Veselý předvedl alley-oop i Phoenixu

07.10.2009 - Redakce
počet přečtení: 1953
vytvořeno 07.10.2009, upraveno 07.10.2009

Dvakrát si v minulých dnech vyzkoušel palubovky, ke kterým má stále blíž. Jan Veselý v noci s Partizanem sice utržil...

Dvakrát si v minulých dnech vyzkoušel palubovky, ke kterým má stále blíž. Jan Veselý v noci s Partizanem sice utržil další třicetibodový výprask od týmu z NBA, jenže ve Phoenixu se stal při porážce 80:111 nejlepším střelcem svého týmu se 16 body za 27 odehraných minut. Z pole měl střelbu 13/7, z toho trojky 3/0. Přidal pět doskoků, dvě asistence a zaznamenal pět ztrát.

Už po dvou vteřinách dal první koš zápasu s faulem Hilla a během prvních pěti minut hry z jeho rukou přišlo všech sedm bodů Partizanu. Za úvodní čtvrtinu, kterou tým prohrál jen o bod, stihl 9 bodů, za poločas pak 12. Většina z nich padla po nájezdech. Své oblíbené číslo vystřihl po nabití od Božiče ve čtvrté čtvrtině. Alley-oop před 14 a půl tisíci diváků ve Phoenixu byl také jeho posledním košem v utkání.

Partizan výrazně nezvládl jen druhou čtvrtinu (15:35). Opět spáchal spoustu ztrát, místo 40 proti Denveru to bylo tentokrát "jen" 34. Zato vyhrál na doskoku. Stejně bodů jako Veselý dosáhl už jen jediný hráč: Goran Dragič ze Suns, který před svým zraněním zazářil na nedávném Eurobasketu v Polsku.

"Hráli jsme už lépe než s Denverem a první čtvrtina byla velmi dobrá. Druhá už ne, zvlášť její závěr, kdy jsme nabrali velkou ztrátu. To byla kritická část utkání. Navíc sudí nás nenechali hrát, to se týkalo především pivota Mariče, z jehož čtyř faulů tři byly zapískány nezaslouženě. Musel jsem ho pak šetřit a bez něj jsme měli velký hendikep. Nejsem spokojený s počtem ztrát, některé byly úplně nesmyslné, když se hráči pokoušeli o riskantní přihrávky," shrnul pro web Partizanu kouč Duško Vujoševič. V jeho sestavě sedmi hráčům je 22 let a méně.

Emotivní bylo utkání pro asistenta Suns Igora Kokoškova, rodáka z Bělehradu, který zde sedm let trénoval, včetně tříletky v Partizanu. Pak se vydal do Států. Když s Alvinem Gentrym začínal v roce 2000 u Clippers, stal se historicky prvním regulérním asistentem v NBA nenarozeným v Americe. V roce 2004 byl pak k ruce Larry Brownovi na lavičce Pistons při jejich úspěšném dobývání titulu.

"To, že k nám přijel právě Partizan, je logické. Byla doba, kdy v NBA hrálo až 15 Srbů, a to nemluvím o těch, co byli draftovaní, a nikdy sem nepřišli. A hráčů z Evropy poputuje do NBA v blízké době ještě víc," řekl Kokoškov.

-paz-