PROSINCOVÝ BASKET MAGAZÍN JE TU!

07.12.2009 - Redakce
počet přečtení: 5440
vytvořeno 07.12.2009, upraveno 07.12.2009

Desítky prstů ťukaly do klávesnic celý měsíc a stovky myšlenek a nápadů se staly základem pro další veleporci materiálů v prosincovém čísle BASKET MAGAZÍNU, které právě míří do vašich schránek a prodejen tištěných médií...

Desítky prstů ťukaly do klávesnic celý měsíc a stovky myšlenek a nápadů se staly základem pro další veleporci materiálů v prosincovém čísle BASKET MAGAZÍNU, které právě míří do vašich schránek a prodejen tištěných médií.

CO NA VÁS ČEKÁ?

* KOUČ KNICKS MIKE D´ANTONI EXKLUZIVNĚ PRO BASKETMAG
* LUBOŠ BARTOŇ: HRAJTE S VÍCE ČECHY!
* TOMÁŠ SATORANSKÝ BEZ ŘIDIČÁKU V ACB
* TRENÉŘI UDĚLOVALI HERECKÉ OSCARY NBL
* VYBRALI JSME "BEST OF CHEERS" LIGY MUŽŮ
* PROČ SI KAMILA ŠTĚPÁNOVÁ VYZDOBILA CELÁ ZÁDA?
* VELKÁ SOUTĚŽ S LG O ŠEST SUPER MOBILŮ!
* VRAŽDA NA MOSKEVSKÉM BULVÁRU: SHABTAI VON KALMANOVIČ
* SVĚTOBĚŽNÍK IVO KRESTA: 15 LET NA CESTÁCH
* JAK SE HLEDÁ LEPŠÍ ANGAŽMÁ: TEREZA BRANTLOVÁ
* PROČ NESLYŠÍ IVANA VEČEŘOVÁ V ISTANBULU TELEVIZI?
* NESPOUTANÝ AFRICKÝ VIKING JOAKIM NOAH
* MONEY, MONEY, MONEY ANEB KDO BUDE MÍT NA LEBRONA?
* UČITEL STŘELBY NA KANÁRECH JOSEF JELÍNEK
* ELITNÍ SNAJPR SLOVENSKA POLAKOVIČ MILUJE UMĚNÍ
* IRMA VALOVÁ: MASÉRKA V KOŇSKÉM SEDLE
* SLEDUJETE NBA TV A POSLOUCHÁTE RAKIMA?
* MAXIPOSTERS: KALENDÁŘ S REPREZENTANTY A HANA HORÁKOVÁ


VYCHYTÁVKY Z ČÍSLA

Basketmag byl nebývale poctěn a v předstihu dostal nezvyklý vánoční dárek v podobě exkluzivního rozhovoru s králem italských palubovek 80. let a pionýrem mezi všemi trenéry Mikem D´Antonim. Současný kormidelník New York Knicks má za sebou hráčských i trenérských úspěchů na několik kariér, na nic si však nehraje, rád se od srdce zasměje a ve svém nabitém programu těsně před startem NBA Basketmagu věnoval interview, které najdete doplněné o story jeho famózní kariéry.

Dva materiály s borci v ACB, nacházejících se na opačných pólech kariéry, jsou rozhovory s Lubošem Bartoněm a Tomášem Satoranským. První, ač nyní po těžkém zranění, je na vrcholu v prakticky nejslavnějším klubu Evropy. Druhý po navršení plnoletosti sbírá na hřišti minutku po minutě. Zatímco první má španělštinu v malíku, z auta do auta si u Nou Campu zamává s největší fotbalovou hvězdou kontinentu Lionelem Messim, nebo může řešit, zda by ještě nezkusil Panathinaikos, druhý si ještě plete signály s "béčkem", řidičák ani nemá a v narvaných sevilských autobusech jazyk teprve zuřivě drtí.

Když basketbalového magnáta a mocného byznysmena Shabtaie von Kalmanoviče nájemní zabijáci provrtali kulkami na moskevském bulváru přímo v autě, ocitl se v šoku nejen ruský podkošový svět. Bývalý špion KGB, který si odseděl několik let v izraelském žaláři, do Ruska dovezl i Michaela Jacksona a kluby pod jeho vedením dobyly trofeje v mužské i ženské Eurolize. Média však také zhusta propírala jeho kontakty na podsvětí. Každopádně něco z osudu rodáka z Litvy, který nejen s hráčkami Spartaku jednal jako s bohyněmi, zůstane stejně jako jeho jmění i datum narození zřejmě navždy zahaleno tajemstvím.

Kamila Štěpánová je nejlepší střelkyní nováčka ligy VŠ Praha. A také má největší vytetovanou ozdobu ze všech hráček v soutěži. Pokud jste ji ještě neviděli, díky Basketmagu máte konečně možnost. Hodnocení už je na vás. Sluší se jen říct, že čerstvě 21leté pivotce rozhodně nechybí odvaha.

Trenéři všech 12 týmů v Mattoni NBL se vůbec nezdráhali, když měli vybrat hereckou elitu v lize mezi hráči, kteří hlavně v obraně umí leccos přihrát a hodit sebou o zem, aniž by to sudí odhalili. Co v této oblasti vadí českým koučům, kolik herců v lize napočítali a na kolik borců si dává pozor elitní český arbitr Robert Vyklický? Dozvíte se v tématu čísla.

A teď něco pro soutěživé čtenáře! Basketmag přichystal společně s LG velkou soutěž, v níž bude v osudí především šest nádherných mobilů LG GD510 POP. To už stojí za to!

Dále zjistíte, že i maltští poslanci, navíc šéfové klubů, se potýkají s napadáním médií z nekalostí v univerzitních škamnech. Přečtete si, jak německá "Kobra 11", jejíž revírem je dálnice, lovila neplatiče hotelových dluhů Dennise Rodmana, v Komiksu na vás čekají další zničující informace o důsledcích viru H1N1 a k tomu zjistíte spousta zajímavého o hip-hopovém guru Rakimovi nebo nových možnostech NBA TV.

Na žhavých stránkách 46 a 47 vám představíme výběr toho nejpoutavějšího mezi cheerleaderkami v NBL a rozhovor s jejich superstar Šárkou Křehlovou, budoucí pedagožkou, jíž v pardubické aréně shlíží z kostky do výstřihu zvídavá kamera.

Ivu Krestovi jednou maminka řekla: "Tak běž". A on šel. V 17 letec vyrazil do Ameriky na střední školu a vrátil se až letos. Po 15 letech do Ostravy. Světoběžník s americkou manželkou má o glóbu za hranicemi hodně co vyprávět.

Tereza Brantlová tvrdí, že je jako "bílé maso", přesto odmítá hrát pod cenou. O všemožných zákoutích a strastech hledání a čekání na nové angažmá vypráví velmi poutavě. Ostatně ani na fotografiích nevypadá vůbec špatně.

To její kolegyně Ivana Večeřová, další "kočka z plakátu", má momentálně v Galatasarayi Istanbul relativní jistotu. Jen se někdy ztěžka vyrovnává s nástrahami velkoměsta, kde si řidiči při jízdě sami tvoří dopravní pravidla a kde "zítra" může znamenat cokoliv od pozítří po měsíc.

Irmě Valové už pro změnu basketbal mnoho neříká. Dosáhla v něm totiž tolik, že zběhla zcela jinam. Do koňského sedla a také k masážím.

To Josef Jelínek se světa pod dvěma obručemi ve výšce "tři pět", jež se staly jeho osudem, zřejmě nikdy nenabaží. A pochvaluje si svůj nový džob na prestižní akademii ve vysněné destinaci: na Kanárských ostrovech.

Štěpán Vrubl v dotazníku odhalí, v jaké situaci se pustí do verbálního křížku s divákem, a co dělá druhý den, když nemůže snést porážku.

Zajímavé koníčky mají pardubický Maurice Hampton a slovenský ostrostřelec Vincent Polakovič. První skládá hip-hopové texty, ale nevábí ho zpěv samotný. Druhý si zamiloval umění díky otci, který založil famózní bratislavskou galerii.

Proč je chicagský Býk Joakim Noah v zámoří slavnější než jeho otec, slavný tenista? Dozvíte se v dalším akčním příběhu z NBA. V dalším materiálu z nejlepší ligy světa snadno zjistíte, kdo bude mít v létě na LeBrona Jamese, pokud nebude chtít platit velkou daň z luxusu. To Saša Vujačič z Lakers už svůj luxus zřejmě našel. Jmenuje se Maria Šarapovová a vypadá to na slušný románek.

A co ještě? Přečtete si, proč neuspěli někteří slovenští borci v NBL, na čem stojí základy osobní obrany Sergia Scariola a také, jak funguje další zdejší mládežnický projekt: Future Stars.

Tedy pěkné adventní čtení...


A NYNÍ HITOVÉ UPOUTÁVKY Z NOVÉHO ČÍSLA

VIZIONÁŘ ZE ZÁPADNÍ VIRGINIE
BASKETMAG zpovídal přes oceán unikátního kouče Mikea D´Antoniho

Málokdo se mu může v úspěších rovnat. Přesto stále bojuje s větrnými mlýny nedůvěry. "Když jsem začal ve Phoenixu, bylo to: Nikdy nevyhrajete jenom běháním. Jenže my jsme to rozpálili. Pak to bylo: Tohle nikdy nevydržíte. A my jsme vyhráli konferenční titul. Pak mi tvrdili: Nedokážete porážet týmy v play-off. Porazili jsme Memphis a Dallas. A tak jsem uslyšel: Nemáte šanci vyhrát to celé? Já se ale nikdy nevzdám. Dokud jim nedokážu, že se všichni pletou." Ne, Mike D´Antoni se opravdu nikdy nevzdá! A nikdy se nezmění. Ani teď v New York Knicks, kde slyší pochyby od samého začátku. Více už v příběhu legendy Itálie a fenomenálního ofenzivního vizionáře, který BASKETMAGU poskytl interview přes šířku Atlantiku.

"BARCELONA JE NEJVÍC"
Když Luboš Bartoň a Lionel Messi narazí v autě na fanatické fanoušky

Hrát za FC Barcelona! Sen každého sportovce. U fotbalistů to platí téměř na sto procent a ani pro basketbalistu to není jiné. Aspoň pokud jde o Evropu. Jméno katalánského velkoklubu má zvuk, co se dá těžko s něčím srovnat. Ten sen se splnil 29letému reprezentantovi Luboši Bartoňovi, který po dvou letech v sousední Badaloně už třetím rokem obléká dres Regal FC Barcelona. V poslední době neprožíval právě nejšťastnější období. Zotavuje se z nepříjemného zranění achilovky a už se nemůže dočkat, až - snad už brzy - vyběhne se spoluhráči znovu na palubovku.

"PLETOU SE MI SIGNÁLY"
Tomáš Satoranský poznává nástrahy velkobasketu a šprtá se v busu

Dávno před završením plnoletosti nastupoval v základní pětce reprezentace, ovládl smečování na ligovém All-Star Game a sbíral body za přiměřenou suverenitu i sebevědomí. Stačil ale intenzivnější kontakt s vrcholným španělským basketbalem a už lapal po dechu. "Všechno je strašně rychlý!" přiznává Tomáš Satoranský, 18letý rozehrávač Cajasolu Sevilla.

SMRT "LITEVSKÉHO DONALDA TRUMPA"
Strhující příběh Shabtaie von Kalmanoviče, magnáta a exšpiona KGB

"Na světě není nikdo, koho bych se měl obávat." Osudná věta, kterou ze svých úst často sebejistě vypouštěl mocný boss Shabtai von Kalmanovič, už neplatí. Naopak se nad ní jako memento vznáší mrazivý přízrak smrti. Tak dlouho si byl bývalý agent KGB jist vlastní nedostižností, až jeho tělo zkraje listopadu provrtali kulkami na jednom z bulvárů v centru Moskvy dva nájemní zabijáci. Z "devítek", namířených ze stříbrné lady, šlehlo skrze dveře magnátova luxusního mercedesu dvacet výstřelů. Téměř polovina z nich měla smrtelnou moc.

"OSCAR" PRO ŠTĚPÁNA VRUBLA
Tucet trenérů zvolil nejlepší herce z Mattoni NBL

Od rozhodčích i klubové asociace už nejednou zaznělo, že herectví, simulování a nejrůznější "přivolávání" útočných faulů soupeře se v NBL podařilo odstranit na periferii. Ligoví trenéři na to však mají často dost jiný názor. Ani jeden neodmítl zapojení do ankety Basketmagu mezi všemi 12 kormidelníky soutěže, hledající "Nejlepšího herce" v současném ligovém pelotonu čítajícím plus minus 150 borců. Ač o prsa, přesně o čtyři body, vybrali trenéři na první místo, a hereckého Oscara tedy udělili, brněnskému rozehrávači Štěpánu Vrublovi. Vicemistrem je ostravský Marek Stuchlý a bronzový Radoslaw Hyzy z Prostějova.

UČITEL NA KANÁRECH
Josef Jelínek zdokonaluje útočné vlohy talentů v elitní akademii

Nejlepší střelec domácí historie Josef Jelínek momentálně žije na Kanárech. Neválí se tam ovšem na pláži jako turista. Má své poslání, trénuje v akademii basketbalové talenty. V Las Palmas zlepšuje jejich střelecké vlohy a dostává jim do hlav nejdůležitější informace. A k tomu se sám denně učí španělsky.

KDYŽ NENÍ SLYŠET TELEVIZE
Ivana Večeřová: ze spánku ji budí třetí válka z letiště Istanbul

Když se pivotka Ivana Večeřová stěhovala z Valencie do Istanbulu, nechápala, co její sportovní kolegové v Turecku míní větou: "Vítej v blázinci." Teď už pomalu začíná tušit. Žije v zemi, kde se dívky sice oblékají vyzývavě, avšak mnohé se sprchují v prádle. A kde fanoušci jsou blázniví stejně jako doprava. "Turecko je země paradoxů. Člověk to musí sám zažít, aby pochopil," míní mistryně Evropy i vítězka Euroligy. "Poznávám náboženství, život tady i velké ovlivnění lidí otcem Turků Atatürkem."

Petr Hamták