Zářily snajperky USK a Burgrová z Bourges

12.11.2009 - Redakce
počet přečtení: 2697
vytvořeno 12.11.2009, upraveno 12.11.2009

Taková střelnice se jen tak nevidí! Ostřelovačky USK Praha pokropily zpoza oblouku koš Chorzowa tolika přesnými projektily, že jednoduše neměl šanci se bránit, nebo vracet...

Taková střelnice se jen tak nevidí! Ostřelovačky USK Praha pokropily zpoza oblouku koš Chorzowa tolika přesnými projektily, že jednoduše neměl šanci se bránit, nebo vracet do zápasu. Třetí kolo Euroligy tak Pražankám přineslo druhou výhru: 96-79.

Takřka půlku bodů zaznamenaly z trojek díky famózní bilanci 35/15. Maltsi se po půstu s Madridem rozjela na 9/4, Kraayeveld na 8/4 a nejlepší střelkyně duelu Elhotová na 10/5. Mladičká česká naděje dosáhla 25 body na svůj soutěžní rekord.

První poločas USK vyhrál za pomoci 5 trojek 48-30. Druhý s 10 trojkami a bilancí 19/10 ztratil 48-49. Za třetí a čtvrtou čtvrtku proměnil 8 dvojek z 16 a vynutil si pouhé dvě šestky. Kouč Lubor Blažek do zónového presinku, který velkou část zápasu Polky praktikovaly, trojky využívat chtěl. I proto, že spolupráce s pivoty příliš nefungovala.

"Do zóny se z dálky určitě střílí víc. Spolupráce dovnitř přesto musí být, soupeřky nás tam ale dobře pokrývaly. Naštěstí to tam z dálky padalo. Horší by bylo, kdyby ne," přemítala další z distančních střelkyň Markéta Bednářová.

Hosté se v druhé půli dostali jen na dosah 13 bodů. "Pokud by nám to padat přestalo, musely bychom jít dovnitř, najíždět a hrát s pivoty. Když ale trojky padaly, člověk to moc neřešil. To by musel něco změnit trenér," dodává Bednářová.

BEDNÁŘOVÁ: "OBRANU JSME NEZAJIŠŤOVALY"

Vzdor kanonádě podle ní hra týmu na trojkách nestojí. "Máme na to ale typy jako Maltsi nebo Elhotová, které ty střely vyhledávají."

V úvodu zápasu jakoby se vraceli démoni z první čtvrtky z předchozího zápasu s Madridem. Během prvních útoků hráčky při zakončení několikrát podklouzly, nebo minuly zpod koše. "Věděly jsme, že už nemůžeme znova předvést to, co minule. Z těch začátků mám ale trochu strach. Nevím, jestli jsme tak nervózní a než to rozjedeme, tak nám to trvá. Teď to bylo naštěstí jen pár útoků."

Chorzow nedosahoval kvalit Madridu a USK se ani detailně nechystal na krytí konkrétních hráček. Podle Bednářové nicméně zaskočil domácí celek zónovým presem, pod jehož tlakem vítězky poztrácely pěknou řádku míčů.

A 49 bodů v obraně za druhou půlku? "Daly nám toho hodně z rychlých protiútoků. Při hře do zóny jsme nebyly schopné zajišťovat ani jednou hráčkou a lacino inkasovaly. Bylo tam riskování, když víte, že vedete o dvacet. Tolik si ale nemůžeme dovolit dostávat." O 37 bodů hostů se postaraly podkošové hráčky Kaczmarczyk a Piekarska.

BRNO PODRŽELY POSILY

Frisco Brno slaví první výhru venku. Zvítězilo v Tarbes 70-62, když bylo lepší z dvojek i na čáře trestných hodů a jen osmkrát faulovalo. "Měli jsme potíže s ubráněním Eldebrink a Yacoubou-Dehoui, ale v druhé půli jsme už uspěli díky naší zkušenosti," řekl pro FIBA kouč Jan Bobrovský. Eldebrink střílela v zápase nejlépe, z 23 bodů připadlo 21 na 7 trojek z 9 pokusů.

Ještě čtyři minuty před koncem bylo Brno jen o tři body v plusu, pak ale vzala věci do ruky Horáková, nejlepší střelkyně týmu s 19 body, navíc s 5 doskoky i asistencemi, ovšem i půltuctem ztrát. Shodně 12 bodů a 7 doskoků měly McWilliams a Kulichová. Deseti body přispěla čerstvá posila Grima a neztratila se ani další nová tvář, rozehrávačka Škerovič.

FAMÓZNÍ VESELÁ A BURGROVÁ

Coby členka základní pětky skvěle šlapající Valencie si užila výborný duel proti ambicióznímu Jekatěrinburgu Jana Veselá. Za 31 minut nasázela 16 bodů při střelbě 10/8, k tomu přidala tři zisky. V soutěži má zatím průměry 26 minut, 11 bodů a 5 doskoků.

Valencie doma před 2800 fanoušků začala šňůrou 12-0, a přestože se ruský gigant během zápasu nepříjemně dotahoval, domácí celek končil zápas další povedenou sérií 20-4. Zvítězil přesvědčivě 87-68. Osmi body za 14 minut se na tom při své premiéře podílela Becky Hammon, bývalá hráčka CSKA, letos stiženého finančním kolapsem.

Jekatěrinburg měl jedinou dvojcifernou střelkyni a hráčky základu Stěpanova s Abrosimovou si připsaly "shut-out", tedy nulu. Tým ztratil 20 míčů, z nichž 7 patřilo čerstvé vítězce WNBA Pondexter. Ač si celek vynutil stejně jako domácí 19 faulů, střílel o 11 šestek míň.

Z Češek excelovala, rovněž před 2800 diváků, i pivotka Ilona Burgrová (na snímku). Jako členka základu vedla Bourges 15 body za 23 minut k drtivé výhře 82-56 nad účastníkem posledního Final Four ze Šoproně. Velmi solidní vizitka!

Hostům chyběla nejlepší střelkyně Milovanovič, která by kvůli aktuálnímu zranění neměla nastoupit ani v blížícím se duelu s USK. Zajímavostí byl podotek kouče vítězek Vincenta, že Šoproň před utkáním ani nesledoval. Zřejmě slušný oddíl.

K první bitvě v soutěži po smrti majitele von Kalmanoviče nastoupil obhájce trofeje Spartak. Na Fenerbahce uspěl v poměru 88-74.

Petr Hamták