Premier League za rok v britském basketbale?

13.10.2009 - Redakce
počet přečtení: 1983
vytvořeno 13.10.2009, upraveno 13.10.2009

Horká novinka přichází z Anglie. Majitelé tamních fotbalových klubů z Premier League by se mohli stát i zakladateli profi basketbalových týmů. Ty by hrály v nové britské lize a nesly by jména fotbalových klubů...

Horká novinka přichází z Anglie. Majitelé tamních fotbalových klubů z Premier League by se mohli stát i zakladateli profi basketbalových týmů. Ty by hrály v nové britské lize a nesly by jména fotbalových klubů. Jde o součást plánu, "řízeného" ze Spojených států, na získání výraznější úlohy v britském basketbale.

Američtí vlastníci klubů z Premier League jako rodinný klan Glazerů (Manchester United), Tom Hicks a George Gillett (Liverpool) a Randy Lerner (Aston Villa) jsou mezi vytipovanými investory nového projektu, tedy Britské Basketbalové Asociace (BBA), zaštítěné někdejšími manažery z NBA a dalšími americkými byznysmeny.

BBA se podle listu Financial Times snažila i o spolupráci se stávající Britskou Basketbalovou Ligou, organizovanou dosud na poloprofesionální bázi, ale její nabídka byla odmítnuta.

BBA by měla ostartovat už v příští sezoně. Nejprve s osmi týmy, působícími ve velkých metropolích, a se 42 odehranými zápasy za sezonu. Projekt, potřebující nyní shromáždit 25 milionů dolarů, by podle BBA umožnil vyplácet hráčům platy pěti- až desetinásobně větší, než jaké nabízí BBL. Navíc by basketbal navýšil svou propagaci před chystanou olympiádou v Londýně 2012.

Šéf BBA Ron Scott, někdejší investiční makléř z Wall Streetu, řekl, že Británie byla dosud poslední nezmapovanou zemí basketbalu a že tento sport čeká velký průlom. "Sport se nemůže rozvíjet bez solidní profesionální soutěže. Basketbal je druhý nejrozšířenější sport na světě. Zájem tu je a demografické faktory jsou příznivé. Rozhodně se nesnažíme objevovat již objevené."

BBA by zprvu vlastnila v každém klubu většinu a poskytovala provozní kapitál na pomoc s vybudováním a financováním týmů. Šéf investiční banky Seymour Pierce Keith Harris, jeden z nejschopnějších vyjednavačů velkých obchodů v britském fotbale, by se měl postarat o kontaktování potenciálních britských investorů. Další profesionálové budou tutéž aktivitu vyvíjet v USA.

Zpráva o BBA se dostala do světa v souvislosti s nedávným duelem NBA Europe Live v Londýně. Jen mimochodem: NBA před několika dny oznámila, že prodala svá televizní práva pro Británii televizi ESPN jako součást svého plánu expandovat do Evropy. NBA zároveň chce mít do osmi let vlastní evropské týmy, které by se do zámořské soutěže zapojily. Její šéf David Stern už se s manažery BBA také setkal.

-paz-