Největší zklamání startu NBA? Útok Clevelandu!

31.10.2009 - redakce
počet přečtení: 1790
vytvořeno 31.10.2009, upraveno 31.10.2009

Jeden ze žhavých favoritů NBA Cleveland Cavaliers vstoupil do nové sezóny dvěma porážkami za sebou, a když to určitě není žáadný důvod k panice, fanoušci určitě musí kroutit hlavami především nad dvěma fakty. Za prvé, Cavaliers prohráli dva zápasy, v nichž LeBron James podal své typické fenomenální výkony. Za druhé, ofenziva Clevelandu byla tragická...

Jeden ze žhavých favoritů NBA Cleveland Cavaliers vstoupil do nové sezóny dvěma porážkami za sebou, a když to určitě není žáadný důvod k panice, fanoušci určitě musí kroutit hlavami především nad dvěma fakty. Za prvé, Cavaliers prohráli dva zápasy, v nichž LeBron James podal své typické fenomenální výkony. Za druhé, ofenzíva Clevelandu byla tragická...

LeBron James nastřílel v prvním utkání proti Bostonu 38 bodů, ve druhém na palubovce Toronta zaznamenal svůj 25.triple-double v kariéře (23 bodů, 12 asistencí a 11 doskoků), ale ani to Cavaliers na výhru nestačilo. Těžko říct, jestli může hrát ještě lépe, ale v každém případě zatím posílená sestava Cavs kolem něj nefunguje tak, jak by měla.

Cavaliers nebyli v prvních dvou zápasech sezóny v obraně nijak oslniví, ale pokud vezmeme v úvahu, že hráli proti velmi dobrým útočnými týmům (Boston a Toronto), tak si uhráli své. Kupodivu to ale není obrana, která je po letošním příchodu Shaquillea O´Neala trápí, ale útok.

Na palubovce Toronta, které rozhodně není vyhlášeným defenzívním týmem, měli Cavs úspěšnost střelby z pole pod 35%, a to se nedá omluvit ani tím, že hráli druhý zápas ve dvou dnech po sobě. První dva zápasy v sezóně jasně ukázaly, že Cleveland může mít potíže s tím, že si Shaq, Zydrunas Ilgauskas a Anderson Varejao na hřišti trochu překážejí. Paradoxně nejlepší čtvrtina, kterou za první 2 zápasy odehráli, byla ona třetí v Torontu, kdy hrál LeBron James na pozici podkošového hráče ("čtyřky") a Cavs nasázeli domácím 32 bodů.

Někteří experti kolem NBA už dokonce začali spekulovat o tom, zda by Cavs neměli vytrejdovat litevského pivota Ilgauskase za Stephena Jacksona z týmu Goldeon State Warriors, který je ve svém týmu nespokojen a chce pryč. "Jeho kontrakt je hrozivý," říká John Hollinger z ESPN, "ale Cavaliers jsou odhodláni platit daň z luxusu (pozn. "luxury tax"), takže by to pro ně nemusel být tak velký problém jako pro jiné týmy. Jackson by byl pro James ideálním parťákem a Cavs by mohli častěji hrát s ´malou´ sestavou."