NBA startuje velkým soubojem titánů

27.10.2009 - redakce
počet přečtení: 2602
vytvořeno 27.10.2009, upraveno 27.10.2009

Dnes v noci opět  otevře své brány nejkvalitnější basketbalová liga světa - zámořská NBA odstartuje už svůj 64.ročník. A bude to pěkně ostrý začátek, protože hned v prvním utkání sezóny 2009-2010 se utkají dva ze čtyř největších favoritů na titul. Cleveland LeBrona Jamese přivítá na své palubovce šampióna z roku 2008 Boston Celtics...

Dnes v noci opět  otevře své brány nejkvalitnější basketbalová liga světa - zámořská NBA odstartuje už svůj 63.ročník. A bude to pěkně ostrý začátek, protože hned v prvním utkání sezóny 2009-2010 se utkají dva ze 4 největších favoritů na titul. Cleveland LeBrona Jamese přivítá na své palubovce šampióna z roku 2008 Boston Celtics.

Cavaliers a Celtics vloni skončili na prvních dvou místech Východní konference, ale play-off pro ně skončilo zklamáním, protože nepřešli přes Orlando. Oba týmy se snažily svou sestavu oproti loňsku ještě posílit a podle všech předsezónních předpokladů by měly patřit spolu s loňskými finalisty Lakers a Orlandem mezi největší favority na letošní titul.

Cleveland nastupuje do nové sezóny i s veteránem Shaquillem O´Nealem, který je sice ve svých 37 letech už dávno za zenitem své výkonnosti a leckdo pochybuje o tom, že bude pro Cavs přínosem, ale podceňovat ho by bylo jistě předčasné. Cavaliers navíc posílili o Anthonyho Parkera a Jamaria Moona a tým, který vloni získal 66 výher, vypadá "na papíře" letos ještě silnější.

To ale platí i o Bostonu, který měl vloni famózní začátek, ale pak ho přibrzdilo zranění Kevina Garnetta. I tak Celtics překonali hranici 60 výher v základní části a letos jsou také papírově ještě silnější. Uzdraveného Garnetta pod košem podpoří zkušený Rasheed Wallace a Boston má opět ty nejvyšší ambice.

Na palubovce Clevelandu ale Celtics nevyhráli už od roku 2004 a tak je pro ně hned první zápas nové sezóny velkou výzvou. Cavaliers porazili svého rivala na domácí palubovce už jedenáctkrát (!) v řadě a pochopitelně že i letos chtějí ve své vlastní hale dominovat podobně jako vloni, kdy je o historický rekord (bilance 40/1) připravil až vypuštěný poslední zápas, kdy šetřili své opory na play-off.

Už dnes také odstartují svou cestu za obhajobou titulu Los Angeles Lakers, kteří se ve své domácí hale Staples Center utkají s městskými rivaly Clippers. Ti v létě získali výraznou posilu, když jako číslo 1 mohli draftovat talentovaného Blakea Griffina. Jejich zdravotní "prokletí" ale pokračuje, protože Griffin si poranil v posledním přípraveném zápase koleno a bude chybět minimálně 6 týdnů,

Lakers vstupují do sezóny s téměř stejnou sestavou jako vloni, jen na pozici křídla nahradil Trevora Arizu veterán Ron Artest. Osa týmu Kobe Bryant, Pau Gasol a Lamar Odom ale zůstala nezměněna a Lakers jsou jasným favoritem své Západní konference.
 
Poslední ze čtyřlístku hlavních favoritů ligy Orlando vstoupí do sezóny až ve středu, kdy přivítá na svém hřišti Philadelphii. Loňský finalista posílil svou sestavu o Vince Cartera, a i když se většinou nedá z přípravných zápasů příliš usuzovat, zatím se zdá ve famózní formě. Orlando jako jediné za celou přípravu ani jednou neprohrálo (bilance 8/0) a všechny své soupeře doslova válcovalo.

Program 1. hracího dne NBA:
Cleveland - Boston
Dallas - Washington
Portland - Houston
Lakers - Clippers