Lvice za loučení do kvalifikace o ME 2023

07.11.2021 - red
počet přečtení: 803
vytvořeno 07.11.2021, upraveno 07.11.2021

Do boje o další evropský šampionát vstupují listopadovým kvalifikačním oknem české basketbalistky. Na posledním šampionátu v červnu ve Francii neuspěly, nepostoupily ze základní skupiny a obsadily až patnácté místo. Teď je ale vše zapomenuto a omlazený tým se chystá zabojovat o postup na už patnáctý EuroBasket v řadě.

„Zklamání ještě úplně neopadlo. Byl to vrchol dvouletého snažení a příprav, který se nepovedl, takže to zanechalo nepříjemnou pachuť. Nemá cenu se ale ohlížet do minulosti, musíme jít pořád dopředu a rychle startujeme další kvalifikaci. Byly tam některé dobré momenty, které si musíme pamatovat, z chyb je potřeba se poučit,“ říká před startem přípravy k poslednímu ME trenér Štefan Svitek.

Úvodní kvalifikační duel – čtvrtek od 18:45 Praha, Královka – proti Bělorusku bude ve znamení velkého loučení. Kariéře dají sbohem dlouholeté opory v reprezentačním dresu Kateřina Elhotová, Romana Hejdová a Lenka Bartáková. Bez tří stálic posledních let role některých dalších hráček v týmu výrazně vzroste. O to víc, když v posledních týdnech chyběly v dresu USK zkušené Alena Hanušová s Terezou Vyoralovou. 

2610YjU.jpg 

„Hráčky, které byly ve svých rolích hned za těmi, co skončily, napadá mě třeba Julia Reisngerová nebo Veronika Voráčková a několik dalších, budou muset přebrat větší zodpovědnost na hřišti i mimo něj. Je to na nich, aby vedly tým dobře nasměrovat mladší hráčky, které se k týmu připojí. Je to nová výzva, nekončící proces, kdy hráčky končí a odcházejí a místo nich přichází mladé, které musí sbírat zkušenosti a postupně získávat větší roli v týmu,“ popisuje Svitek.

Součástí nominace je tak množství mladých hráček, které ještě nedávno působily v mládežnických reprezentacích. Mimo jiné úplné novicky Petra Malíková a Valentýna Kadlecová.

„Myslím, že máme slibné mladé hráčky, ale je to úkol nás trenérů a realizačního týmu, aby udělaly další krok kupředu a zapracovaly se do našeho systému. Krok z mládežnických reprezentací do seniorského národního týmu je opravdu velký a nejtěžší. Máme k dispozici talentované hráčky, které hrají dobře v lize i v juniorských reprezentacích, snad to dokážou přenést i do dospělé kategorie,“ věří zkušený trenér.

Lvice byly nalosovány pro kvalifikaci o šampionát do čtyřčlenné skupiny I, kde se utkají s Nizozemskem, Běloruskem a Irskem. V této skupině jsou papírově druhým nejsilnějším týmem, jistotu postupu však získá jen nejlepší tým z čtveřice, celky na druhých místech budou muset čekat na výsledky z dalších skupin.-

„Moc se těším na diváky. Všechny zápasy, které jsme dosud odehráli v Praze před velmi dobře zaplněným hledištěm, měly výbornou atmosféru a diváci nás hnali dopředu. Bylo by super, kdybychom toho využili a podporu přenesli ke kvalitní hře, bojovnosti a dobrému výsledku,“ pokračuje Svitek.

Hned na úvod svěřenkyně trenéra Štefana Svitka vyzvou největšího favorita skupiny, Bělorusky, které odehrály poslední EuroBasket výborně a cenný kov jim utekl až v koncovce zápasu o bronz proti Belgičankám. Nakonec tak obsadily celkové čtvrté místo.

„Bělorusko má dlouhodobě kvalitní tým jehož hráčky působí v elitních evropských klubech, jsou to zkušené, ostřílené basketbalistky v čele s Bentley a postupně dávají prostor mladším hráčkám. Hráli jsme s nimi v přípravě, takže zhruba víme, co nás čeká. Mají založenou hru na využívání podkošové síly a jsou hodně sehrané. Zatím nevíme, v jaké sestavě přijedou, ale počítáme, že s tím nejsilnějším, co hrálo na EuroBasketu,“ zve trenér na velmi silného soupeře.    

ROZPIS ZÁPASŮ KVALIFIKACE O EUROBASKET

11. listopadu 2021: Česko – Bělorusko (18:45)

14. listopadu 2021: Irsko – Česko (18:00)

24. listopadu 2022: Nizozemsko – Česko

27. listopadu 2022: Bělorusko – Česko

9. února 2023: Česko – Irsko

12. února 2023: Česko – Nizozemsko

ŠIRŠÍ NOMINACE

ROZEHRÁVAČKY: Hamzová (Žabiny Brno), Kadlecová (Chomutov), Vyoralová (USK Praha), Záplatová (Žabiny Brno)

KŘÍDLA: Brabencová (Göttingen), Galíčková (Žabiny Brno), Holešínská (Cegledi EKK), Krejzová (Chomutov), Malíková (KP Brno), Pospíšilová (Wisconsin), Sklenářová (USK Praha), Šípová (USK Praha), Voráčková (USK Praha)

PODKOŠOVÉ: Březinová (Tarbes), Hanušová (USK Praha), Reisingerová (Girona), Stoupalová (Žabiny Brno)