Poděbrady už nechtějí být lacinými korálky. Paskovský: "Thomase jsme neukradli"

10.11.2009 - redakce
počet přečtení: 2225
vytvořeno 10.11.2009, upraveno 10.11.2009

Poděbrady doma a venku, to je jako briliantový náhrdelník vedle laciných korálků z pouti. Tak to v Mattoni NBL platilo v minulé sezoně. Karma ve své malé hale dokázala přestřílet i věhlasné soupeře, zatímco venku bodovala jen velice sporadicky...

Poděbrady doma a venku, to je jako briliantový náhrdelník vedle laciných korálků z pouti. Tak to v Mattoni NBL platilo v minulé sezoně. Karma ve své malé hale dokázala přestřílet i věhlasné soupeře, zatímco venku bodovala jen velice sporadicky.

Výsledky z minulého týdne tuhle legendu popřely. Poděbrady v dramatické koncovce o koš ztratily domácí zápas s Kolínem, aby si následně prohospodařený bod přivlastnily na USK Praha.

"Po tragickém prvním poločase jsme se tam po přestávce výrazně zlepšili v obraně i útoku a měli jsme skvělou střelbu za tři body," hodnotil kouč Tomáš Hercik. "Zabodovat venku, to je i otázka psychiky. My se letos snažíme leccos změnit, vyhrávat v cizích halách chceme častěji. Na USK se mi zdálo, že hrajeme kolektivněji než domácí. Měli jsme větší chuť vyhrát."

Od šestého Kolína po jedenáctou Ostravu vypadají týmy v lize velice vyrovnaně. Tahle skupina se za pěticí favoritů zřejmě popere o zbývající tři jízdenky do play-off. A Poděbrady nechtějí v postupových vagonech chybět.

"Nechceme to nijak hlasitě vykřikovat do světa, ale pro budoucnost klubu by to bylo důležité," řekl už před sezonou generální manažer Miroslav Paskovský.

Hercik teď dodává: "V téhle zmiňované skupině soupeřů může každý vyhrát s každým. Ze vzájemných zápasů by bylo dobré mít bilanci 3 - 1 nebo 2 - 2, to se bude počítat."

Aby se Poděbrady na tuhle statistiku dostaly i proti sousednímu Kolínu, budou ho muset zaskočit v jeho hale. Domácí zápas ztratily trojkou Jana Pavlíka osm vteřin před koncem. "Rozhodně tam na střelu neměl zůstat sám. Ale takové jsou koncovky," posteskl si Hercik. "My jsme pak ještě měli šanci na útok, zahráli jsme ho přesně podle pokynů, ale Thomas nedal a ani nebyl faulován."

Právě osoba amerického střelce Kevina Thomase ale začíná Poděbradům výrazně pomáhat. Thomas na soupisce nahradil krajana Marvina Rahsada, s nímž klub nebyl příliš spokojen. "Nebyl tak dobrý střelec a zaostával i pohybově. Thomas je kvalitnější hráč," srovnává Hercik.

Thomas měl původně namířeno do prvoligového Ústí nad Labem, v jehož barvách už v minulosti hrával. Po čtrnáctidenních testech v Ústí ho však trochu nečekaně angažovaly Poděbrady. Ústecké vedení se pak rozčilovalo nad nefér praktikami středočeského klubu, dokonce padlo obvinění v tom smyslu, že Poděbrady hráče ukradly.

"Jakékoliv jejich nařčení je naprostým nesmyslem," reagoval Miroslav Paskovský. "Thomas neměl s Ústím žádnou smlouvu, byl volným hráčem, a navíc nás sám kontaktoval. Ověřili jsme si, zda je volný. A když jsme zjistili, že ano, zcela podle regulí FIBA jsme ho zaregistrovali."