Litva a Rusko: Chceme divokou kartu

30.09.2009 - Redakce
počet přečtení: 1980
vytvořeno 30.09.2009, upraveno 30.09.2009

Dva velké, leč na Eurobasktu v Posku neúspěšné týmy - Litva a Rusko - se nyní musí obávat o svou účast na mistrovství světa v Turecku 2010. Tu nemají ve svých rukou. Přesto doufají, že jedna ze čtyř divokých karet...

Dva velké, leč na Eurobasktu v Posku neúspěšné týmy - Litva a Rusko - se nyní musí obávat o svou účast na mistrovství světa v Turecku 2010. Tu nemají ve svých rukou. Přesto doufají, že jedna ze čtyř divokých karet připadne právě jim. Ústřední Board FIBA je bude udělovat v prosinci.

"Litva si kartu zaslouží," je přesvědčen 33letý hvězdný rozehrávač Šarunas Jasikevičius. Litevské fiasko v Polsku ho pořádně  vzalo, sám však týmu nemohl kvůli zranění pomoct.
 
"Vezměte si naši tradici a dosažené úspěchy za posledních 17 let coby samostatné země. Byli jsme na všech pěti olympiádách od roku 1992 a pokaždé s umístěním mezi nejlepšími čtyřmi na světě. Třikrát jsme získali na OH medaili, máme evropské zlato a střbro. Byla by obrovská nespravedlnost, pokud bychom v Turecku chyběli," prohlásil pro server FIBA MVP mistrovství Evropy 2003, kdy Litevci triumfovali.

Do Polska ho nepustilo zranění kolena, jež ho trápí už několik let, a vynucený drobný operační zákrok. Do národního týmu se však zřejmě hodlá vrátit, příští rok i v roce 2011, kdy Litva hostí Eurobasket. "Pokud kartu dostaneme, budu o účasti hodně přemýšlet," říká borec reprezentující od roku 1997.
 
V divokou kartu pro Turecko doufá vroucně i David Blatt, kouč Rusů. V Polsku se i s oslabeným týmem bez velkých jmen probil až do čtvrtfinále, kde však byli lepší Srbové. Když si pak měli Rusové šanci zajistit tiket na MS v duelu s Chorvatskem, kdy ještě ve třetí čtvrtce vedli o deset bodů, selhali a nakonec prohráli. Patřila jim konečná sedmá příčka.

"Udělali jsme ale, co šlo, abychom si kartu zasloužili. Máme za sebou tradici a zlato z roku 2007. A za rok už nám důležití hráči chybět nebudou. V Polsku jsme testovali nové tváře a chtěli do čtvrtfinále a s pomocí zázraku i dál," říká Blatt.
 
Za koučem stojí i hvězda NBA a manžel ruské popové superstar Mashy Lopatove Andrei Kirilenko: "V Turecku bych určitě hrál, pokud dostaneme šanci," řekl. "Letos jsem měl rodinné problémy a nebyl jsem v dost dobré formě. Do Turecka bych ale jel."
 
-paz-