Repríza finále se hrála "unplugged"

15.10.2009 - Redakce
počet přečtení: 2279
vytvořeno 15.10.2009, upraveno 15.10.2009

Bez napětí. Bez spalujícího žáru konce finálové série minulé sezony. Bez valného zájmu diváků. Jen velcí nadšenci si našli včera cestu na chladnou pražskou Folimanku. Přitom "dávali" ligový ženský hit...

Bez napětí. Bez spalujícího žáru konce finálové série minulé sezony. Bez valného zájmu diváků. Jen velcí nadšenci si našli včera cestu na chladnou pražskou Folimanku. Přitom "dávali" ligový ženský hit mezi domácím obhájcem titulu ZVVZ USK a vicemistrem Frisco Sika Brno. Ten během pár minut úvodu třetí čtvrtky, v níž nasázel celkem 31 bodů, rozhodl o svém snadném triumfu. Výsledek? 92-75.
"Je to pro nás nepříjemné. Jsme zklamaní výsledkem i hrou," neschovával se za fráze asistent kouče mistryň Ivan Beneš. První půlka připomínala přípravný zápas. Obrany nechaly najet do koše každého, kdo měl zrovna zájem. Hrálo se téměř bez faulů a domácí hráčky se ztrátami zkušených LeDréan a Maltsi připravily o úvodní vedení, získané hlavně díky brejkům tria "motorových myší" ze základu: Bartoňová, Elhotová (na snímku), Maltsi.

"Můj první dojem byl, jakoby se hrála přátelská příprava, bez obran. A ačkoliv jsme si v půlce řekli, že v obraně už něco předvedeme, stal se pravý opak a zase jsme přicházeli o míče. Zapnulo jen Brno a my se za stavu minus deset už dostali do křeče," řekl Beneš.

V brněnské kabině se v půlce rovněž vlažná defenziva vytýkala. Hráčky si to ovšem vzaly k srdci. "Zvýšili jsme agresivitu, získávali míče a skórovali z rychlých protiútoků," komentoval to asistent Vlastimil Havlík. Ten označil svůj tým jako nefavorita zápasu. "Ještě nám chyběla Bonner a Žirková jako klíčová hráčka na perimetru teď nemohla několik dní trénovat. Netušili jsme, jak na tom bude. Ona ale byla příjemným překvapením," podotkl k 32minutovému vystoupení Bojničanky. K šesti asistencím přidala 16 bodů, trefila 4 trojky ze 7 pokusů, včetně jedné své již téměř tradiční - "odeskové".

Když se Brno začalo zodpovědněji vracet při brejcích domácích, zbývalo mu pokrýt už "jen" distanční palbu USK, především z rukou Maltsi (trojky 9/4) a Elhotové (7/2, dvojky 6/4). "Bránit trojky speciálně u těchto dvou je ale těžké. Mají velmi rychlé vypuštění střely a pak stačí sebemenší chyba," řekl Havlík, podle nějž obrana Brnu zápas vyhrála.

Bídná třetí čtvrtka USK prý pro jeho hráčky nebyla překvapením. "Je to naše nejhorší čtvrtina každý zápas," zdůraznila Kateřina Elhotová. "Zápas jsme prohrály v obraně. Po turnaji v Moskvě tam byla cítit únava," přiznala stejně jako třeba Evanthia Maltsi. To se jako omluva zřejmě příliš nezdálo kouči Luboru Blažkovi, který po utkání beze slova a zadumaně rázoval po hale. Asistent Beneš náročnost turnaje zmínil, ale prohru na něj svádět nechtěl.

Elhotová i Beneš se shodli, že tým se příliš uchyloval ke střelbě z dálky, ač právě ta mu do značné míry vyhrála titul. "Měly jsme chodit víc dolů, než to jen posílat na křídlo a střílet trojky. Třeba já jsem ale na hru dovnitř neměla moc pozice," řeklo křídlo USK. "Posily jsme si přivedli právě na to, abychom herní model změnili, hra se rozložila a nevisela na střelcích z dálky. Abychom to nemuseli šít jako Evina nebo Káča. To se ale v zápase nedělo," soudil Beneš.

Měl na mysli i to, že při absenci Whalen (zranění oka) Kateřině Bartoňové, za řízení hry týmu na turnaji v Rusku chválené, dlouhé hráčky příliš nepomáhaly "otevřít" obranu clonami. Pivotce Kiretě podle asistenta chybí kondice, očekávaný výkon nepředvedly ani Kublina s Tamane a tak z podkošových hráček panovala spokojenost jen se 17bodovou Američankou Kraayveld, jež dostala přednost pro tuto sezonu před Nykeshou Sales.

Třetí čtvrtku ovládla brněnská zkušenost Horákové, Žirkové, Vítečkové, McWilliams a Kulichové. Skoro všechny koše sázely do nezformované obrany. A při mnoha inkasovaných bodech už se USK nedostal k brejkům z první půle. "Při postupném útoku Brna jsme zase rychle chtěly získat balon a soupeřky naše riskování excelentně trestaly, když dopravovaly míč na volné střelkyně," řekl Beneš.

Toho zaskočil i vyšší počet ztrát, tedy hlavně ty od zkušeného dua Maltsi (6) ? LeDréan (3). "Přitom turnaj v Rusku jsme odehráli precizně a i proti vysunuté obraně americké reprezentace měli pod deset ztrát. Ztrátami jsme ale s Brnem neprohráli." Dalším důležitým faktorem byl vyhraný doskok týmu Frisco v poměru 37-27, jen Kulichová s McWilliams spolu měly 17 míčů.

Právě podle Taj McWilliams, vracející se po čase opět do Brna, hrála v duelu roli hrdost brněnských hráček. "Pořád tam byla ta bolest z porážky ve finále. Holky jako Suzy, Machová, teda já pořád říkám Machová, ona už je Horáková, ví, co mají dělat a zahrály vážně dobře."

Zklamala americkou veteránku dost skromná návštěva? "Vlastně jsem to tu nikdy nezažila plné, ani dřív s Brnem. Ráda bych to zažila, pro ženy je důležité, aby fanoušci přišli a podpořili je, protože pro nás to byl fakt důležitý zápas. Fanoušci by si toho měli všimnout a přijít. Vím taky, že v Praze žije spousta cizinců, kteří by mohli dorazit a pobavit se."

Ve třech ze čtyř zbývajících duelů 5. kola uspěly rovněž hostující celky. Doma vyhrály jen Strakonice se Slovankou MB 74-59. Trutnov si dojel pro výhru 73-60 na Valosun Brno, kde proti domácím o 15 bodů víc vytěžil na čáře trestných hodů, navíc ovládl doskoky. Hradci Králové doma nepomohlo 8 doskoků a 12 bodů při 8 střelách z pole Horákové. Tým měl proti kvartetu Karlových Varů jen trio dvojciferných střelkyň a podlehl 61-77. V duelu dvou celků bez vítězství si první výhru (60-59) připsalo v pražském derby družstvo VŠ v hale BA Sparta.

-paz-
Foto: ZVVZ USK Praha