Souboj neporažených. A Vlková na 6000

08.01.2016 - red
počet přečtení: 1287
vytvořeno 08.01.2016, upraveno 08.01.2016

PREVIEW 15. KOLA ŽBL  Když se rok 2015 loučil, v Bonver Ženské basketbalové lize byly dva neporažené celky. Po prvním hracím víkendu roku 2016 zůstane s čistým štítem jenom jeden z nich, dojde totiž na první vzájemné utkání. DSK Basketball Nymburk se v šestnáctém kole střetne se superfavoritem ZVVZ USK Praha.

Posílený i oslabený USK

Do střetnutí v Nymburce nastupuje ZVVZ USK Praha s velkou útočnou posilou Candice Dupree. Jednatřicetiletá Američanka je dvojnásobnou světovou šampionkou a v roce 2014 přidala ke světovému zlatu titul z WNBA s Phoenixem Mercury. 188 vysoká křídelnice však pouze nahrazuje Danielle Robinson. Hvězda loňského euroligového Final Four a defenzivní jistota se s USK rozloučila ze zdravotních důvodů, čeká ji operace achillovky.
Utkání DSK Basketball Nymburk - ZVVZ USK Praha se hraje v sobotu 9. ledna od 14 v Nymburce

O desátou výhru


Zatímco na prvních dvou pozicích se utrhly ZVVZ USK Praha s DSK Basketball Nymburk, horní střed tabulky Bonver ŽBL je hodně našlapaný. Na bilanci devíti výher a čtyř porážek se shodly třetí Valosun KP Brno, čtvrtý Sokol ZVUS Hradec Králové, pátá BLK Slavia Praha i šestá Kara Trutnov. A duel šestého celku s třetím nyní zažije Podkrkonoší.

K zásadní bitvě pro určení domácí výhody v prvním kole play-off míří Veronika Vlková do Trutnova s 5985 body na kontě. Matadorka z Valosunu se tak už brzy stane devátou ženou, která šestitisícovou metu pokoří - a to v součtu české ligy s tou federální. V historickém pořadí samostatné soutěže jsou před Vlkovou pouze Petra Reisingerová s Evou Vítečkovou.
Utkání Kara Trutnov - Valosun KP Brno se hraje v neděli 10. ledna od 17 hodin v Trutnově

Duel o play-off


A ještě jedno důležité klání, které spoluurčí podobu vyřazovacích bojů: osmé Žabiny Brno přivítají devátou Slovanku MB, která má jen o jediné vítězství méně. Doma je však celek z jihomoravské metropole favoritem, vždyť ho v těchto zápasech posiluje Hana Horáková.
Utkání BK Žabiny Brno - Slovanka MB se hraje v sobotu 9. ledna od 17 hodin v Brně-Žabovřeskách

Nováková o dvoustovku

Derby mezi VŠ Praha a BLK Slavia Praha může přinést jubilejní 200. blok kapitánce domácího celku Kateřině Novákové. Zkušená pivotka se na konci minulého roku odpoutala od Mirky Vodrážkové (198), aby se na 199 ligových blocích shodla s Evou Vítečkovou. Společně teď drží dvanáctou pozici v této statistické tabulce. Na jedenáctou Kamilu Opluštilovou pak ztrácejí šest bloků.
Utkání VŠ Praha - BLK Slavia Praha se hraje v sobotu 9. ledna od 16 hodin v Praze v hale Královka

Řádící Reisingerová podruhé?

Julia Reisingerová z BA Karlovy Vary napoprvé zatížila konto U19 Chance 34 body. Stále platným rekordem aktuální sezony. A protože na něj v posledních dvou prosincových duelech v Bonver ŽBL útočila a připsala 33 a 34 bodů (a bylo to proti silným Valosunu a Slavii!), dá se předpokládat, že celek ze Strakonic nyní nehodlá šetřit ani napodruhé.

Jihočešky si mezitím zvedly sebevědomí vysokou výhrou nad SBŠ Ostrava, vůbec prvním úspěchem sezony. Mohutnou pivotku Varů však budou zastavovat obtížně. Může pomoci Michaela Drachovská, která se pomalu vrací po zranění. Coby brzda třeba poslouží i zkušenosti, které Jitka Musilová posbírala při svých předchozích 299 zápasech v nejvyšší soutěži.
Utkání BA Karlovy Vary - U19 Chance se hraje v neděli 10. ledna od 17:30 v Karlových Varech

Hradec s vytouženou posilou

Přestup Pamely-Therese Effangové z BLK Slavia Praha do Sokola Hradec Králové se podařilo dotáhnout do konce. Bývalá juniorská reprezentantka nový dres poprvé oblékne v souboji s SBŠ Ostrava. Ve dvaadvaceti je Effangová solidní cestovatelkou: odchovankyně USK hrála nejvyšší soutěž za Slovanku MB a Slavii, první ligu pak za BA Sparta. Premiérové čistě mimopražské angažmá ji však čeká až nyní.
Utkání SBŠ Ostrava - Sokol ZVUS Hradec Králové se hraje v neděli 10. ledna od 18 hodin v Ostravě





Foto: ZVVZ USK Praha