Preview: 9. kolo Mattoni NBL

29.10.2009 - Matěj Sýkora
počet přečtení: 2011
vytvořeno 29.10.2009, upraveno 29.10.2009

Počasí nabírá na sychravosti - nač se trápit pod otevřeným nebem, když člověk může zažít nevšední zážitky i pod střechou? Například v basketbalových arénách na zápasech devátého kola Mattoni NBL!

Basketball Brno - BK Synthesia Pardubice
30. 10. 2009, 18:00
rozhodčí: M. Vondráček, M. Kučera, J. Baloun

Brněnští basketbalisté by si v páteční předehrávce rádi připsali svou letošní čtvrtou výhru, ale v cestě jim bude stát těžký sok - Pardubice. Aby mohli uspět, potřebují domácí větší vyrovnanost výkonů od svých klíčových hráčů (zejména Černošek, Vrubl). Přestože opory Synthesie také prozatím neatakují strop svých herních možností, v širším pardubickém kádru se častěji najde hráč, jenž je schopen utkání rozhodnout. Může se jednat o velice vyrovnané střetnutí, avšak pardubický kůň ve znaku východočeského města by měl v sobotu večer nakonec řehtat blahem. 
Tip Basketmag.cz na vítěze: Pardubice
Tip sázkových kanceláří: Pardubice

ČEZ Basketball Nymburk - BK Prostějov
31. 10. 2009, 16:00
rozhodčí: R. Vyklický, R. Paulík, V. Kurz

Po devátém kole zbude už jen jeden tým s plným bodovým ziskem! Bude to favorizovaný Nymburk, anebo "namotivované" hejno hanáckých Orlů? Aktuální forma jen těžko napoví a tak rozhodujícími faktory by mělo být domácí nymburské prostředí a síla kádru mistrů, který je přeci jen papírově o něco kvalitnější než ten prostějovský. Rozhodně ale očekávejme strhující duel prošpikovaný skvělými individuálními výkony i dramatickými okamžiky. Až po uši je nabit motivací pivotman Aleš Chán, jenž se hodlá trenéru Katzurinovi předvést v plné parádě.    
Tip Basketmag.cz na vítěze: Nymburk
Tip sázkových kanceláří: Nymburk

NH Ostrava - Sokol Vyšehrad
31. 10. 2009, 17:30
rozhodčí: P. Vrážel, I. Matějek, M. Janovský

I na opačném konci tabulky dojde k důležitému milníku: po devátém zápasu bude už jen jeden celek bez výhry v soutěži. Dá se očekávat, že trpkými "šťastlivci" budou domácí, kteří se sice již zvedli z herní mizérie z úvodu sezóny, ale stále ne a ne zvítězit. Dle dosud odehraných kol se dá říci, že vhodnější příležitost k protržení černé série si nemohou přát. S výkony Vyšehradu jsou, pravda, často spojována adjektiva jako sympatický, či bojovný, bohužel, jen to v Mattoni NBL nestačí. Rozehrávač Mitchell a mladý střelec Palyza by měli dovést domácí ke kýženému triumfu.
Tip Basketmag.cz na vítěze: Ostrava
Tip sázkových kanceláří: Ostrava

USK Praha - Mlékárna Miltra Nový Jičín
31. 10. 2009, 17:30
rozhodčí: V. Lukeš, M. Macela, L. Lukeš

Domácím končí náročná série zápasů s favorizovanými celky, v níž se jim s oponenty příliš nedařilo. Mladý tým USK je nevyzpytatelný a kdykoliv může ve známém prostředí Folimanky výrazně překvapit, přeci jen by si ale hosté měli dvoubodový příděl do tabulky pohlídat. Pokud Miltra předvede tak koncentrovaný a kolektivní výkon jako naposledy proti Kolínu, bude pozice vysokoškoláků těžká asi jako přejedený Shaquille O´Neal. Diváky by měl dostávat do varu především souboj zámořské zkušenosti a mládí v podání rozehrávačů Sanderse a McKaye. 
Tip Basketmag.cz na vítěze: Nový Jičín
Tip sázkových kanceláří: Nový Jičín

BC Kolín - BK Breda & Weinstein Opava
31. 10. 2009, 17:45
rozhodčí: P. Hruša, M. Kučera, V. Znamínko

"Tak snad už konečně!" volají v Kolíně po několika těsných prohrách v řadě. V posledním utkání proti Novému Jičínu sice měli Polabané daleko k úspěchu, avšak v předchozích duelech dokázali srdnatě bojovat s nejlepšími ligovými celky. Soupeři z Opavy jsou v herní pohodě, přesto nepojedou do Kolína v optimálním rozpoložení - zranění dvou důležitých hráčů (Šiřina, Štec) náladě v družstvu rozhodně nepřidá. I přes nekompletní kádr jsou Slezané schopni domácí potrápit, na vývoji utkání se především podepíše aktuální forma a fyzická kondice amerických opor, které byly v předchozích kolech maximálně vytěžovány.
Tip Basketmag.cz na vítěze: Kolín
Tip sázkových kanceláří: Kolín

BK Děčín - Karma Basket Poděbrady 
31. 10. 2009, 18:00
rozhodčí: V. Galajda, M. Vondráček, J. Kec

Děčín v letošní sezoně prozatím hraje uvolněně a své výkony používá jako roubík na škarohlídy, kteří severočeskému celku po letním odchodu některých hráčů nevěřili. Poděbrady si "užívají" kompletního kádru a v sobotním střetnutí se mohou soustředit na zlepšování svého herního projevu, neboť mohou pouze překvapit. Přestože jsou domácí zřejmým favoritem, utkání slibuje zajímavé momenty: souboj Pavla Houšky s Castleberrym, nebo návrat Kevina Thomase do svého bývalého působiště.   
Tip Basketmag.cz na vítěze: Děčín
Tip sázkových kanceláří: Děčín

Absence klíčových hráčů: Protentokráte nezůstane jen u Roberta Šaroviče; nejistý je start nymburského playmakera Arthura Lee, stejně jako poslední děčínské posily Pavla Novotného. V týmu Opavy bude vinou výronu kotníku chybět Jakub Šiřina a zřejmě i Marek Štec (problémy se zády).

Změny na soupiskách: V kádrech týmů je i v rozehrané sezóně živo: Poděbrady již v minulém kole představily novou posilu Kevina Thomase, naopak celek Kolína se rozloučil s ex-kapitánem Jiřím Novotným a ostravský dres přes hlavu více nepřetáhne pivot J. R. Inman.