Skončil Iverson v Memphisu dřív než začal?

09.11.2009 - redakce
počet přečtení: 2315
vytvořeno 09.11.2009, upraveno 09.11.2009

Skončila Iversonova kariéra v týmu Memphis Grizzlies už po pouhých třech zápasech? Vedení týmu umožnilo nespokojenému rozehrávači, aby odcestoval domů do Atlanty kvůli nespecifikovaným "osobním záležitostem." Majitel klubu tvrdí, že to nemá nic společného s Iversonovou neochotou přijmout roli náhradníka. Málokdo tomu ale věří...

Skončila Iversonova kariéra v týmu Memphis Grizzlies už po pouhých třech zápasech? Vedení týmu umožnilo nespokojenému rozehrávači, aby odcestoval domů do Atlanty kvůli nespecifikovaným "osobním záležitostem." Majitel klubu tvrdí, že to nemá nic společného s Iversonovou neochotou přijmout roli náhradníka. Málokdo tomu ale věří...

Hlavní kouč týmu Lionel Hollins komentoval o víkendu Iversonův odjezd slovy "na neurčito." Majitel klubu MIchael Heisley tvrdí: "Jeho odjezd nemá nic společného s těmi ostatními věcmi. Já jsem tím, kdo mu umožnil, aby mohl odjet. Jde o rodinnou záležitost, o které si nemyslím, že by se mělo mluvit." Je ovšem jasné, že načasování Iversonova odjezdu vyvolává další spekulace.

Ty podpořil nejmenovaný generální manažer NBA, který má údajně informace přímo z trenérského týmu Grizzlies o tom, že se vedení klubu a Iverson dohodli na "rozchodu." Iversonova nespokojenost s pozicí náhradníka byla prý příliš velkým rušivým prvkem v týmu. Takže jak to vlastně je?

Docela pravděpodobnou variantou se zdá být ta, kterou navrhuje další z "nejmenovaných zdrojů" uvnitř ligy: "Nikdy neříkejte, že je konec, dokud není opravdu konec. Grizzlies dluží Iversonovi spoustu peněz. Jsem si jistý, že se ho budou snažit vytrejdovat, ale to bude opravdu hodně těžké. Pokud se jim to nepovede, možná budou prostě muset spolknout to, že letos přijdou o 3 a půl milionu dolarů. Takže by je vlastně každý Iversonův zápas stál milión. Mají hodně velké finanční problémy a jsem si jistý, že se těch peněz jen tak nevzdají."

Iverson, který podepsal smlovu s Memphisem před sezónou jako volný hráč, nemůže být podle regulí NBA vytrejdován do 15.prosince, takže pokud je tohle jejich úmysl, budou si ho muset ponechat v týmu mimimálně do tohoto data. Možná budou muset hrát určitou "hru" a přesvědčit ostatní týmy, že mají v úmyslu si ponechat až do konce sezóny. Jinak by totiž ostatní týmy mohly zvolit vyčkávací taktiku a počkat si, až ho Grizzlies "vykoupí". Problémem je to, že Iversonova hodnota na trhu po současném tvrdohlavém extempore v Memphisu ještě víc propadla, a i když ještě možná není v "kategorii Marbury", začíná se jí nebepečně blížit.

"Nedovedu si představit, že by teď Iversona někdo chtěl," tvrdí dokonce jeden z manažerů. "Trápící se týmy vědí, že by byl pro ně rušivým prvkem. Špičkové týmy by se musely vyrovnávat s tím, že Iverson staví sám sebe nad tým. Dokonce i Clippers od něj v létě dali ruce pryč, a přitom majitel Donald Sterling udělá všechno pro to, aby prodával lístky. Pořád nechápu, co si vlastně v létě Grizzlies mysleli..."

Je fakt, že vedení Memphisu tuto stránku věci naprosto podcenilo. O Iversonovi bylo dobře známo, že roli náhradníka tvrdošíjně odmítá (potvrdilo to jeho loňské působení v Detroitu), a vedení Grizzlies přesto údajně s Iversonem před podpisem smlouvy tuto věc vůbec neřešilo. Přitom bylo jasné, že budoucností pro tým je na rozehrávce talentované duo Conley - Mayo.

Právě loňská situace z Detroitu velmi připomíná tu současnou v týmu Memphis Grizzlies. A málokdo věří, že se bude situace řešit po Iversonově návratu do Memphisu, jak se snaží přesvědčit média Michael Heisley. Spíš se zdá, že v Iversonově případě se dají slova "na neurčito" přeložit jako "definitivně"...