Bálint: Lawrence ukáže ještě víc

05.10.2009 - Redakce
počet přečtení: 2093
vytvořeno 05.10.2009, upraveno 05.10.2009

První televizní duel nové sezony, první drama a vítězství střelou v poslední vteřině. Prostějovští Orli vyšlápli do sezony...

První televizní duel nové sezony, první drama a vítězství střelou v poslední vteřině. Prostějovští Orli vyšlápli do sezony pravou nohou:  triumfem na půdě velkého rivala v Novém Jičíně 69:67. Zajistil ho nový muž sestavy a autor tuctu bodů Veikalas, který úspěšně zakončil čtyřvteřinový průlet přes celé hřiště po neúspěšné střele domácího Šteffela.

Přitom to byl právě on, kdo chvíli před tím za vedení svého týmu 67:65 hloupým faulem na útočné polovině daroval Sandersovi šestky a vyrovnání. "Byl to blbý faul, ale nechtěl ho udělat. Vyplynul z enormní snahy. I kdybychom nakonec prohráli, tak bych ho nekáral. Když tam je bojovnost, může se takový zkrat stát. Ale samozřejmě jsem mu o tom řekl. On to ale tím vítězným košem nahradil," ocenil kouč Peter Bálint.

Jeho skvadra se zdála na úvod dost kompaktní, v obraně i útoku hrající kolektivně. "Hlavně na obranné polovině se o to chceme snažit. A na úvod to fungovalo docela slušně."

Zajímavost? Bálint do základu vložil 21leté křídlo Dokoupila, ale ten nakonec natočil pouhé čtyři a půl minuty. "V základu nastupoval celou přípravu a bude tam i dál často. Jenže vstup se mu nepovedl, další na jeho pozici se chytili a později už nebyla příležitost ho tam vrátit."

Zřetelným rysem hry týmu byl na půdě Mlékárny Miltra bleskový přechod do protiútoku. Domácí často jen faulem hasili i zrychlený poloprotiútok, kdy přihrávka do "bedny" letěla už z půlicí čáry. Orli se o okamžitý kontr snažili místy i po obdrženém koši. "Děláme na tom, jak to jde. A bude jich ještě víc. Všechno vychází z dobré obrany. Pokud by se nám vydařilo šest sedm brejků za zápas, bylo by to dobré."

Domácí se výraznějšího příspěvku dočkali jen od křídla Panduly (16) a "last minute" akvizice pivota Šteffela (15 bodů plus 13 doskoků). "Je dobré, že byli jen dva. Šteffel nás překvapil svou aktivitou i odehranými minutami. Pandula skóruje rád a prostě své střely trefil."

Slovenský snajpr byl zároveň jediný, kdo se z týmu soupeře trefil zpoza oblouku. Celková trojková bilance Nového Jičína zněla katastrofálně ? 17/2. "Kromě Pandulových trojek a možná dvou tří dalších jsme ostatní pokusy domácím hodně ztížili. Chtěli jsme je na perimetru dostat pod tlak."

Jedenáct střel z pole a celkových 12 bodů vyprodukoval nový pivot Orlů Aleš Chán. Míč v jeho rukou byl velmi často. A bude možná i častěji. "Snažíme se ho k němu dopravovat. Je jedním z nejvyšších hráčů v lize a pokud míč dostane, bývá poměrně efektivní. Oproti Nymburku má prostoru víc a musí se s tím vypořádat a musí také ty body dávat."

Z posil by ovšem měl nejvíc vyčnívat 94kilový pořízek na rozehrávce Eugene Lawrence. Potenciál zatím jen naznačil. "Rozhodně ještě nepředvedl vše, čeho je schopen," je přesvědčený Bálint, který ovšem playmakera pochválil za obranu na Sanderse. "S jeho parametry ho v obraně je hrozně těžké obejít. A v útoku při průniku zase nejde zastavit."

Nováčkové v lize v dresu Orlů se během utkání divili při některých situacích, kdy podle jejich úsudků byli faulováni, ale hvizdu se nedočkali. Připravoval kouč své novice speciálně na posuzování hry v NBL? "Bylo tam dost situací, kdy jsem nesouhlasil i já, ale to se nám stávalo i v přípravě a musíme na to být připraveni. A co se týká posuzování nepovolené hry rukou, sudí měli tendenci to pískat víc, ale hodně toho nevidí. Nejsem tu však od toho, abych to hodnotil. My musíme být hlavně připraveni."

-paz-