Kouč Maccabi a incident v New Yorku

19.10.2009 - redakce
počet přečtení: 1766
vytvořeno 19.10.2009, upraveno 19.10.2009

K hodně bizarní situaci došlo včera v Madison Square Garden, kde domácí New York Knicks hostili v přípravném utkání izraelského šampiona Maccabi Tel Aviv. Vyloučený kouč Pini Gershon odmítal opustit palubovku a zápas se držel o téměř deset minut...

K hodně bizarní situaci došlo včera v Madison Square Garden, kde domácí New York Knicks hostili v přípravném utkání izraelského šampiona Maccabi Tel Aviv. Vyloučený kouč Pini Gershon odmítal opustit palubovku a zápas se držel o téměř deset minut.

Knicks porazili Maccabi jasně 106:91 a potvrdili, že euroligovým týmům letos na palubovkách NBA pšenka ani trochu nekvete. Lidé si budou tento zápas nicméně pamatovat zřejmě jen kvůli absurdní situaci, k níž došlo během třetí čtvrtiny.

Kouč izraelského týmu Pini Gershon, paradoxně ve chvíli, kdy byl domácím odpískán útočný faul, neudržel nervy na uzdě a pustil se do pořádně ohnivé diskuze s rozhodčím. Poté, co dostal druhou technickou chybu, byl pochopitelně automaticky vyloučen, ale Gershon v klidu zůstával u lavičky týmu a k odchodu se vůbec neměl.

Do celé věci se nakonec vložil i rabín Yitzchak Dovid Grossman, který se podílel na organizaci zápasu a v poločase dirigoval 14 600 fanoušků v hledišti při zpěvu židovských písní. Přesvědčoval rozhodčí, aby dovolili Gershonovi zůstat. "Vysvětloval jsem jim, že to není normální zápas a že se dívají děti, takže je důležité, aby se vše odehrávalo v klidu a míru a aby mu odpustili," komentoval Grossman své diskuze s rozhodčími, ale nakonec neuspěl.

Gershon po dlouhých dohadech nakonec hřiště opustil a zápas mohl být dohrán. "Něco takového jsem ještě nezažil," kroutil hlavou nejlepší střelec vítězů Nate Robinson (19 bodů). "Ale všechno musí být jednou poprvé."

Euroligové týmy (Real Madrid, Partizan Bělehrad, Olympiacos Pireus, Maccabi Tel Aviv) zatím za mořem příliš neuspěly a prohrávají své zápasy v průměru zhruba o 20 bodů. Porážka Maccabi v New Yorku o 15 bodů byla zatím vlastně vůbec nejnižší. Poslední šanci na vylepšení bilance má Evropa v úterý, kdy Maccabi nastoupí proti Los Angeles Clippers.

Petr Janouch