Sandersův Dvojjazyčný Blog: "Já a Čech? Netlačil Jsem Na To" / "Me and Czech? I Didn´t Push It"

13.11.2009 - Redakce
počet přečtení: 3288
vytvořeno 13.11.2009, upraveno 13.11.2009

Nepamatuju si to přesně, ale otázka získání českého občanství se v mém případě dostala na stůl během mojí třetí sezony v Děčíně. Nemyslím si, že jsem k občanství byl blízko, spíš se o tom diskutovalo. Mluvil jsem o tom s koučem Budínským a manažerem Pavlem Starou. Vzpomínám si, že i můj agent hovořil...

Nepamatuju si to přesně, ale otázka získání českého občanství se v mém případě dostala na stůl během mojí třetí sezony v Děčíně. Nemyslím si, že jsem k občanství byl blízko, spíš se o tom diskutovalo. Mluvil jsem o tom s koučem Budínským a manažerem Pavlem Starou. Vzpomínám si, že i můj agent hovořil s trenérem národního týmu Michalem Ježdíkem, ale jak říkám, byla to jen diskuse a podle mě to vůbec nebylo horké.

Vlastně jsem na to nějak moc netlačil, protože jsem reálně nevěřil tomu, že by to mohlo klapnout. Hlavně po tom, co jsem zjistil víc o některých podmínkách, které se musí splnit k nabytí občanství. Pro mě byla věc číslo jedna, že bych se nevzdal svého amerického občanství. Jistě byly cesty, jak tohle vyřešit, jenže na to je potřeba znát ty správné lidi a já je neznal:-)

Nebyl jsem ale překvapený, když české občanství získal Maurice (Whitfield). Měl podporu všech správných lidí, kteří mu s tím pomohli. Na tomhle světě je to o tom, jaké máte známosti. Můžete dostat prakticky cokoliv, pokud znáte ty správné lidi. Nikdy jsem o tom ale s Mauricem osobně nemluvil.

Reprezentovat Českou republiku na mistrovství Evropy by jistě byla pocta. Bylo by super hrát v týmu se všemi kluky, proti kterým nastupuju v lize. A samozřejmě soupeřit na hřišti s některými z nejlepších hráčů na světě by bylo něco!

Jako kluk jsem hrál basket pro radost. Na NBA jsem nepomyslel, dokud jsem ji nezačal sledovat v televizi. Až když jsem byl o něco starší, dozvěděl jsem se o mistrovství světa nebo olympiádách. První Hry, které si z televize pamatuju, byly ty v Barceloně 1992. A světový šampionát jsem poprvé sledoval až v Evropě. Takže NBA pro mě byla důležitější.

Podle mě mají američtí hráči zájem o občanství evropských států z mnoha různých důvodů, ale hlavní je určitě: nebýt počítán za Američana, potom peníze a možnost mít delší profi kariéru. Vzpomínám si, že jsem jednou v Belgii potkal jednoho svého krajana. Bylo mu 41 let a pořád hrál, protože měl francouzský pas.

Teď se regule týkající se počtu cizinců liga od ligy liší, ovšem dřív ty nejbohatší kluby dokázaly zaplatit americké hráče s "evropskými" pasy a byly pak silnější. Několik amerických hráčů s pasy evropských zemí znám. Všichni říkají totéž: "Mít tenhle pas je výhoda." Všichni hrají ve špičkových evropských ligách, takže to asi fakt pomáhá:-)

(Pokud jde o to, že si evropské kluby a teď už i reprezentace berou často americké rozehrávače), nemyslím si, že Evropa je nějak slabá a neschopná vychovávat kvalitní rozehrávače. Je jich tu spousta mladých a dobrých, ale problém je, že každý dnes chce vyhrávat TEĎ! Když máte mladé kluky, a u rozehrávačů to platí obzvlášť, musíte je nechat se vyhrát a nechat je dělat i chyby. Jenže trenéři jsou pod takovým tlakem na to, aby vyhrávali, že se cítí jistěji, když vezmou zkušeného hráče, nebo se to udělá ještě snadněji: dají americkému hráči místní občanství.

Rád bych viděl národní týmy bez účasti cizích hráčů. Je v pořádku, když zahraniční hráč smí hrát sport, který miluje, v jiné zemi a vydělat si tak peníze. U toho by ale mělo zůstat. Byl bych rád, kdyby reprezentace byly sestaveny z vlastních zdrojů!

A ani si nemyslím, že FIBA dovolí do budoucna větší množství zahraničních hráčů v národních týmech, protože fanoušci by si začali stěžovat, že chtějí fandit svým vlastním hráčům a ne cizincům v dresu jejich země.

Levell Sanders
Rozehrávač Mlékárny Miltra Nový Jičín

I don't remember exactly when it was but I think it was my 3rd season in Decin. I don't think it was close it was only talk. I spoke about it with Coach Budinsky and Pavel Stara. I also remember my agent speaking to Michal Jezdik but like I said it was only talk and I don't think it was close at all.

I didn't really push the matter that much because I didn't really think it could happen after I found out some of the things you had to do in order to get your citizenship. The biggest thing was that I wouldn't give up my American citizenship. Of course there were ways to get around that but you have to know the right people and I didn't know those people:-)

I wasn't surprised that Maurice (Whitfield) got his citizenship. He had all the right people behind him so they helped him. In this world it's about who you know. You can get whatever you want if you know the right people. We never really spoke about his citizenship.

It would have been an honor to play in the European Championship for the Czech Republic. It would have been great to play on the Czech team with all the guys that I play against in the league. Also to play against some of the best players in the world would have been great!

When I was a kid I played basketball for the love. I never thought about the NBA until I started watching the NBA games on Tv. I didn't know about the World Championships or Olympics until I was older. The first Olympics I remember watching was in ´92. I didn't watch the World Championships until I was playing in Europe. So the NBA was more important to me.

I think US players are interested in getting European citizenship cause of many different reasons but not being counted as a US player, money and the ability to play longer are the biggest reasons I think. I remember playing with an American in Belgium. He was 41yrs old and still played cause he had a French passport.

Now the rules are changing with the number of foreigners in different leagues but before the clubs with the most money were able to pay US players with European passports and those teams were considered stronger teams. I know a few US players who have European passports. They all say the same thing: "It helps to have a European passport." They are all playing in the top leagues in Europe so I guess it helps:-)

I don't think Europe is weak and can't produce good point guards. There are a lot of good young point guards but the problem is that everybody wants to win NOW! With young players and especially point guards you have to let them play and make mistakes. But the coaches have so much pressure on them to win so they feel more comfortable to take an experienced player or the easy thing is to give a US player citizenship.

I would like to see the national teams with no foreign players. It's fine that foreigners can come to another country, play the game they love and make money but I think it should stop there. I rather see the national teams filled with their own players!

I don't think FIBA will allow too many foreigners to play cause I think the fans will start to complain because they want to cheer for their own people and not foreigners with a jersey.

Levell Sanders
Point guard for Mlékárna Miltra Nový Jičín