Horáková na úvod: 22 minut

02.10.2009 - Redakce
počet přečtení: 2458
vytvořeno 02.10.2009, upraveno 02.10.2009

Návrat Evy Němcové Horákové byl asi největším hitem prvního kola ŽBL. Bývalá nejlepší basketbalistka Evropy se vrátila na palubovku ve 37 letech po mateřské...

Návrat Evy Němcové Horákové byl asi největším hitem prvního kola ŽBL. Bývalá nejlepší hráčka Evropy se vrátila na palubovku ve 37 letech po mateřské dovolené a bilancí 9 bodů - 10 doskoků pomohla Hradci Králové k vítězství 79:42 na Spartou.

"Eva předvedla přesně výkon, jaký jsem od ní očekával," řekl hradecký kouč Miroslav Volejník. "I když v úvodu na ní byla patrná určitá nervozita, nedala tam pár dobrých šancí."

Autorka zlatého koše z mistrovství Evropy 2005 dostala 22 minut prostoru, závěrečné minuty už trávila na lavičce. "Bylo to takhle zvolené zcela úmyslně," vysvětlil Volejník. "Přece jen, Sparta byla soupeřem na rozehrání, chtěl jsem dát šanci i lavičce."

Trenér se slavnou hráčkou nijak nekonzultoval, kolik času by si přála na palubovce strávit. "Hodně spolu komunikujeme při tréninku, tam mi Eva řekne, jak se cítí. A jsme dohodnuté, že mi při utkání okamžitě řekne, kdyby byl nějaký problém. Jinak si to řídím sám."

Comeback Horákové se projevil i v zájmu o utkání. Na první kolo se v Hradci přišlo podívat téměř 400 diváků. "Atmosféra byla výborná," pochvaloval si Volejník. "Neměli jsme konkurenci v místním hokeji, lidé byly zvědavi na Evu i další posilu Lucku Kysilkovou."

Další duely by Evu Horákovou měly prověřit více než "dorostenecká" Sparta. "Teď máme Valosun a Trutnov, to jsou pro nás nesmírně důležité zápasy," podotkl trenér hradeckých Lvic.

Nejvyrovnanějším střetnutím prvního kola byla zápas karlovarské Lokomotivy se Slovankou MB. Domácí nakonec navzdory početné marodce uhájili vítězství 66:62. "Bylo to pro nás hodně těžké," hodnotil kouč vítězek Tomáš Veselý. "Těsně před ligou jsme trénovali i se čtyřmi hráčkami, ostatní byly mimo hru."

Do utkání nakonec nezasáhlo trio Magerčiaková, Štrůbelová, Heidlerová, další trojka Borecká, Sedláčková, Eisnerová nastoupila se sebezapřením. "Nasazení Sedláčkové jsme utajili do poslední chvíle," přiznal Veselý. "Šli jsme do určitého rizika, vždyť ona v utkání normálně kulhala."

Vary ale chtěly po loňské mizerné sezoně za každou cenu dobře odstartovat. Po první čtvrtině vedly 23:10 a v dramatické koncovce těsný úspěch uhájily. "Do hry šly i dorostenky, v závěru nám docházely síly. Až se marodka vyprázdní, věřím že nám to bude fungovat," uvedl Veselý.

Při vítězství brněnského Frisca nad VŠ Praha (95:55) zaujala hostující Karolína Elhotová, mladší sestra reprezentantky Kateřiny. V ligové premiéře si připsala 18 bodů. Trutnov vyhrál ve Strakonicích 70:61 a mistr USK Praha porazil Valosun Brno 88:61.

-don-