Nečas: "Uvízli jsme v kolínské zóně"

19.10.2009 - Redakce
počet přečtení: 1994
vytvořeno 19.10.2009, upraveno 19.10.2009

Radek Nečas jezdil na začátku léta do Kolína každý den. Domluvil si tam tréninky, místo volna piloval pod vedením kouče Benáčka individuální činnosti. Sotva ho tehdy napadlo...

Radek Nečas jezdil na začátku léta do Kolína každý den. Domluvil si tam tréninky, místo volna piloval pod vedením kouče Benáčka individuální činnosti. Sotva ho tehdy napadlo, jaké drama v Kolíně zažije za čtvrt roku.

Tentokrát přijel s Nymburkem k ligovému zápasu, netřeba dodávat, že v roli obrovského favorita. Sázkové kanceláře vypsali pro šestinásobného mistra handicap -30. To znamená, že kdyby Nymburk zvítězil o 30 bodů, byl by to zhruba očekávaný výsledek. Jenže Kolín se vzepřel k senzačnímu výkonu.

Nejprve si vynutil prodloužení a v něm pak byl hodně blízko historickému úspěchu. Nakonec podlehl 96:98 po dvojím nastavení. "V české lize jsem tak dlouhý zápas ještě nikdy nehrál," pátral marně v paměti Radek Nečase. "Jen jednou v pohárech jsem s Nymburkem zažil čtyřnásobné prodloužení proti Kyjevu. Už ani nevím, jak to dopadlo." (Nymburk prohrál - pozn.)

Když se vašemu týmu něco nepovede, kouč Katzurin s oblibou chystá "odměnu" v podobě tréninku v hodně neobvyklou hodinu. Nepřivstali jste si v neděli ráno?
Ne, tentokrát nic podobného nebylo. Zrovna teď za chvíli ale máme rozbor u videa (pondělí večer - pozn.), kde se tomu zápasu budeme věnovat. Je jasné, že si k tomu trenér něco řekne.

Čím si ten výsledek vysvětlujete? Těžko se dalo čekat, že zrovna v Kolíně budete na pokraji první porážky v sezoně.
Od začátku jsme nebyli schopní zastavit bleskové kolínské protiútoky. Mají rychlé rozehrávače, dařilo se jim. Ale i když jsme hráli špatně, vedli jsme. Kolín po přestávce začal bránit zónově a my jsme nebyli schopní zareagovat. Postupně stahovali náš náskok a úplně poslední střelou vyrovnali. V prvním prodloužení jsme měli štěstí, domácí to měli ve své moci. Ve druhém už jsme to dotáhli.

Byl během utkání okamžik, kdy vám třeba bliklo v hlavě: Hele, my tady prohrajeme...?
Teď si to neuvědomuju, ale určitě to tam probliknout mohlo. Spíš jsem si říkal, že tentokrát se neutrhneme na víc bodů. Co se týká výsledku, tak jsem stále věřil, že to zvládneme.

Kolín je letos považován za družstvo, které by mělo hrát na hraně postupu do play-off. Posouvá ho vyrovnaný vzájemný zápas ve vašich očích výš?
Mají dobře poskládané mužstvo. Záleží, jestli dokážou kvalitní výkony zopakovat. Pokud budou hrát jako proti nám, pak můžou být na pátém šestém místě. Bez problémů. Jenže proti nám neměli co ztratit, vrhli se do toho uvolněně. Hecli se. Až budou hrát důležité zápasy a o něco půjde, může to být úplně jinak.

Nymburk si moc slabých chvilek v Mattoni NBL nevybírá. Je možné, že jste letos tu slabší chvilku zvládli vítězně a teď už ligou projedete?
Je pravda, že tu první slabou chvilku máme za sebou. Zároveň dobře víme, že nás chce porazit každý. Každý se chce vytáhnout, porazit Nymburk je velkou motivací. Uhrát ligu bez porážky by bylo super. Na druhou stranu se teprve sehráváme, dostáváme se z těch letních změn. Teď nás bylo málo, do Kolína jsme jeli v devíti lidech. Tím však nijak nechci shazovat výkon kolínských kluků.

Benda je zraněný, Američan Hunter se s klubem dohodl na ukončení smlouvy. Nemůže vás úzký kádr limitovat i dál?
Co mám informace, náhrada za Vincenta Huntera by tenhle týden měla dorazit. A zranění? To prostě přichází. Každý s tím musí počítat. Teď jsme hráli pár zápasů, v nichž jsme na pozici 4 nebo 5 alternovali já, Hanavan a Sokolovský. Zase je výhoda, že se na začátku sezony rozehrajeme. Těch minut vychází na každého hráče víc.

Neporadil jste Kolínu něco, když jste s týmem v létě trénoval?
Když jsem s nimi byl, trénovali jen Češi. Cizinci tu ještě nebyli. Šlo o nácvik individuálních činností, byl jsem rád, že mi to trenér Benáček umožnil. Nešlo tam o žádné taktické věci, takže ani já jsem nemohl nic z jejich rejstříku okoukat.

Co vás vůbec vedlo k tomu, že jste místo dovolené trénoval s Kolínem?
Nechtěl jsem mít tak dlouhou pauzu. A protože se mi líp trénuje v kolektivu, zkusil jsem se zeptat. Nejprve jsem sondoval situaci přes Jirku Novotného. Ten mi řekl, že mám trenéru Benáčkovi v klidu zavolat, že určitě nebude problém. Tak jsem to udělal a dohodli jsme se. Do Kolína jsem jezdil jednou denně a pak si ještě dával jednu fázi sám v posilovně.

-don-
Foto: ČEZ Basketball Nymburk