Sokolovský: "Takhle nás ještě nikdo nepřečetl"

09.12.2009 - Redakce
počet přečtení: 1492
vytvořeno 09.12.2009, upraveno 09.12.2009

Spoluhráči se ještě radovali na ploše, on už ale kulhal jen v levé botě směrem k šatně. Pravou nohu měl bosou, se zaledovaným a zabandážovaným kotníkem. Když se v poslední čtvrtině lámal chleba, chytil po doskoku míč, ale najednou nemohl došlápnout...

Spoluhráči se ještě radovali na ploše, on už ale kulhal jen v levé botě směrem k šatně. Pravou nohu měl bosou, se zaledovaným a zabandážovaným kotníkem. Když se v poslední čtvrtině lámal chleba, chytil po doskoku míč, ale najednou nemohl došlápnout. Ze hry musel odstoupit.

V šatně byl první. Když dosedl na lavici, bolest aspoň trochu vyrovnávala radost z vítězství nad Bambergem 71-66 ve třetím dějství Eurocupu. Nymburský kapitán Ladislav Sokolovský k němu přispěl 7 body za 18 minut.

Láďo, dalo se věřit, že se přes Bamberg nakonec dostanete, když to tak dlouho v zápase nešlo a nešlo?
Nevěřit, neměli bychom na hřišti co dělat. Bylo v nás, že bychom mohli vyhrát. Většinu zápasu jsme dělali malinké chyby v obraně, kdy oni pak měli docela dobré trojkové střely, které s obrovskou úspěšností proměňovali. I proto naše chyby byly víc vidět. Bohužel. V jiných zápasech se taková úspěšnost nevidí a naše chyby by tolik nevyniknuly.

Po třetí čtvrtce, kdy to Bamberg měl zpoza oblouku 12/10, jste asi museli věřit, že to soupeři nevydrží až do konce...
My jsme se spíš snažili odstranit naše chyby, aby se do těch trojek už nedostali. Pak už se tolik netrefovali, když jsme obranu přitlačili a ty chyby už nedělali.

V prví půlce to vypadlo, že není kudy se dostat ke koši, obrana Bambergu fungovala výborně. Kde jste to prolomili?
Oni měli naše akce docela dobře přečtené. Bylo vidět, že když jsme něco ukázali, oni si to ještě stihli říct a stáli v trasách našeho pohybu, kudy jsme ty akce měli hrát. Takhle nás ještě nikdo neměl přečtené.

V jedné situaci jste hrál zády v dolním postavení do menšího Jacobsena, hráče se solidní kariérou v NBA. Když jste šel do zakončení, až příliš ochotně se skácel k zemi a sudí to vzali jako průraz. Byl při takové situaci znát rozdíl ve jméně?
To si nemyslím. Možná jsem ho trochu strčil, ale on to určitě přihrál. Možná měl být faul, ale měli ho aspoň upozornit, když mu nedali technickou. Rozhodčí mi to pak sám řekl, když jsem se ho zeptal, že faul to sice byl, ale Jacobsen to přihrál daleko víc, než to skutečně bylo. Uznal to tedy, ale to už bylo k ničemu.

Věděli jste, že Bamberg je silný z trojek. Jaká tedy byla na něj strategie?
Je to jejich hlavní zbraň. Hrají velice týmově, není tam nikdo, kdo by dával spoustu bodů. To se strašně těžce brání. Každý může dát koš, není odkud pomáhat.

Ve třetí čtvrtině jste míjeli šestky, ztráceli zbytečně balony. Zvýšila se ty minuty nervozita?
Těch šestek je škoda, bylo to víc než jindy. Šlo o vypjatý zápas, ale nervozitou to nebylo. Hlavní bylo, že jsme začali přicházet na způsob, jak na ně v útoku hrát.

Byl vaším tichým hrdinou Phil Ricci, který vás hodně pozvedl ve druhé půlce?
Hrál určitě výborně, a to hlavně v obraně.

Dalo se trochu vsadit, že Bamberg bude mít zase slabší poslední část jako doma s Biellou?
O ničem takovém jsem ani nevěděl. My jsme vystupňovali náš výkon, a i když jsme dělali chyby, bojovnost byla v druhé půlce na naší straně.

Kromě vaší jedné trojky se o zbylé čtyři (z devíti týmových pokusů) postarali podkošoví hráči, Hanavan se trefil třikrát, Nečas jednou. Co ostatní?
Měli nás prostě dobře přečtené a my se nedostávali do pozic, kam jsme chtěli, a tihle kluci byli volnější, což je v pořádku.

V situaci, kdy jste se dostali v poslední minutě do vedení o pět bodů, Bamberg už nechtěl faulovat. Mohli jste s tím počítat?
Rozdíl ze vzájemných zápasů je hodně důležitý. Já bych osobně taky nefauloval. Zahrál bych ten konec stejně jako oni.

Petr Hamták
Foto: ČEZ Nymburk