Souhrn 9. kola Mattoni NBL - II. část

01.11.2009 - Matěj Sýkora
počet přečtení: 2559
vytvořeno 01.11.2009, upraveno 01.11.2009

Po statistickém shrnutí devátého kola Mattoni NBL Vám Basketmag.cz přináší i tradiční slovní rekapitulaci odehraných zápasů.

Ostrava - Vyšehrad    89:66
Domácí basketbalisté potvrdili roli favoritů a pražský celek přehráli. Přestože se hráči Vyšehradu v první půli drželi na dostřel, opět si odnáší ze zápasu jasnou porážku. Novou huť střelecky táhl osvědčený tandem Mitchell - Stuchlý, komplexním výkonem se prezentoval Payne (12 bodů, 13 doskoků, 5 bloků!). Na straně poraženého týmu byl dominantní postavou urostlý Michal Skořepa, jenž ovšem se svými 24 body na vše sám nestačil. Moravsko-slezský tým tedy konečně vybojoval svůj premiérový letošní triumf, nováček Mattoni NBL na výhru čeká dál.  

Nymburk - Prostějov     84:79
Všemi očekávaný zápas prvních dvou týmů tabulky přinesl skvělou, a především dramatickou podívanou. Je třeba ocenit, že horká nymburská palubovka perutě orlům rozhodně nesežehla. Utkání by mohlo být zjednodušeně rozčleněno do tří částí: v prvním poločase se hrálo dle nymburské partitury - domácí získali pěkný dvouciferný náskok. Druhých dvacet minut patřilo hostům, kteří předvedli dík koncentrované a kvalitní hře povedený návrat zpět "do zápasu". O výsledku se pak rozhodovalo v posledních 4, 5 minutách, v nichž ČEZ Basketball prokázal větší zkušenost a sebedůvěru. Tým z Polabí zůstává posledním neporaženým účastníkem ligové sezóny, Prostějov však explicitně vyjádřil své ambice a předvedl svou nezpochybnitelnou sílu. Nejlepšími hráči zápasu byla nymburská trojice Benda, Nečas a Lee a prostějovský "trojblok" Chán, Lawrence a Šležas.

USK Praha - Nový Jičín     72:87
Pražané zakončili sérii utkání s předními týmy Mattoni NBL domácí prohrou s Novým Jičínem. Průběh utkání měl tradiční "charakter houpačky": domácí zachytili úvod duelu a zvítězili v první čtvrtině, následně hosté zabrali a vypracovali si až 23 bodový náskok. To však vysokoškoláky neskolilo a ti se poctivou hrou dokázali svému soupeři přiblížit až na šestibodový deficit. Zkušenější a vyzrálejší hosté tedy přeřadili na vyšší rychlost podruhé a zápas dotáhli do pohodového vítězství. Domácí se opírali zejména o americké akvizice McKaye (27 bodů, 8 doskoků) a Forda (18 bodů, 15 doskoků), v dresu Miltry se utkání nevydařilo oporám Sandersovi a Walkerovi (dohromady 2 body!) a tak se role hlavního skórera ujal Varnelis (26 bodů, 7 doskoků).  

Děčín - Poděbrady     87:70
Přestože se basketbalové utkání hraje plných čtyřicet minut, někdy o výsledku rozhodne výrazně kratší časový úsek. Poděbrady ještě tři minuty před koncem první poloviny prohrávali o jeden koš - 35:33, aby po úvodních třech minutách druhé dvacetiminutovky zaostávali již "zřetelnějším" poměrem 61:43. Stručně řečeno, šestiminutovku na přelomu obou poločasů vyhráli domácí 26:10 a tak prakticky rozhodli o svém vítězství. Tahouny Děčína byli zejména Admir Alič, který toho večera nepoznal hořkost neproměněného tříbodového pokusu (trojky 5/5!), a klasicky kvalitní Hatcher. Za Poděbrady se srdnatě bil ve formě hrající Castleberry (19 bodů, 12, doskoků, 3 bloky), svůj potenciál naznačili Horák a nová posila Kevin Thomas.

Kolín - Opava     84:69
"Sláva, již!" navazují v Kolíně na toužebné zvolání zmiňované v preview k devátému kolu. Basketbalisté z polabského města si po nějaké době znovu připsali vítězný duel, i když výhra nad Opavou se nerodila lehce. Ještě po dvaceti minutách byli o tři body vpředu hosté, druhá půle se ovšem odehrála ve znamení zlepšené hry domácích, kterým se naplno podařilo využít soupeřova oslabeného kádru (Šiřina - nenastoupil pro výron kotníku, Dygrýn - nedohrál první půli). Opava se prezentovala kolektivním výkonem, hostitelé sázeli na osvědčené zámořské lídry, kteří nakonec dovedli svůj tým k důležitému triumfu. A ptáte se, o kolín? Nakonec o patnáct...  

Brno - Pardubice    101:96   
V předehrávce devátého kola zavítala Mattoni NBL do prvoligové arény v Jindřichově Hradci. Jihočeské město mezi malebnými rybníky a voňavými lesy bylo svědkem hodnotné sportovní podívané s překvapivým závěrem. Papíroví favorité z Pardubic totiž před zápasem zřejmě nesnědli obrannou kaši, v důsledku čehož jejich defenzíva nabízela "domácím" mnohá okýnka k využití. I obranná činnost "domácích" nebyla stoprocentní, a tak diváci sledovali útočně naladěný duel. Skóre bylo po celou dobu střetnutí vyrovnané, pročež o vítězném celku rozhodovala až samotná koncovka. V ní podali přesvědčivější výkon hráči Brna a připsali si do tabulky důležité dva body. V týmu Synthesie zmiňme přesnou ruku Pavla Miloše, který navázal na svou kanonádu z duelu s USK (za poslední dva zápasy má trojky 11/10!!), v moravském týmu vypíchněme jedno ústřední (j)méno: Meno (32 bodů, 13 doskoků, validita 38).