti Dánsku vysílá od 15:30 v přímém přenosu ČT Sport, nedělní zápas proti Itálii poběží živě na webu České televize.

Nominace na listopadové okno kvalifikace o Eurobasket 2021

Rozehrávačky:
Bartáková, Mircová (obě BLK Slavia Praha), Beránková (KP Brno), Matušková (Sokol Hradec Králové), Záplatová (Toruň)

Křídla:
Kateřina Elhotová (ZVVZ USK Praha), Holubová (BLK Slavia Praha), Krejzová (Levhartice Chomutov), Adamcová, Stoupalová (obě Žabiny Brno)

Podkošové:
Březinová (Sokol Hradec Králové), Reisingerová (Girona)