Tři Češi v Malaze, Veselý jen tři fauly

03.12.2009 - Redakce
počet přečtení: 1989
vytvořeno 03.12.2009, upraveno 03.12.2009

Hned dvojité vítězství oslavil proti oslabené Malaze v šestém dějství Euroligy mužů Jan Veselý. Nepředvedl za 19 minut žádný šlágr, ale pěti body a čtyřmi doskoky pomohl Partizanu dobýt enormně...

Hned dvojité vítězství oslavil proti oslabené Malaze v šestém dějství Euroligy mužů Jan Veselý. Nepředvedl za 19 minut žádný šlágr, ale pěti body a čtyřmi doskoky pomohl Partizanu dobýt enormně důležité vítězství venku 72-64. A hlavně - na šestý pokus se v sezoně konečně nevyfauloval! Zastavil se na třech osobních chybách.

Kouč Partizanu Duško Vujoševič musí být skutečný kouzelník. Na startu soutěže jeho "školka" vypadala zoufale a odepsaně. Doma podlehla také Malaze. A teď? Minule vyřídila Olympiacos a teď venku dosud neporaženou Unicaju. Ve skupině B, kde se o čtyři postupová místa bije pět týmů, má teď bilanci 3-3, vedoucí Malaga po první porážce 5-1.

Domácím kriticky chyběla při absenci Jimeneze s Archibaldem výška. Na doskoku byli rozloženi na prvočísla: 31-47, když Partizan 20krát doskočil v útoku.

Malagu doma čím dál víc opouštějí i fanoušci, tentokrát jich bylo v hledišti jen 7 tisíc. Jiří Welsch jim ukázal dvě velké trojky za 23 minut, k tomu získal čtyři fauly. Na vše dohlížel s píšťalkou v ústech třetí Čech na hřišti: Robert Vyklický.

"Nedělali jsme, co jsme měli, skoro v každé herní činnosti. Slabě jsme stříleli, neodstavovali jsme na doskoku a v obraně jsme vršili chybu za chybou," nebral si servítky kouč poražených Aito Reneses.

Ve stejné skupině až zvýšeným úsilím, rozehrávačským mistrovstvím Papaloukase, plus nevídanou úspěšností trojek přetlačil v závěru Olympiacos (4-2) domácí Orleans (0-6) a zvítězil 88-84.

Mimo hru mu sedělo zhruba 12 milionů dolarů pro tuto sezonu, jinými slovy postrádal Childresse a do hry kouč nenasadil Wafera, s nímž měl nedávno na tréninku ostrou rozmíšku.

To třetí posila z NBA, Linas Kleiza, si své gáže váží jinak. Hlavně jeho bilance 8/5 se podepsala pod zcela neuvěřitelným týmovým procentem trojčení 21/13!

Theo Papaloukas ukázal opět své největší umění a připsal si 14 asistencí, čímž dorovnal dosavadní rekord Edneyho. Famózní číslo, Theo!

Dvě italské trenérské legendy si to rozdaly v Madridu. Messinův Real (5-1) nakonec porazil Scariolovo Chimki (4-2) 70-59, což na konci duelu skupiny D ocenilo 11 tisíc nadšených fanoušků.

V céčku s kvartetem silných týmů si na 4-2 polepšil CSKA výhrou 78-65 nad Maroussi (1-5). Totéž se povedlo Caje Laboral po triumfu 67-60 nad Lottomaticou (3-3).

Petr Hamták