"Dokoupil a Krakovič už museli dostat prostor!"

09.11.2009 - Redakce
počet přečtení: 2558
vytvořeno 09.11.2009, upraveno 09.11.2009

Odbránit v utkání jednu čtvrtinu pod deset bodů, to už si může tým uložit do vitríny exkluzivních úspěchů. Ale dvě za sebou? To se jen tak nevidí! Prostějovští Orli to čerstvě zvládli. Odnesla to pardubická Synthesia...

Odbránit v utkání jednu čtvrtinu pod deset bodů, to už si může tým uložit do vitríny exkluzivních úspěchů. Ale dvě za sebou? To se jen tak nevidí! Prostějovští Orli to čerstvě zvládli. Odnesla to pardubická Synthesia. Za druhý poločas duelu 11. kola se zmohla na bídných 14 bodů, osm ve třetí a šest ve čtvrté čtvrtině. Její bilance v NBL poklesla na 6-5.

To celek z Hané si polepšil už na 10-1 a dál prokazuje, že svůj cíl skončit druhý po 44 kolech myslí nad míru vážně. Svému kouči Peteru Bálintovi zároveň dal nejlepší možný dárek k završení čtvrté dekády života na planetě Zemi.

Tedy ještě jednou - jak lze velmi ambicióznímu soupeři s víc než solidní palebnou silou povolit pouhých 14 poločasových bodů? "Bylo to naší osobní obranou, jinou jsme vlastně ani nepoužívali. Ve třetí čtvrtce jsme vyvinuli obrovské nasazení a v poslední už soupeř moc nezlobil. Trochu už to vzdali," vypozoroval Bálint. "Za celý poločas měli tak dvě tři volné střely. Pořád to zkoušeli zvenku, a když už to poslali pod koš, měl situaci pod kontrolou Aleš Chán."

"PARDUBICE? PŘÍLIŠ INDIVIDUÁLNĚ"

Podle kouče z orlího hnízda ani nebyla příliš nutná velká výpomoc a extrémně rychlá rotace. "Pardubice hrály hodně individuálně. Rozehrávač Wright to z ruky moc nepouštěl. A když to šlo dolů na pivoty, další přihrávky ven už nenásledovaly."

Bálint si po první čtvrtce ligy nepochvaluje z posil jen druhého nejužitečnějšího hráče ligy Chána, ale prakticky všechny letní posily. "Odvádějí, co se čekalo. Zatím skoro pokaždé odehrály standard. Pokud se někomu nedařilo v útoku, aspoň obranou to vždy nahradil."

Ano, obrana. Alfa a omega basketbalu. Nejinak to platí i pro slovenského kormidelníka. Při posilování hleděl nejvíc na to, jestli hráči jsou OCHOTNÍ bránit. Dalším kritériem byly lidské kvality: jak se hráč chová v kolektivu, jak působí navenek i dovnitř týmu. Až pak přišly na řadu basketbalové dovednosti.

Po řadě hráčských extempore z let minulých je zatím mezi Orly klid. A obrana? Z 81 bodů na zápas v minulé sezoně se vybrousila až na 69 letošních! Rozdíl? Tucet bodů! "Loni i letos, pořád požaduju totéž, ale vychází to od hráčů. Musí chtít a věřit tomu, že obrana přináší vítězství."

MLADÉ PUŠKY ÚTOČÍ

Komu obrana, vedle solidních útočných kvalit, vynesla místo dokonce v základu, je 21letý mladík Petr Dokoupil. Za 14 minut stíhá 5,5 bodu a po 11 zápasech má bilanci trojek 28/13. "Znám ho víc než pět let. Ten prostor už musel dostat. Ukázal, že na to má a že s ním do základu můžeme počítat. A na věku tady vážně nezáleží. Důvěru nám plně splácí, jeho čísla jsou na něj slušná. Předvedl se i proti Nymburku. Ovšem naše základní pětka se může do budoucna obměnit."

Bálint bude Dokoupila i dál využívat na křídle. Má sice jen 191 centimetrů, ale to v NBL podle kouče není problém. "Navíc on typově není rozehrávač."

I další mladá puška natáčí pravidelně o víc než dvě minuty na zápas víc než v minulé sezoně. Pivot Jakub Krakovič hrává v čerstvých 19 letech kolem osmi minut s třemi body a 1,5 získaným faulem. Při 205 centimetrech bude muset nějakou hmotu k nyní udávaným 87 kilům ještě přihodit, přesto: "I on je jedním z těch, co jsou v klubu už delší dobu. V přípravě dokázal, že má ohromný potenciál být platný. I on musí minuty dostávat a já se je snažím hledat," říká kouč.

Před sezonou chtěl mít 12 platných hráčů. Nyní má 11 borců s průměrnou potencí 5 bodů a vyšší. "Chci, abychom tu rotaci více hráčů udrželi a mohli hrát ve vysokém tempu po celou sezonu," plánuje. A ač nemínil přehnaně cílit na trojkovou střelbu, má v týmu hned pětici hráčů, co za 11 kol doručili do obroučky 13 nebo 14 projektilů zpoza oblouku. Ruku na to mají prakticky všechna křídla i někteří z pivotů.

Co lodivodovi Orlů dělá další radost, jsou zvyšující se návštěvy domácích zápasů. Souboj s Pardubicemi sledovalo téměř 1500 lidí. "Vyhráváme, tak se jim to zatím líbí," podotýká trenér, který od fanklubu k nedělním 40. narozeninám dostal dárkový koš a basketbalovou sošku. "Překvapili mě. Byla to ukázka sympatií nejen ke mně, ale k celému týmu."

-paz-
Foto: BK Prostějov