Phoenix si vynutil pátý duel: obranou

08.10.2009 - Redakce
počet přečtení: 2770
vytvořeno 08.10.2009, upraveno 08.10.2009

Ostrostřelkyně z Phoenix Mercury zachránily sezonu obranou. Mercury nastupovaly ke čtvrtému utkání Finále WNBA za stavu 1:2 na zápasy, ale dokázaly dokonale utišit vyprodanou...

Ostrostřelkyně z Phoenix Mercury zachránily svou sezonu obranou. Mercury nastupovaly ke čtvrtému utkání Finále WNBA za stavu 1:2 na zápasy, ale dokázaly dokonale utišit vyprodanou halu Conseco Fieldhouse v Indianopolis, která zklamaně přihlížela, jak domácím Fever uniká sen o vytouženém titulu. O něm se bude muset rozhodnout až v pátek v noci v rozhodujícím souboji ve Phoenixu.

Mercury zahájily zápas, ve kterém byly "zády ke zdi", obrovským náporem. V první čtvrtině nasázely do koše domácích 33 bodů, což je rekord historie finále, a vybudovaly si dvouciferný náskok. Ten sice Indiana v čele s opět vynikající Tamikou Catchingsovou dokázala srovnat, ale v závěru rozhodla překvapivě skvělá obrana Phoenixu.

Ten povolil soupeři v poslední čtvrtině střelbu z pole jen 2/13 a nedal mu šanci zdramatizovat koncovku. Pouhých 12 bodů za poslední čtvrtinu je třetím nejnižším počtem v historii finálových zápasů. "V poslední čtvrtině na sebe nikdo z nich nechtěl vzít střeleckou zodpovědnost a jen si přihrávaly míč kolem trojkové čáry," vystihla hlavní problém domácích pivotka Phoenixu Tangela Smithová. "A přesně to jsme chtěly."

Catchingsová, která zaznamenala 24 bodů a 12 doskoků, trefila 11 ze 17 střel z pole. Její spoluhráčka Ebony Hoffmanová přidala 17 bodů (7/10), ale celý zbytek domácího týmu měl úspěšnost z pole jen 25 procent. Nedařilo se především Katie Douglasové, která trefila pouze 2 ze 14 střel.

Naopak Phoenix se nemusel spoléhat jen na dvě hvězdy ? celkem pět hráček nastřílelo dvouciferný počet bodů. Cappie Pondexterová se blýskla 22 body, Penny Taylorová přidala 17 bodů a Tangela Smithová s Dianou Taurasiovou přispěly k výhře 90:77 shodně 16 body.

Rozhodující pátý zápas Finále WNBA 2009 se hraje v noci z pátku na sobotu ve 3 hodiny ráno, záznam z něho vysílá v sobotu po patnácté hodině odpoledne stanice NOVA Sport.

Petr Janouch
autor je komentátorem NBA a WNBA na NOVA Sportu