Na Eurocup přiletí Slam Dunk Champion NBA

31.10.2009 - Redakce
počet přečtení: 2024
vytvořeno 31.10.2009, upraveno 31.10.2009

"Sázkovky by na nás trhly balík." Tohle prohlásil po losu Eurocupu kapitán mistra ligy z Nymburka Ladislav Sokolovský...

"Sázkovky by na nás trhly balík." Tohle prohlásil po losu Eurocupu kapitán mistra ligy z Nymburka Ladislav Sokolovský. Jen tři tipující v interní klubové "soutěži" trefili alespoň jednoho soupeře v základní skupině. Jaká podle zkušené opory je?

"Hratelná, vyrovnaná. Všichni mohou postoupit a já bych byl rád, kdybychom to byli my. Z diváckého pohledu tam asi nejsou nejatraktivnější jména, což je trochu škoda, protože ty týmy mají už něco za sebou a patří mezi ty kvalitnější v Evropě," analyzuje kapitán celku.

"Otázka je, jak na jejich rozpočet dolehla finanční krize a jaké cizince si na sezonu vzali. Ventspils je podobný jako my, s nejlepšími domácími hráči, doplněnými o cizince. Biella se teď dělila o čtvrté místo v italské lize a Bamberg, to je stálice německé špičky. Podle mě je na co se těšit a diváky zvu na naše zápasy."

Itálie, Lotyšsko a Německo. To jsou destinace, co Sokolovskému vyhovují. "Ve Ventspilsu už jsem hrál, mají tam krásné prostředí. A do Německa pojedeme autobusem, což se mi taky zamlouvá."

Tedy po pořádku. Ventspils jako klub funguje 17 let a letos po dvouleté pauze v sedmizápasové finálové sérii opět vrátil do města lotyšský titul. Vrátil se tak na správnou trať, která začala v roce 2000 a skončila o šest let později sedmi trofejemi v řadě.

Ventspils bývá extrémně silný v domácím prostředí. Letos zkoušel i kvalifikaci o Euroligu a pořádně vystrašil Benetton. Do Eurocupu vstoupil klub v roce 2003 a hrál ho pět let v řadě, například v roce 2005 dosáhl na čtvrtfinále. Tým je ohromně mladý, s věkovým průměrem 21 let.

Italská Biella vzniknula spojením dvou klubů v roce 1994, kdy začínala ve čtvrté nejvyšší soutěži. Rychle se však vyšvihla nahoru a letos na jaře se poprvé probila do semifinále italské nejvyšší soutěže, když ve čtvrtfinále vyzpovídala Lottomaticu.

V Evropě klub zažívá podle serveru Eurocupu premiéru, jeho barvy už hájil i takový borec jako Mike Batiste. V týmu jsou nyní italští reprezentanti Garri a Soragna, 208 centimetrů vysoký německý reprezentant Schultze a především 188 centimetrů vysoký třicátník z perimetru Fred Jones (na snímku).

Do NBA ho jako číslo 14 draftovala v roce 2002 Indiana. Za sedm let v NBA stihl metrákový pořízek 430 zápasů, v sezoně 2004/05 měl průměr 10 bodů a hlavně - v roce 2004 se stal vítězem smečování při All-Star Weekendu! To bude pro Nymburk skutečná výzva. Jones nasbíral v úvodních třech kolech italské ligy v průměru 16 bodů.

A Bamberg? Po ztracených finále 2003 a 2004 dvojnásobný německý mistr z let 2005 a 2007, klub se čtyřicetiletou tradicí a oddanými fanoušky. K největším úspěchům ho přivedl současný kouč reprezentace Dirk Bauermann.

V sezoně 2005/06 se tým jako první v německé historii protlačil do TOP 16 Euroligy. Tu si zahrál znovu i za dva roky. Naposledy dosáhl na bundesligové semifinále. V jeho kádru jsou mimo jiné křídlo Robert Garrett, který po deseti letech loni skončil s reprezentací Německa, nebo americké křídlo Casey Jacobsen. Ten v minulosti v 342 zápasech NBA nastřádal v průměru půltucet bodů.

A co na los říká kormidelník Brose Baskets Bamberg Chris Fleming? "Skupina je pro nás solidní výzva, ale jistě je hratelná. Všechny týmy jsou na úrovni špičky bundesligy. Nymburk má podle mě po letech nejsilnější tým, Biella je překvapením posledního italského play-off a zasluhuje naši pozornost. A Ventspils se předváděl vždy v dobrém světle v posledních letech v Eurocupu."

KDO MÁ KOLIK ZÁSTUPCŮ V LETOŠNÍM EUROCUPU?

Čtyři má v soutěži Rusko, 3 (potenciálně 4) Španělsko, po 3 má i Německo, Turecko, Itálie a Francie, 2 má Řecko a Srbsko, 1 (potenciálně 2) Ukrajina, po jednom dále Chorvatsko, Polsko, Litva, Česko, Belgie, Izrael a Lotyšsko.

-paz-