Pod dohledem Balvína o 55.000!

01.09.2021 - red
počet přečtení: 888
vytvořeno 01.09.2021, upraveno 01.09.2021

UDÁLOST Už 10. října to vypukne. Premiérový turnaj eBasketball Open PGeS, kdy PGeS se jako nově založená divize Pragosportu takto hodlá - ruku v ruce s Českou basketbalovou federací - zapojit do raketově rostoucího pole esportu. Vstupní projekt se bude odehrávat pod bezednými koši, kdy jeho herní platformou bude populární basketbalová hra NBA 2K. Turnaj je vypsaný pro týmy pěti hráčů, kteří se do soutěže registrují prostřednictvím speciálního webu ebasketball.cz a mají k tomu i nemalou motivaci - prize money této velké premiéry je lákavých 55.000 korun!

To ale zdaleka není konec zajímavostí kolem této akce, jež má ambici stát se ve hře NBA 2K zásadní událostí na české gamerské scéně. Roli ambasadora projektu přijal basketbalový obr Ondřej Balvín z českého národního týmu, který se letos po dlouhých 41 letech probojoval na olympijské hry. Sám velmi vášnivý gamer je v ”herním oboru” nyní hodně aktivní, nedávno se navíc stal i spolumajitelem předního českého profi týmu Sampi, jejž založil fotbalový reprezentant Jakub Jankto.

Po základní části eBasketball Open, který bude mít svou českou a evropskou kvalifikační část, přijde 17. října na řadu i velké finále mezi nejlepšími českými a evropskými týmy. Tento podnik je ale jen začátkem řetězce dalších akcí. Příští rok se chystá i spuštění ligy v NBA 2K a další dva větší turnaje.

2598M2J.jpg

Tyto turnaje mají i svou přidanou hodnotu v tom, že během nich bude probíhat rekrutační proces pro regulérní českou reprezentaci v eBasketbalu. A i proto bude v celém projektu s PGeS aktivně spolupracovat Česká basketbalová federace.

”Už dlouho jsme situaci kolem esportu monitorovali. Vnímáme, že je to konkurenční výhoda basketbalu, který má společně s fotbalem a hokejem celosvětově rozšířenou hru v podobě NBA 2K. Jsme rádi za nabídku spolupráce s PGeS, protože nám otevírá dveře k další cílové skupině, kterou bychom rádi přizvali do naší basketbalové rodiny,” podotýká marketingový ředitel federace Martin Peterka.

Při samotné hře budou hráči propojeni online, přičemž každý bude ovládat pouze svého herního avatara. Podmínkou účasti pro každého hráče či hráčku je věk nejméně 16 let.

Turnaj nese podtitul TEAM UP, což by se dalo přeložit jako „TÝMUJ“. „Víme, že hráči NBA 2K hrají  převážně 1v1. Naším cílem je podpořit vznik týmů a hraní ve formátu 5v5, tak, jak se hraje v USA, nebo jak probíhají první turnaje reprezentací pod hlavičkou Mezinárodní basketbalové federace FIBA,“ dodává Andrea Kadlecová, manažerka projektu z PGeS.

Globálně populární hra, jejíž počátky spadají dokonce už do roku 1999, v Česku zatím zapouští kořeny pozvolna a právě eBasketball Open má za cíl její razantnější rozšíření a popularizaci.

Světová basketbalová federace v posledních dvou letech uspořádala už tři mezinárodní turnaje a v USA existuje i profesionální 2K League, kde si hráči regulérně vydělávají, a to rovnou desetitisíce dolarů.

Jak je NBA 2K populární hrou, dokazuje třeba i to, že se díky ní dostali ke skutečnému basketbalu současní reprezentanti Česka Patrick Samoura nebo Jan Štěrba. A právě v českém národním týmu je NBA 2K velmi oblíbenou hrou.

Pro společnost Pragosport, která je už přes 20 let předním poskytovatelem televizních práv na širokou škálu sportů, představuje pilotní turnaj v NBA 2K vstupní bránu do esportu, kde chce přijímat nové výzvy a zapojit se do dění toho velkého a z pohledu byznysu zajímavého světa. Esport v posledních letech roste ohromným tempem a komunita hráčů i fanoušků má stále větší rozměry a tím i atraktivitu a důležitost.