Nekuřte! Tak vyzývá Číňany Yao

16.10.2009 - Redakce
počet přečtení: 1875
vytvořeno 16.10.2009, upraveno 16.10.2009

Vyrazil do boje za zdraví svého národa! Čínský basketbalový hrdina Yao Ming vyzývá v nové kampani své spoluobčany, aby skoncovali s kouřením...

Vyrazil do boje za zdraví svého národa! Čínský basketbalový hrdina Yao Ming vyzývá v nové kampani své spoluobčany, aby skoncovali s kouřením.

"Nezabíjejte sebe, ani své děti," hlásí hvězda NBA. Podle statistických odhadů v zemi kouří 350 milionů lidí, neboli každý čtvrtý Číňan! Čína je světovou jedničkou ve výrobě tabáku, jeho spotřebě i obětech, které na následky kouření zemřou.

"Buďme první v jiných věcech," radí pivot Houstonu Rockets. Yao se do podobných akcí zapojuje často, stál v čele celonárodních kampaní v boji proti AIDS, nemoci SARS, za dárcovství kostní dřeně či záchranu divokých zvířat.

Doma je hvězdou největšího kalibru, už šestým rokem v řadě je nejlépe placenou čínskou celebritou, díky smlouvám s firmami jako Reebok, Coca Cola, Visa, Apple, Garmin, McDonald´s. Loni si podle časopisu Forbes přišel na 51 milionů dolarů.

Zajímavostí je, že v knize "Operace Yao Ming" tvrdí autor Brook Larmer, že Mingovi rodiče byli čínskými úřady přinuceni ke svatbě s cílem zplodit dominantního sportovce. Yao pak prý byl už od svého dětství pod "speciální" péčí čínských lékařů. Teď jim na oplátku pomáhá v boji proti rakovině plic...

-man-