Šedesátníci jen doma. Velké ligy nevěřily

04.05.2020 - red
počet přečtení: 474
vytvořeno 04.05.2020, upraveno 04.05.2020

PANDEMICKÉ DĚNÍ V EVROPĚ A VE SVĚTĚ Velké americké ligy neměly podle ESPN pojištění proti ukončení sezony z důvodů velké zdravotní kalamity, která nastala letos v březnu. Jedním z důvodů bylo to, že si šéfové soutěží variantu ztráty celé sezony kvůli pandemii čehokoli nedokázali představit. A i proto je zřejmě nyní takový tlak na dohrání stávající sezony. Ligy by mohly přijít až o 3,25 miliardy dolarů, které nyní neutratí za konzumaci sportů miliony fanoušků. Cifra by se navíc přinejmenším zdvojnásobila, pokud by letos nezačala sezona amerického fotbalu v NFL a v NCAA. Na rozdíl od amerických lig byla naopak pro případ pandemie pojištěna olympiáda či tenisový Wimbledon, jehož zástupci už oznámili, že letošní vydání ikonického turnaje se neuskuteční.

A co nového přineslo víkendové dění dál?

Někteří manažeři v NBA zatím anonymně přiznávají obavy o zdraví členů svých realizačních týmů i klubových šéfů a dalších osob starších 60 let při utkáních, pokud k jejich sehrání nakonec dojde. Proto by se zápasy při dohrání sezony nejspíš uskutečnily bez přítomnosti šedesátníků. S týmem většinou jezdí na utkání kolem 50 osob, přičemž se očekává, že v případě dohrání letošního ročníku se toto číslo sníží na polovinu.
 


Kouč Barcelony Svetislav Pesič se pro srbský portál Nova.rs přiznal k obavám, že některé týmy by na případné dohrání Euroligy nebyly připraveny a musely by sezonu odpískat.

Bělehradský Partizan, účastník Adriatické ligy a EuroCupu, se dnes má vrátit k tréninkům, jak informoval opět portál Nova.rs. Platí však, že při tréninku smí být pohromadě jen 10 lidí včetně koučů a musí by být dodržována dvoumetrová vzdálenost mezi jednotlivými osobami.

Řecký centr španělské Vitorie Ioannis Bourousis se pro portál mousikesagapis.gr nechal slyšet, že znovuzahájení sezony ACB je přílišným rizikem.

V Itálii se nyní zvažuje posunutí startu nové sportovní sezony až na listopad, a i tehdy možná za zavřenými dveřmi. Šéf Italské basketbalové federace Gianni Petrucci ale tak pozdní začátek považuje za nemyslitelný a chtěl by začít už v září, nejpozději pak v říjnu.

Majitel euroligového Panathinaikosu Dimitris Giannakopoulos se velmi kriticky vyjádřil k dohodě vedení Euroligy s hráčskou asociací ke krácení platů, když na Instagram napsal, že hráči požadují vyplacení 80 procent svých sezonních gáží, ačkoli odpracovali jen 65 procent sezony.

Řecký server SDNA uveřejnil zprávu o tom, že hráči euroligového Fenerbahce nejsou vypláceni už od konce prosince a již o tom informovali i hráčskou asociaci. Její vyjádření k situaci zatím není k dispozici.