Slowiak: "Moje technická byla chtěná"

23.10.2009 - Redakce
počet přečtení: 2262
vytvořeno 23.10.2009, upraveno 23.10.2009

Mohli teď dorovnávat elitní duo Nymburk a Prostějov, které po půltuctu kol Mattoni NBL ještě nepoznalo kabinu naplněnou smutkem a naštváním z porážky. Jenže televizní domácí zápasy borcům...

Mohli teď dorovnávat elitní duo Nymburk a Prostějov, které po půltuctu kol Mattoni NBL ještě nepoznalo kabinu naplněnou smutkem a naštváním z porážky. Jenže televizní domácí zápasy borcům Synthesie Pardubice letos nějak nesedí. Nejdřív těsně ztratili bitvu s Mlékárnou Miltra Nový Jičín a čerstvě i duel s BK Děčín (79-81). Nebude to tým v konečném účtování mrzet?

"Teď to mrzí. I na tréninku den po zápase jsme byli velmi smutní. Pořád je to ale lepší než 0-6," naráží kouč Jan Slowiak na tristní start do minulé sezony. "Musíme se naučit vyhrávat těžké zápasy a víc pracovat na těch úsecích, kdy se utkání lámou. Vědět, co máme dělat. A musíme si to vítězství taky zasloužit. Čekáme, že přijde samo."

Kouči, ztratili jste duel týmovými chybami, nebo spíš individuálními?
Vždycky je to týmová věc. Nám se to ale nestalo poprvé. A pokaždé je to doma. Už musíme vyřešit, co s tím.

Nebýt USK, jste neomezenými vládci odvrhaných trojek, kterých vypálíte 29 na zápas, z toho 10,5 střel v průměru propadne košem. Máte hodně distančních ostrostřelců, nesvádí je to někdy až moc k této činnosti namísto náročnější hry pod koš?

Záleží na obraně soupeře, jestli dovolí přihrávky dovnitř. Pokud to vykrývá, musí se víc střílet zvenku. My jsme ale teď z 24 pokusů minimálně polovinu měli nepřipravených. Nevycházely z našich systémů. Tým nepracoval, jak měl. Děčín byl připravený a systémy narušoval. My jsme si to ovšem i narušit nechávali a nevyužívali jsme ta další řešení, která situace nabízely. Pak jsme si brali těžké střely.

Rozehrávač Wright, který odehrál téměř celý zápas, měl osm asistencí. Byla tedy chyba v pohybu míče u jiných?
Derek odvedl dobrou práci. Někdy už je na hraně jeho držení míče, kdy by bylo třeba spíš rychlejší přihrávky. Jindy je ale svou hrou zase úspěšný. Celkově by měl hru občas víc přizpůsobit dané situaci.

Jak se vám zatím zamlouvá obrana vašeho týmu?
Tři čtvrtiny byla proti Děčínu dobrá, ale dostat 30 bodů v první čtvrtce je hrozné. Víc než třetinu všech bodů jsme inkasovali za jednu čtvrtku. Právě v té první dostáváme doma bodů moc.

Vadilo vám, že jste najednou museli kvůli technickým problémům do malé haly? Mělo to vliv na střelce?
Právě naopak, my v ní denně trénujeme. Bylo to domácí prostředí. Spíš tam zapracovala ta psychika, svázání ze zodpovědnosti doma vyhrát a pak ten výběr pozic. Na druhé straně tahle hala neuškodila Děčínu, na obou koncích hřiště je blízko zeď podobně jako u nich. Pokud jde o atmosféru, ta byla super. Ačkoliv lidí tam bylo míň, udělali maximum.

Na NBL padl nezvykle velký počet technických chyb - tři. Na vaší straně jste to byl vy a pivot Marek. Vyčítali jste si je?
Tady je nutné to oddělit. Moje vyplývala z toho, že jsem chtěl změnit vývoj zápasu, kdy jsme byli dole a potřebovali se odrazit zpátky. Navíc jsem chtěl změnit trend pískání. U Marka to byl větší problém. Má se soustředit na hru a ne zasahovat do mojí práce. To nebyl nejšťastnější moment. Obecně bych řekl, že každý trenér jednou za pár zápasů technickou dostane. Některé jsou chtěné, když se vytváří tlak na zápas. U hráčů se ale snažím dělat maximum pro to, aby je vůbec nedostávali.

-paz-

Foto: BK Synthesia Pardubice