"Kindergarten Cop" Kotas: "Budeme lepší"

07.10.2009 - Redakce
počet přečtení: 2084
vytvořeno 07.10.2009, upraveno 07.10.2009

Je mu 24 let a kapitánuje v USK Praha: mateřské školce, kde je mezi samými zajíci nazýván veteránem. "Jo, trenér už si ze mě dělá srandu,"...

Je mu 24 let a kapitánuje v USK Praha: mateřské školce, kde je mezi samými zajíci nazýván veteránem. "Jo, trenér už si ze mě dělá srandu," přiznává reprezentační křídlo Lukáš Kotas. "Ještě se tak rozhodně necítím, ale na tréninku už klukům něco vysvětlím, poradím."

Buď jak buď, jeho tým vykročil do sezony nejlepším možným způsobem. Přesvědčivým vítězstvím 97:83 v Ostravě, kterou velkou část zápasu drtil zónovou obranou. "Ale vyplynula až z utkání. Trenér se pro ni rozhodl po odehraných pěti sedmi minutách. Soupeř do ní sice nějaké trojky dal, ale celkově se do ní nechytil. Navíc ztrácel balony a my ze zisků chodili dopředu."

USK zónu v dalším průběhu kombinoval s osobním krytím. "Když ale Ostrava něco chtěla zkusit, přešli jsme pokaždé do zóny." Ostrava celkem vyslala 37 trojkových střel, 15 proměnila. Ale všechny podle Kotase nebyly jen do zónové obrany. "I osobku jsme hráli zataženější, ale oni hlavně ve střední části zápasu tolik nedávali. Naštěstí. Hodně střel měli nebráněných."

45 bodů Nové huti zpoza oblouku USK mohl unést, protože domácí z dvojek a šestek přidali dohromady už  "jen" 38 dalších. "Stabilní body zpod koše a hra zády v dolním postavení jim chyběly. Absence hráče typu Arnolda byla znát. I trenér Hummel už řekl, že dolů někoho budou muset sehnat."

Ovšem i Pražané postrádají pod košem silovou personu s nůšemi doskoků a podstoupených soubojů, jakou byl naposledy Platt. "Teď budeme mít střelce a hru zepředu. Ford, naše nová posila na místo dlouhého, je spíš skokan."

Hra USK by proto měla být ještě rychlejší, s body z brejků. K tomu se ideálně hodí nový rozehrávač McKay, v Ostravě hrající první profi zápas kariéry. A zápas jako hrom: 27 bodů a 6 doskoků. "Dával i těžké střely, chodil jeden na jednoho, prostě mu to vyšlo," chválí Kotas.

Noví Američané v USK jsou podle něj v přípravě ještě větší "makáči", než byli borci ze zámoří dosud. "Ještě si na sebe musíme zvyknout, ale jsou dobří a nehoní se za statistikami."

Trenér NH Zdeněk Hummel si po utkání stěžoval na defenzivu svého týmu. "Jak Mitchell, tak ani ostravští mladíci nestačili na McKaye. Díky jeho průnikům a přečíslení jsme měli volné pozice ke střelbě."

Kotas přiznává, že tým překvapilo, když na ně v ostravském dresu vyrukoval exreprezentant a nová posila Nové huti Ivo Kresta. "Hráč s jeho zkušenostmi mladým klukům pomůže. I svým přístupem."

A jak se USK vyrovná s odchodem především kvarteta Hamm, Platt, Satoranský a Vukotič? "Bude ještě větší šance pro ty mladší, Slavíka, Hrubana nebo Vocetku. Musí se chtít poprat o minuty na hřišti. Odchod Satoranského je určitě velmi citelný, ale McKay bude na rozehrávce dobrý. Budeme hrát letos jinak a já věřím, že budeme lepší."
 
-paz-