Streeťák Sky High: "Nejsme Harlem, jsme jiní!"

22.10.2009 - Redakce
počet přečtení: 2866
vytvořeno 22.10.2009, upraveno 22.10.2009

Skončil zápas a většina diváků zaplavila palubovku. Každý z kluků a holek toužil ulovit kvůli snímku nebo podpisu aspoň jednoho z míčových eskamotérů a letců. A elitní američtí streetballeři a freestyleři...

Skončil zápas a většina diváků zaplavila palubovku. Každý z kluků a holek toužil ulovit kvůli snímku nebo podpisu aspoň jednoho z míčových eskamotérů a letců. A elitní američtí streetballeři a freestyleři z AND 1 Teamu, bez výjimky tmavé barvy pleti, se vydrželi fotit a podepisovat dlouhé minuty, než je pořadatelé nekompromisně odvedli do šatny.

"Jo, takhle je to pokaždé. Fotíme se mockrát. Řekl bych tak tisíckrát," rozesmál se v pražské Tesla Aréně Michael Banks přezdívaný Sky High, který s kolegy nabízel několika tisícovkám převážně teenagerů a jen o málo starších fanoušků po víc než dvě hodiny své "uliční" kousky doprovázené celou dobu vedle mnoha prostojů hlasitou hip hopovou muzikou.

Nebylo tam nic uměle připraveného, zábavu divákům přinášela momentální improvizace. "Tím se lišíme od Harlem Globetrotters. Chceme jen hrát, nic víc. Nemáme nacvičené žádné speciální akce, vlastně spolu ani netrénujeme. Jen se snažíme pobavit lidi tím, že každý dělá to, co se od něj čeká, a co umí," možná dost překvapivě objasňuje Sky High.

Kolik čítá obvyklá návštěva na zápasech týmu v USA nebo jinde po světě? "Je to tisíc a víc," udává něco málo ze statistik Sky High, který má zcela jednoznačnou odpověď i na otázku, zda by jeho tým porazil účastníka domácí NBL.

"Samozřejmě! Samozřejmě, že jo," opakuje několikrát. "I vašeho mistra. Nám je jedno, s kým bychom hráli, prostě bysme je porazili a hotovo," je si svou věcí jistý a člověku je trochu líto, že k nějaké takové konfrontaci nedošlo. Vlastně mělo, protože původním soupeřem měla být pardubická Synthesia, ale po několikerém odložení akce byl protivník nakonec z poněkud jiného "těsta"...

Zatímco na americké borce se stály fronty uprostřed hřiště, stranou všeho zájmu se pod košem snímali na společné fotce jejich hlavní soupeři večera. Současná špička českého streetballu a čerstvě účastníci mezinárodních megaturnajů: Usur-pátors.

"Byl to pro nás ohromný zážitek a vrchol streetballového léta. Jsme šťastní, že se to povedlo. Mohli jsme si zahrát proti jedněm z nejlepších hráčů streetballu," zářil Usur-pátor Martin Jakeš. Mimochodem, u začátku AND 1 akcí byl i rozehrávač Rafer Alston, finalista posledního ročníku NBA v dresu Organda Magic.

AND 1 výběr sice nepřijel se všemi hlavními akvizicemi, ale partička vedená nejvokálnějším mužem sestavy s přezdívkou Bad Santa (na vrchním i prostředním snímku), který svůj tým během opožděného úvodu i představoval divákům, předvedla hodně solidní kousky z driblérské i smečařské dílny.

Usur-pátoři původně měli proti AND 1 Teamu nastoupit v klasické streetballové exhibici tři na tři. "Nakonec jsme se až den před akcí dozvěděli, že budeme hrát hlavní zápas pět na pět, ale to nebyl problém," prohlásil Jakeš.

Jeho partu na utkání doplnily za odměnu mladíci z jednoho bratislavského gymnázia a také přední český streetballer Patrik Nguyen. Ten se často pouštěl do přetěžké pilotáže míče proti Bad Santovi, ale ve většině případů při snaze přes něj přejít o míč přišel. Rozdíl v kvalitě a pohyblivosti byl zřetelný.

"Patrik hraje street už dlouho a je specialistou na driblérská kouzla. U nás je braný jako špička. Tou jsou teď ale Usur-pátors a za ty on nehraje," rozesmál se Jakeš.

Přiznává, že ze soupeřů měl jeho celek velký respekt. I kvůli tomu, vedle chladu z ledové plochy pod palubovkou, zazdili hráči několik náběhů na jasné smeče. "Bylo to hlavně tou nervozitou, někdy byla znát až moc. Ale stejně jsme si to užili. A hlavně jsme věděli, že ta show není o nás."

Pokyny před zápasem? "Žádné nebyly. Jenom nám hodili míč a řekli: Ukažte, co umíte. Nic se dopředu nedomlouvalo, ani nepřipravovalo. V obraně jsme určitě hráli vlažněji, aby vyniknuly kousky hlavních hvězd. V útoku jsme se ale snažili v podstatě naplno," řekl Jakeš k porážce o zhruba 60 bodů.

Z hlediště se zdálo, že mezi hráči se při vzájemných "soubojích" dost diskutuje. "Ne, ani ne. Jen jsme se občas zasmáli tomu, co se dělo. Oni do nás slovně nezajížděli, zesměšňovali nás už tím, co předváděli. Víc srandovat nemuseli," řekl Usur-pátor, který na soupeřích obdivoval hlavně neuvěřitelný výskok. Oprávněně. Američané se každou chvíli houpali svým "obráncům" za krkem, když se rukama po smeči přitáhli vysoko nad obroučku.

Předzápas AND 1 Teamu s kombinovaným celkem slovenských hip hoperů a basketbalistů nabídl jednu zajímavou postavu a sice velmi pohlednou dívku na křídle, zpěvačku Tinu. Za první půlku s jistotou proměnila několik trojek, čímž si vysloužil velmi hlasitý aplaus a později také několik "čepic" od létajících Američanů.

"Hrávala jsem, juniorskou soutěž a začala jsem i v druhé nejvyšší ženské soutěži. Před devíti lety jsem ale basketu nechala," přiznala Tina, která má za sebou moderování hudebního pořadu na TV JOJ, její hlas zní v televizních reklamách a v roce 2004 byla podle dramaturgů slovenských rádií nejhranější slovenskou zpěvačkou i největším talentem. Vzápětí získala dvě nominace na hudební cenu Aurel, v kategorii Ženský pěvecký výkon a Objev roku 2004.

A malý bonus: aktuálně randí s Vincentem Polakovičem, nejlepším střelcem a nejlepším slovenským hráčem extraligy našich sousedů v sezoně 2008/09.

-paz-

Foto ze hry: Lada Baladová