Táta Černošek: "Půlka bez šestek? Nevídané!"

19.10.2009 - Redakce
počet přečtení: 2274
vytvořeno 19.10.2009, upraveno 19.10.2009

Už týden v jeho životě není sport tou hlavní dominantou. Brněnské křídlo Jiří Černošek se stalo otcem dcery Eleny a ta teď významně rozhoduje o tom, jestli se na zápasy vyspí aspoň trochu, nebo vůbec. Jako třeba před telebitvou...

Už týden v jeho životě není sport tou hlavní dominantou. Brněnské křídlo Jiří Černošek se stalo otcem dcery Eleny a ta teď významně rozhoduje o tom, jestli se na zápasy vyspí aspoň trochu, nebo vůbec. Jako třeba před telebitvou pátého kola NBL na USK Praha. "Z pátku na sobotu jsem se skoro nevyspal," přiznal. "Jinak je ale Elenka strašně hodná. Snad to vydrží."

U porodu byl s ženou svého srdce Barborou celou dobu. A jako většina prvootců pak mohl prohlásit: "Byla to úžasná věc."

Na USK, pět dní po narození dcerky, už se dal celkem dohromady a končil s 13 body za 29 minut. To první zápas v roli táty - 11bodová porážka doma s Kolínem - mu přes 10 bodů dvakrát nevyšel. Končil s validitou 1. "Narození je velký zásah do života. Byl jsem ještě plný dojmů z porodu a párkrát se během utkání přistihl, že hlavu mám jinde. Na mém výkonu se to projevilo. Před USK už jsem si obě holky přivezl domů a dál už to bude jen lepší."

Při dramatu na Folimance se stal v závěru jedním z hlavních aktérů: za stavu 75-74 pro Brno měl 24 vteřin před koncem k dispozici dvě šestky. Proměnil až tu druhou. "Nebyl jsem nijak nervózní, spíš studený. Aspoň že ta jedna tam padla."

Pak už vzal vše do svých rukou nový lídr Pražanů rozehrávač McKay, autor 32 bodů. Jeho trojka však minula zařízení. "V zápase několik těžkých střel proměnil a na konci přálo štěstí nám. Šli jsme mu ale naproti."

Černošek tvrdí, že tým se před utkáním nesoustředil výhradně na hru a obranu McKaye. "Jsou tam i další šikovní hráči, ale oni potřebují, aby je víc zapojil do hry. Loni hráli s Hammem, Plattem, Satoranským a Vukotičem týmověji.? Oněch 32 bodů McKaye Brnu nakonec neuškodilo. "Ať dá klidně 40, když ostatní nastřílejí málo. S tím nejde vyhrávat. V Děčíně jsme naopak nechali rozstřílet šest lidí a to byl průšvih."

Duel nabídl neuvěřitelnou statistickou kuriozitu: první hráč z obou týmů, který se postavil na čáru trestného hodu, byl až ve 30. minutě McKay. Domácí pak do konce házeli pouhé čtyři další šestky. Brno mělo možnost rovněž pouhých šesti hodů, přičemž všechny střílelo až v poslední půlminutě utkání! Domácí kouč Scalabroni pravil, že něco takového dosud nezažil, nicméně v NBL je prý možné vše.

"To vystihl přesně. Já taky ještě nezažil půlku bez šestek, ani v žácích! V zápase jsem si to nestihl uvědomit, ale pak jsem byl v šoku. Nevím, co k tomu říct. Možná se nehrálo tak agresivně, nebo to rozhodčí víc pouštěli. Na druhou stranu si na ně nikdo výrazně nestěžoval. Určitě se nehrálo bezkontaktně, ale jednou za dlouhou dobu se tohle prostě stane. Vážně hrozně zajímavá věc," kroutil hlavou křídelník zpod Špilberku.

Na svém týmu ocenil trpělivou hru, dobrou obranu a zastavení brejků domácích. "Nachystaní jsme byli i na zónu USK 1-3-1, kterou hrají velkou část zápasu. Neposílali jsme to jen kolem oblouku, ale i dovnitř."

Brno na Folimance prohrálo na doskoku 29-40 a domácí v útoku posbírali 17 odražených míčů. Jen Ford měl 18 doskoků, z toho v útoku 9. "Od začátku sezony se potýkáme s odstavováním pod vlastním košem. Ford má ale v útoku doskoky pravidelně. Není to žádný nazdárek."

V pěti kolech Brňané nechali soupeřům dvojciferný počet útočných doskoků třikrát. Nechybí dole k Menovi výraznější pivot? "Tohle není otázka pro mě. Jeden zkušený pivot by se nám ale hodil," říká Černošek, který by vedle lepšího doskoku viděl rád i kvalitnější komunikaci v obraně při clonách soupeřů. Defenziva týmu se však podle něj zápas po zápase zpevňuje.

Sám dvoumetrový hráč Basketballu Brno zatím doručuje přes devět bodů. Nelíbí se mu však 17procentní úspěšnost trojek. "Nic moc. Projevily se tři týdny, co jsem se belhal kvůli kotníku o berlích. Snad se zase chytnu."

-paz-
Foto: Basketball Brno