Nejhorší tým historie: Nets nebo Timberwolves?

02.12.2009 - redakce
počet přečtení: 2452
vytvořeno 02.12.2009, upraveno 02.12.2009

V posledních dnech se v NBA hodně mluví o tom, že Nets zahájili sezonu vyrovnáním nejhorší série 17 porážek v řadě a že dnes v noci (středa) velmi pravděpodobně překonají historický rekord, protože na své palubovce hostí silný Dallas a hrozí jim tak startovní bilance 0/18. "Jsou Nets nejhorším týmem historie ligy?" diskutují fanoušci na internetu. Jak si ale všiml server ESPN, jeden tým hrál zatím překvapivě ještě hůře než Nets - Minnesota Timberwolves.

V posledních dnech se v NBA hodně mluví o tom, že Nets zahájili sezónu vyrovnáním nejhorší série 17 porážek v řadě a že dnes v noci (středa) velmi pravděpodobně překonají historický rekord, protože na své palubovce hostí silný Dallas a hrozí jim tak startovní bilance 0/18. "Jsou Nets nejhorším týmem historie ligy?" diskutují fanoušci na internetu. Jak si ale všiml server ESPN, jeden tým hrál zatím překvapivě ještě hůře než Nets - Minnesota Timberwolves.

Zatímco všichni sledovali Nets, trochu ve stínu zůstalo, že Timberwolves v neděli sami ukončili svou sérii 15 porážek v řadě, když senzačně vyhráli v Denveru (který je po jednoznačném úvodu zápasu hrubě podcenil). V jistých ohledech je ale bilance Minnesoty 2/15 ještě horší než 0/17, kterou mají Nets.

Jen jediná střela rozhodla o tom, že nemají stejnou bilanci jako Nets - hned v úvodním zápase totiž Minnesota porazila Nets velmi šťastným košem Damiena Wilkinse v poslední sekundě. V tomto utkání Wolves vyhráli 95:93, i když v průběhu prohrávali už o 19 bodů. Nets prohráli ještě jeden zápas v poslední sekundě, a pokud by měli jen trochu víc štěstí, mluvilo by se úplně opačně - o jejich bilanci 2/15 a o startovní bilanci Wolves 0/16 (před nedělním utkání v Denveru).

Nets mají velké problémy v útoku (ovlivněné také poměrně dlouho absencí Devina Harrise), ale nedá se jim upřít jistá kvalita v obraně, kterou jim vtiskl nyní už vyhozený kouč Lawrence Frank. Z 30 týmů jsou Nets na 14.místě ve statistické efektivitě obrany, a proto také prohráli čtyři zápasy rozdílem jediného koše a pouze jediný o více než 20 bodů. U Minnesoty je situace úplně jiná - sice třikrát prohráli těsný zápas, ale jinak dostávali výprask za výpraskem.

Pětkrát prohráli o více než 20 bodů, a více než polovina jejich porážek byla o 12 a více bodů. Minnesota má z prvních 17 zápasů "průměrné skóre" minus 13 a půl bodu, což je obrovské číslo. Pokud by si ho Wolves "udrželi" po celou sezónu, zařadili by se na druhé místo historických tabulek. Pouze tým Dallas Mavericks z roku 1992 měl za sezónu ještě horší rozdíl mezi průměrem nastřílených a obdržených bodů - dokonce těsně přes 15.

Samozřejmě že není jasné, zda si Timberwolves tak hrozivý minusový rozdíl udrží a jestli vůbec budou hrát i nadále tak špatně (vrátí se jim zraněný Kevin Love, po zranění se rozehrává Al Jefferson), ale je fakt, že oproti Nets měli zatím mnohem příznivější los. Hráli už devětkrát doma, zatímco Nets pouze šestkrát a navíc absolvovali drsnou šňůru zápasů na Západním pobřeží.

Takže...kdo je vlastně horší? Nets nebo Timberwolves? To se samozřejmě ukáže až v příštích týdnech a měsících, stejně jako zda budou ohrožovat další historické rekordy.  Zatím můžeme jen zcela zodpovědně říct, že jen málokdy se v lize sejdou dva tak špatné týmy najednou - teprve počtvrté za celou historii NBA, že by měly dva týmy v lize v jednu chvíli oba patnáctizápasovou šňůrou porážek...

 Petr Janouch