NBA rozjíždí "krokovou" revoluci!

17.10.2009 - Redakce
počet přečtení: 2103
vytvořeno 17.10.2009, upraveno 17.10.2009

Legendy jsou znechucené, fanoušci pranýřují vedení ligy a další tvrdí, že se z basketbalu stane házená bez driblingu. Proč? Šéfové NBA učinili zásadní...

Legendy jsou znechucené, fanoušci pranýřují vedení ligy a další tvrdí, že se z basketbalu stane házená bez driblingu. Proč? Šéfové NBA učinili zásadní rozhodnutí, když změnili pravidlo o jednom povoleném kroku po ukončení driblingu na dva! V dosavadní historii soutěže byl vždy povolen krok jediný. Podle všeho jde o první ligu, která kdy kde něco podobného oficiálně povolila.

Už v březnu viceprezident NBA pro rozhodčí Joe Borgia řekl Henrymu Abbottovi z TrueHoop's, že tak jako tak byli sudí už dlouho instruováni dosavadní pravidlo ignorovat a dva kroky měli nechávat být. A dlouho znamená skutečně dlouho: dva kroky podle pozorovatelů procházely hvězdám od Boba Cousyho po Magica Johnsona.

"Po pravdě si nepamatuju, že bych někdy viděl, jak sudí píská dva kroky," přiznal i Joe Borgia. Jeden názorový proud soudí, že jde o strategii NBA pomoci střelcům a opět ještě o něco zatraktivnit zápasy. Současný komentátor zápasů Knicks a legendární playmaker Walt Frazier (na snímku) však s touto taktikou ostře nesouhlasí.

"Ti kluci už někdy běží ke koši šest metrů bez jediného bouchnutí!" rozčiluje se. "Některé "kroky" jsou tak jasné. Budete tak ode mě slyšet při vysílání asi tohle: "To byly kroky! Sledujte jeho nohu! Wilt Chamberlain by býval dával stovku každý zápas, kdyby měl tohle povolené."

A Frazier, který sám podle jiných názorů nemá svědomí čisté, pokračuje: "Když se dávalo málo bodů, upravilo se pravidlo o používání rukou v obraně. Střelcům to usnadnili, protože oni neumí střílet jako jsme kdysi uměli my."

Dopad nového opatření teprve bude vyhodnocen. Letos to bude o to zajímavější, že kvůli výluce sudích budou sezonu začínat náhradní a nezkušení rozhodčí. Hráči v minulé sezoně v rozhovorech přiznávali, že posuzováním kroků byli občas zmateni. Ale většina uváděla, že měli za to, že dva kroky nejsou problém.

-paz-