Souboj titánů: Shaq vs. Baby Shaq

14.10.2009 - Redakce
počet přečtení: 4025
vytvořeno 14.10.2009, upraveno 14.10.2009

Vůbec poprvé a dost možná i naposledy se proti sobě postavila dvě monstra basketbalového světa. To největší z NBA a to nejmohutnější z Evropy: 150kilový Shaq O´Neal a 140kilový Sofoklis Schortsanitis...

Vůbec poprvé a dost možná i naposledy se proti sobě postavila dvě monstra basketbalového světa. To největší z NBA a to nejmohutnější z Evropy: 150kilový Shaq O´Neal a 140kilový Sofoklis Schortsanitis přezdívaný pro výraznou podobnost i hmotnost Baby Shaq. Stalo se při Americké Tour Olympiacosu, který ve svém druhém duelu s týmy NBA stanul tváří v tvář Clevelandu Cavaliers.

Víc než výsledek, vítězství Clevelandu 111:94, byl zajímavý právě duel těchto obrů. Oba strávili na hřišti 21 minut, ale na body vyhrál Shaq 12-4. Přece jen menší Schortsanitis to měl proti O´Nealovi těžké, navršil pět ztrát a první koš dal, až když Shaq vystřídal.

"Už jsem ho viděl na olympiádě, je to skvělý kluk," zasmál se O´Neal. "Trochu jsme si promluvili a on se mi moc líbil. Fakt mě baví sledovat takové velké kluky, co při zápase hodně makají. On je skutečně velký kus chlapa, rozhodně nebude zkoušet žádné střely z "jumpu". Vše, co dělá, je pick and roll, smeč a "jump hook". Tak by měl vypadat chlap pod košem."

Schortsanitis se cítil soubojem poctěn. "Vyrůstal jsem při sledování Shaqových zápasů. Bylo super se s s ním utkat, ale on je absolutní mocnost. Myslel jsem, že jsem silný. Ne, silný je on!" řekl centr Řeků na adresu Shaqa, který se v utkání několikrát vrhnul za míčem a jednou dokonce přistál na prázdné židli v hledišti. "Nemohla ho zranit, ale jí mi bylo líto," utrousil po zápase LeBron James.

Zápas pískali kvůli výluce náhradní sudí, kteří se stále teprve učí. Velmi motivovaný Josh Childress, hvězda Olympiacosu a exopora Atlanty, se na ně jednou tak rozzlobil, že po bloku Jamese neodpískali technický koš, až schytal technickou chybu. Hráči i trenéři Olympiacosu si k rozhodčím stěžovali neustále. Jeden člen realizačního týmu prý dokonce prohlásil: "Tihle sudí jsou tragédie."

-paz-