Středoevropská liga rozlosována

14.10.2009 - redakce
počet přečtení: 2053
vytvořeno 14.10.2009, upraveno 14.10.2009

S řadou změn vstupuje do nového ročníku projekt Středoevropské ligy (CEBL). Z českých týmů se do této pohárové soutěže zapojí pouze Nový Jičín a Prostějov. Slovenské celky se pro letošek nepřihlásily vůbec!

Hodně kritizované ze strany slovenských i českých týmů je vedení soutěže, tedy Slovenská basketbalová asociace. Ta za tři roky existence soutěže nebyla schopna zřidit webové stránky ligy, naprosto tak chybí jakákoliv informovanost mezi fanoušky. Navíc Slováci v minulém roce zcela nepochopitelně připravili termínovou listinu, která nešla proti dalším evropským pohárovým soutěžím, což způsobilo problémy především v domácích soutěžích, protože během osmi dnů některé týmy musely absolvovat tři utkání včetně zdlouhavého cestování.

Z toho pohledu slibný projekt, který měl dát přiležitost konfrontace týmů mezi jednotlivými zeměmi spíše upadá. Vedle slovenských celků ztratily důvěru v tuto soutěž také polské kluby, které se taktéž nepřihlásily. Letošní ročník CEBL tedy čítá devět týmů. Největší zastoupení má Maďarsko (3 týmy), po dvou pak Češi, Rakušané a Rumuni. Celky byly rozděleny do tří základních skupin. Vítězství obhajuje maďarský Albacomp.

Základní skupiny:

A: Albacomp (HUN), BK Prostějov, U-Mobitelco Cluj (ROM)
B: Atomerömü (HUN), Miltra Nový Jičín, Kapfenberg Bulls (AUT)
C: Nyíregyházi (HUN), Arkadia Lions (AUT), BCM Elba Timisioara (ROM)

Podle původního rozlosování by měl Nový Jičín odehrát první kolo 24.11.2009 na palubovce maďarského Atomerömü. Nicméně novojičínský klub již požádal o přeloží všech hracích termínu na středu, což zatím nebylo povtrzeno.