Římané dobyli oslabenou Moskvu

29.10.2009 - Redakce
počet přečtení: 2435
vytvořeno 29.10.2009, upraveno 29.10.2009

Středeční duely druhého kola mužské Euroligy přinesly šok a nepříjemnosti kontinentálním gigantům. Největší újmu utrpěl poslední finalista CSKA Moskva, který neubránil...

Středeční duely druhého kola mužské Euroligy přinesly šok a nepříjemnosti kontinentálním gigantům. Největší újmu utrpěl poslední finalista CSKA Moskva, který neubránil domácí pevnost a podlehl Lottomatice 69-74.

Postrádal Smodiše i Langdona a ani další hráči nebyli v pořádku. "Langdon pro nás byl velká ztráta, Vorontsevič a Kaun nebyli ještě v plné síle, přitom právě Vorontsevič byl pro nás zásadní v prvním zápase," litoval kouč CSKA Jevgenij Pašutin, podle nějž tým nedokázal zastavit zabijácké rychlé protiútoky hostů.

"CSKA s Langdonem a bez něj jsou dva různé týmy," upozornil i trenér vítězů Nando Gentile. "Ale i my jsme postrádali dva důležité hráče."

Římané, kteří vyhráli v Moskvě vůbec poprvé, nasbírali pouhých 9 ztrát, víc bodů měli z dvojek i trestných hodů a vygenerovali kvartet dvojciferných střelců. CSKA po šňůře 17-2 sice ve třetí části získalo vedení 46-39, jenže hosté kontrovali pro změnu osmibodovým vedením. V závěru se domácí dotáhli na bod, ale střelci Lottomatiky pak měli pevné ruce.

Na zranění a špatnou koncentraci si stěžoval po utkání v Malaze kouč hostů z Piraea. "Stálo nás to zápas," pravil Panagiotis Giannakis po vysoké porážce 68-86.

Jeho posily z NBA dost vyhořely. Kleiza sice končil s 10 body, ale Wafer stihl jen 4 a Childress 6, navíc přes něj domácí dosahovali snadných průniků i bodů, což pro nejdražšího hráče kontinentu s platem téměř 6 a tři čtvrtě milionu dolarů na sezonu není nejlepší vizitka.

Po skvělém vstupu postupně ztrácela sílu hvězda nedávného Eurobasketu Teodošič, kolem nějž se útočníci také nezdravě často proháněli až do koše.

8900 diváků sledovalo, jak Unicaja dominuje na doskoku 38-27 (14 v útoku), a oproti soupeři vytěžila o 10 bodů víc ze šestek a o 18 z trojek. Čtyři domácí střelci končili jako dvojciferní. Jiří Welsch jako člen základní pětky se postaral o 7 bodů za 19 minut.

Real doma zneškodnil polský Prokom 94-72, když hosté ztratili 20 balonů a stříleli pouhé čtyři šestky. To domácí 27, proměnili 17 a to byl jeden z klíčových rozdílových ukazatelů.

Oldenburg v historické domácí premiéře podlehl Milanu 70-79. Hosté zvrátili zápas v poslední čtvrtině, kdy šplhali k výhře z šestibodové ztráty. Pomohli si k tomu trojkami a lepším doskokem.

Konečně v Lyonu Asvel Basket před vlastními fanoušky podlehl v prodloužení hostům z Fenerbahce 76-78. Ti ve čtvrté části sice přišli o devítibodové vedení, ale nastavení už jim patřilo.

-paz-