Největší výzva pro francouzskou ligu

26.02.2021 - red
počet přečtení: 554
vytvořeno 26.02.2021, upraveno 26.02.2021

PŘEVRATNÉ DĚNÍ V PRO A Na hranici dohratelna se ocitla jedna z předních evropských lig - francouszká Pro A, již z předních kontinentálních soutěží postihla v této sezoně vůbec nejdelší odstávka. Na konci února, kdy česká Kooperativa NBL má už zkompletovaných 22 kol základní části, počítá 16 z 18 celků v lize galského kohouta jen 8 až 11 utkání, což se týká i Štrasburku Jaromíra Bohačíka. Přesto vedení soutěže čerstvě schválilo plán, jak ligu dokončit a vyhnout se tak trudnému nedohrání minulého ročníku.

Ve Francii byla liga kvůli covidové kalamitě zastavena v říjnu a od té doby se uskutečnil jen zlomek původně plánovaných utkání, a proto se nyní bude muset šturmovat, aby se stihlo maximum možného plus minus do začátku příprav národních týmů na olympijskou kvalifikaci, tedy zhruba do 20. června. Přímo francouzské reprezentace se sice kvalifikace netýká (účast na olympiádě v Tokiu už má jistou, a pokud by postoupili i Češi, utkali by se na Hrách ve skupině právě s Francouzi), ale řady hráčů z Pro A rozhodně ano.
 


Zbylé zápasy francouzské ligy byly naplánovány do období od 1. března do 15. června a i ty kluby, které dlouhodobě odmítaly hrát před prázdnými hledišti, musely na toto stanovisko rezignovat, protože dohrávat se bude bez diváků.

V březnu každý celek odehraje jen 4 zápasy, ale dál už žádné restrikce na množství utkání nebudou, aby se vše mohlo stihnout. Ligu by namísto klasického play-off měl završit turnaj FINAL 8 (bude-li na něj čas, a základní část skončí do 15. června), přičemž na základě pořadí po základní části (34 kol) se bude postupovat do evropských soutěží.

Až do hlubokého června potažená Pro A může způsobit těžkosti i českému národnímu týmu, jejž už 30. června čeká první duel olympijské kvalifikace v kanadské Victorii. Pokud by se Štrasburku dařilo a postoupil daleko i v rámci ligového FINAL 8, jeden z klíčových lvů Jaromír Bohačík by pak nejspíš musel z Francie vyrazit rovnou do Kanady, jak už ostatně naznačil reprezentační manažer Michal Šob.