Volejník: "O Evu budeme mít zájem i dál"

09.11.2009 - Redakce
počet přečtení: 1858
vytvořeno 09.11.2009, upraveno 09.11.2009

Tři zápasy už se v lize perou o body bez Evy Horákové a budou se bez ní prát dál, až do konce sezony. Když se zeptáte kouče Hradce Králové, jak se tým s absencí hlavní...

Tři zápasy už se v lize perou o body bez Evy Horákové a budou se bez ní prát dál, až do konce sezony. Když se zeptáte kouče Hradce Králové, jak se tým s absencí hlavní předsezonní posily zatím popasoval, odpoví Miroslav Volejník jasně: "Moc ne."

Proti mistrovskému USK se jistě mnoho nečekalo, s BA Sparta Sokol ještě vyhrál, ale doma s Valosunem, do víkendu majitelem jediné výhry, tragicky selhal: 55-84. Za první poločas zaznamenal pouze 24 bodů. "Z naší strany to bylo velice špatné. Je znát, že nám Eva chybí. Její body a doskoky, hlavně ty v obraně. Po zranění rozehrávačky Kysilkové je to další hráčka základu, bez níž se teď musíme obejít."

Podle Volejníka šlo o zápas, co je pro Hradec každoroční tradicí. "Jednou za sezonu pokaždé někoho nakopneme, navíc u Valosunu bylo otázkou času, kdy se zvedne. Základní pětka po příchodu Křížové není špatná. Oni "vypustili" zápas s USK a dva týdny se soustředili jen na utkání s námi. Měli nás přečtené, hráčky byly motivované. My jsme si nevytvářeli ani střelecké pozice, v útoku to byl kolaps."

Vedle téměř 10 doskoků proto 13 bodů Horákové (na snímku) na zápas bude celku hodně chybět. S Valosunem se 17 body prosadila jen Nováková, dál pusto a prázdno. "Máme hodně mladých hráček a ty měly tendenci hledat Steffanovou, Novákovou a Horákovou. Zbavují se zodpovědnosti, bojí se to vzít na sebe a my se stáváme příliš čitelnými. Musíme hrát víc týmově a tohle v hlavách změnit."

Jak říká kormidelník Sokola, Horáková vlétla do sezony fantasticky. Vedle bodové produkce a doskoků tým držela přehledem ve hře, asistencemi při zdvojení, dirigováním zónové obrany, radami spoluhráčkám. "Chybí nám i v šatně, na lavičce, prostě všude," lituje Volejník.

Před sezonou Eva Horáková podotkla, že když přišla s myšlenkou na druhý comeback za manželem, hráčem Poděbrad v NBL, řekl jí jediné: "Hlavně se nesmíš zranit." Protože však neštěstí nechodí po horách, ale po lidech, přišel úraz už v sedmém kole ligy. Ten pro sportovce skoro nejhorší: přetržené křížové kolenní vazy s neměnnou a šíleně dlouhou dobou návratu znějící na půl roku mimo hřiště.

Návrat ještě v této sezoně je tím prakticky vyloučen. A dál? "Pak si v klidu sedneme a uvidíme. Já bych zájem měl i dál, ale rozhodnout se musí Eva," ví Volejník.

Teď musí mistryni Evropy nahrazovat z vlastních zdrojů. Hlavní adeptkou na tuto roli by měla být 192 centimetrů vysoká Březinová, stále ještě teenagerka zpod koše a podle kouče největší talent ročníku 1990, jenže: "Její přístup není odpovídající. Už skončila v dorostu a já od ní teď čekal víc. Jsem z toho velice zklamaný. Další, kdo by mohl Evu zastoupit, je Rosenbaumová, ta je ale z formy. O příchodu podkošové hráčky teď budeme jednat."

Proti ostříleným rozehrávačkám soupeřů má nyní Hradec těžkou kartu i na neuralgickém bodě hry týmu. Při absenci Kysilkové musí tým nejčastěji řídit 18letá Bartáková, která je navíc vedená jako hráčka na pozici 2. Kouč teď dává šanci hned čtyřem odchovankyním ročníku 1990 a jak říká: "Čekáme na jejich probuzení."

-paz-