Šéf rozhodčích Vrážel: Příprava je nutná

30.09.2009 - Redakce
počet přečtení: 3147
vytvořeno 30.09.2009, upraveno 30.09.2009

Na předchozí basketbalovou sezonu v podání rozhodčích se předseda jejich asociace Petr Vrážel dívá jako na dobrou. V té nadcházející budou sudí například tvrdě trestat nesportovní chování. Člen výboru České basketbalové federace odpověděl...

Na předchozí basketbalovou sezonu v podání rozhodčích se předseda jejich asociace Petr Vrážel dívá jako na dobrou. V té nadcházející budou sudí například tvrdě trestat nesportovní chování. Člen výboru České basketbalové federace odpověděl i na otázky ohledně dalších basketbalových nešvarů.

Seminář rozhodčích se před sezonou hodně zabýval jednotným metrem řízení zápasu. Jakým způsobem lze vlastně tento problém vylepšit? Bude například i více seminářů během sezony?

Během sezony jsou pro rozhodčí Mattoni NBL pořádány tři semináře, jejichž cílem je nejenom prověření fyzické kondice rozhodčích a jejich teoretických znalostí, ale zejména sjednocení posuzování situací, s nimiž se na hřišti setkávají.

První seminář probíhá před zahájením sezony, druhý v průběhu měsíce ledna a třetí před zahájením play-off. Třetí seminář je určen pro rozhodčí, kteří se v hodnocení umístí do patnáctého místa a jsou oprávněni rozhodovat zápasy play-off. Domnívám se, že počet seminářů je dostačující a v současné době neplánujeme jeho zvýšení.

Jak tedy lze jednotný metr vylepšit?

Cestou ke sjednocení posuzování herních situací je dle mého názoru nejenom řešení sporných situací na seminářích, ale také kvalitní předzápasová příprava. Zde vidím určité nedostatky, na jejichž odstranění se musíme v budoucnu zaměřit, neboť někteří rozhodčí nevěnují této činnosti dostatek času, přestože se jedná o velmi důležitou součást každého zápasu.

Hráčským nešvarem jsou ruce - držení za dres, ruce na těle protivníka a podobně. Budou rozhodčí tento problém sledovat více?

Nemyslím, že by bylo této problematice třeba věnovat zvýšenou pozornost, neboť za poslední dva až tři roky se počet těchto faulů snížil nejenom přísnějším posuzováním ze strany rozhodčích, ale také vyspělostí hráčů, kteří si dávají větší pozor, aby těmito fauly zbytečně neoslabovali svůj tým.

Někteří trenéři, například pánové Scalabroni nebo Slowiak, si loni posteskli nad nevhodným a nesportovním chováním hráčů k soupeřům i rozhodčím. Budou sudí trestat více i tento nešvar?

Nedomnívám se, že by v uplynulé sezoně těchto projevů přibylo. Přesto si rozhodčí jako jeden z důležitých úkolů do nového ročníku stanovili tvrdé a nekompromisní trestání jakéhokoli nesportovního chování.

Hráči stejně jako ve fotbale či hokeji také občas filmují. Je třeba i toto jedna z priorit v posuzování? V jakých situacích je možné filmování trestat?

Trestání filmování nebude prioritou posuzování v nadcházející sezoně, neboť jak jsme se shodli s představiteli ALK, počet projevů tohoto nesportovního jednání se nám v uplynulých sezonách podařilo výrazně omezit. To však neznamená, že by rozhodčí tyto projevy nesportovního chování nepostihovali a zůstali k nim lhostejní. V případě, že k filmování dojde, je povinností rozhodčího při nejbližším přerušení hry udělit varování trenérovi družstva, jehož hráč se provinil, že v případě dalšího filmování kteréhokoli hráče týmu bude tomuto hráči udělena technická chyba.

Občas zazní naopak stížnosti nad neochotou některých rozhodčích diskutovat či vysvětlit některá rozhodnutí, přestože chybují. Došlo i na řešení tohoto problému?

Osobně se domnívám, že problémem není neochota rozhodčích vysvětlit některá svá rozhodnutí, ale jednoznačně forma, jakou se toho kapitáni nebo trenéři družstev dožadují. Zastávám názor, že většina rozhodčích se diskusi nebo vysvětlení nebrání, pokud jsou o to požádáni slušnou formou.

Posune se nějak spolupráce se supervizorem Milanem Šedivým? Budou se k vám jeho postřehy dostávat hned po zápase?

Nedokážu jednoznačně odpovědět. Již delší dobu se snažíme o to, aby se postřehy supervizora dostali po utkání k rozhodčím, ale zatím se nám tento požadavek nepodařilo prosadit. Takže současná praxe je taková, že supervizor svá hodnocení předává předsedovi představenstva ALK, který je následně postupuje předsedovi České asociace basketbalových rozhodčích a národnímu instruktorovi FIBA a tito jej zasílají jednotlivým rozhodčím.

Proběhl nebo proběhne seminář i za účasti trenérů?

Semináře rozhodčích se trenéři nezúčastnili, přestože jsme představitelům ALK tuto možnost nabízeli. Před zahájením uplynulé sezony pořádal národní instruktor FIBA pro trenéry samostatné semináře, ale z hlediska časové náročnosti s jejich pořádáním před letošním ročníkem nepočítáme.

Školení nabízel i šéf euroligových sudích. Využijete nabídky?

Předběžně uvažujeme o tom, že bychom na podzimní seminář před zahájením sezony 2010/2011 pozvali zahraničního lektora, ale zda to bude šéf euroligových rozhodčích nebo někdo z představitelů FIBA, to nejsme rozhodnuti. Letos jsme měli na podzimním semináři pozvaného jako hosta národního instruktora FIBA ze Slovenska Petra Sudka a nutno dodat, že jeho účast byla příjemným oživením semináře.

Pokud byste se ohlédl za minulou sezonou, jaké byly největší chyby?

Nechtěl bych hovořit o konkrétních chybách, ale spíše bych chtěl zhodnotit celkovou úroveň rozhodování v uplynulé sezóně. Domnívám se, že ji lze hodnotit z hlediska rozhodčích jako dobrou, neboť se dokázali vyvarovat hrubých chyb, které by nějakým způsobem ovlivnili výsledky jednotlivých zápasů.

Ukázalo skončené mistrovství Evropy některé nové trendy v posuzování?

Nevím, zda se dá hovořit o nových trendech rozhodování, ale osobně mě několik věcí zaujalo. Velmi přísné posuzování hry rukou bránícího hráče na hráče s míčem, místy až úzkostlivé, a naproti tomu velmi benevolentní posuzování soubojů vysokých hráčů v boji o pozici, které se dle mého názoru velmi často odehrávalo za hranicí pravidel.

-bb-

Kteří rozhodčí budou pískat na mezinárodní úrovni

Robert Vyklický: Euroliga
Ivo Dolinek: FIBA
Václav Lukeš: FIBA
Robert Paulík: FIBA
Ilona Kittlerová: FIBA
Ivan Zachara: FIBA