Svoboda: "Pivot? Rozhodneme do Vánoc"

05.11.2009 - Redakce
počet přečtení: 2177
vytvořeno 05.11.2009, upraveno 05.11.2009

Poločas zle trápili vicemistra v jeho pevnosti. Jenže po 264 zničujících sekundách úvodu druhé půle ztracených 0-12 akcie borců Basketballu Brno padly skokově dolů a s Mlékárnou Miltra Nový Jičín nakonec prohráli...

Poločas zle trápili vicemistra v jeho pevnosti. Jenže po 264 zničujících sekundách úvodu druhé půle ztracených 0-12 akcie borců Basketballu Brno padly skokově dolů a s Mlékárnou Miltra Nový Jičín nakonec prohráli 72-80, když za druhý poločas stihli jen 31 bodů.

Mrzelo kouče Mariana Svobodu hodně, že tým v 10. kole NBL nezužitkoval zdravotní trable domácích, kterým navíc chyběl i křídelník Muirhead, podporující v zámoří svou ženu před porodem?

"My jsme se o tom zatím vůbec nezmiňovali, ale Jirka Černošek z našeho týmu celý týden kvůli nemoci vůbec netrénoval. Problémy měli i další. Nicméně škoda to je. Bylo to dobře rozehrané. Mrzel nás nástup do druhé půlky, kdy náš náskok zmizel, a pak už byli domácí lepší a dohrávalo se to koš za koš," řekl.

Co vás v prvním poločase, vyhraném 41-33, drželo nahoře?
Hráli jsme dobře v obraně a z toho měli i šance dávat body v útoku. Na útočné půlce jsme byli disciplinovaní a vytvářeli si příležitosti ke skórování, na rozdíl od začátku druhé půlky, kdy nás soupeř přitlačil, my začali dělat chyby, znervózněli a lehké koše už jsme nedávali.

Co bylo nejvíc špatně při domácí šňůře 12-0 z úvodu druhé půlky?
Náš nekoncentrovaný vstup. Řekli jsme si, že musíme začátek zachytit. Místo toho jsme přicházeli o balony a domácí dávali lehké koše. Už se to jen těžko dalo zastavit.

Bilance 4-6 je lepší, nebo horší, než jste čekali po téměř kompletní první čtvrtce NBL?
Uvidíme, jak dopadne poslední zápas doma s Opavou. V případě úspěchu by pět vítězných zápasů bylo slušných. Vyhrát dva navíc, jsme velmi spokojení. Na druhé straně nikdo nepočítal, že porazíme Pardubice. Takže částečná spokojenost ano, ale člověk pořád cítí, že to mohlo být lepší.

V čem máte největší problémy? A naopak?
Problém je v menší sehranosti. Už se to ale pomalu lepší, i zápasy s těžkými soupeři zvládáme. Teď nemluvím o katastrofální první čtvrtce s Nymburkem. Zlepšit musíme i přechod do útoku a mezery jsou také v obraně.

Jak moc cítíte hendikep pod košem? Potřebovali byste tam nějaké pořádné tělo?
Samozřejmě nás to určitým způsobem omezuje. Mezi naší a soupeřovou produktivitou pod košem je markantní rozdíl. Teď nemluvím o Menovi, který body dává většinou ze střední a delší vzdálenosti. Pracujeme na tom, abychom se dostali blíž ke koši, aby tam byly fauly a jasné koše. Na opačném konci hřiště dostáváme zase hodně bodů zpod koše od pivotů soupeře a to nás hodně trápí. Mít jednoho pivota, co by tvrdil hru dole, bude naše situace daleko lepší.

Je reálné, že se někdo v sezoně objeví?
Uvidíme. Všichni šetří, ale chtějí i vyhrávat. Uvidíme ke konci první poloviny soutěže, blíž k Vánocům. Tam se rozhodneme, jestli do toho půjdeme.

Lze logicky vysvětlit ta ne právě čekaná výhra nad Pardubicemi v 9. kole, v cizím prostředí, navíc s nasázenou stovkou? Kde jste Synthesii nachytali?
Už před tím v Prostějově měl zápas od nás kvalitu. Navíc v Jindřichově Hradci jsme dva dny trénovali a na Pardubice si věřili. Byla to přestřelka a atraktivní dramatický zápas s velkým nasazením. Nám to prostě padalo. Střelci, které máme, ukázali, co umí. My Pardubice prostě přestříleli. I oni nám ale dali hodně. Řekl bych, že na konci jsme je uštvali, že toho měli plné zuby a z našeho pohledu mleli z posledního. Byli jsme i šťastnější, ale vůle tam byla velká.

Jste spokojený s vaší obranou, v průměru s necelými 81 obdrženými body šestou v lize?
Tahle čísla nesleduju. Vím ale, že tam máme rezervy. Zlepšíme-li to, bude i útok lepší. S dobrou obranou vzniká víc možností ke skórování.

Meno nasbíral už čtyři double-doubly. V Novém Jičíně sám posbíral víc než půlku ratingu celého týmu. Jsou jeho jediným větším záporem ztráty, kterých má 3,5 na utkání?
Mohl by ještě zapracovat na obraně, to ho dělí od toho být top hráčem. Samozřejmě body a doskok jsou dvě věci, které má dobré. Víme ale i o tom, co by měl zlepšit. Vedle výborných měl i zápasy, kde hrál špatně. Věřím ovšem, že stejně jako u týmu půjde jeho forma dál nahoru.

-paz-